Search here...
TOP
Mindfulness

Ljubav prema sebi – Darujte i sebe za praznike

davanje

Pokloni, kupi, daj, organiziraj, pripremi. Naučili smo davati. To nam je utkano  u kolektivnoj svijesti. Da se brinemo za tuđe potrebe sasvim nam je prirodno.

Napravimo jednu malu vježbu. Zatvorite oči i pomislite dragu vam osobu. Sada zamislite da je vi darujete. Osmijehom, lijepom riječi, podrškom ili poklonom.

Kako se osjećate u tijelu? Da možete u ovom trenutku pogledati svoje lice kako bi ono izgledalo?

Otpustite sliku drage osobe iz misli. Protresite tijelo. Sada pomislite da ta ista draga osoba stoji ispred vas. Gleda u vas, vidi vas i daruje vas. Osmijehom lijepom, riječi, podrškom ili poklonom i vi to primate.

Osjetite u tijelu kako se osjećate? Postoje li koje misli koje su trenutno prisutne?

Dobro pogledajte. Kakav je vaš dah? Da možete pogledati svoje lice što bi na njemu mogli pročitati?

Otpustite sliku drage osobe iz misli. Protresite tijelo. Sada, za kraj, zamislite da sebe darujete vremenom odvojenim za sebe.

Bilo da je to odlazak na masažu, gledanje filma, čitanje knjige… u trenutku kada vam je važno da to za sebe napravite, a pritom ste svjesni da možda nisu svačije potrebe zadovoljene i nije sve na mjestu kako vi to želite?

Kako se osjećate? Osjetite taj osjećaj u tijelu? Koje misli su tu prisutne? Kakav je vaš dah? Da možete vidjeti svoje lice što bi vam ono reklo?

Mi smo navikli davati i taj čin je mnogima od nas sasvim prirodan poput disanja. Dok kada se radi da mi trebamo nešto primiti, tu mnogi od nas imaju nelagodu. Ponekad i potrebu da odmah vrate kako bi prikrili tu nelagodu koja se stvorila kada smo nešto dobili.

Pročitajte i...  Kako nas davanje prazničnih poklona čini sretnijima

Davanje samom sebi jedna je druga dimenzija u potpunosti. Kada kažem davanje, ne mislim pritom na materijalno. Mislim na ljubav, suosjećanje. Brigu o sebi koja podrazumijeva i brigu o našem duhu, našem unutarnjem biću. Onoj osobi unutar nas koja živi nas i samo smo je mi svjesni.

Briga o sebi, u kontekstu ovog teksta, podrazumijeva brigu za naše emocionalno, mentalno i duhovno zdravlje.

Darujmo sebe prvo namjerom i motivacijom da svaki dan odvojimo barem 10 minuta za sebe i da ih provedemo kako bi ugodili svojoj nutrini. Pišite dnevnik dobrote i zahvalnost. Sjednite i dišite, jednostavno ne radite ništa i dišite. Dozvolite sebi da budete prisutni, tu, sa sobom i za sebe u sadašnjem trenutku. Odaberite možda meditaciju. Isprobajte vjezbu povezivanja i upoznavanja sa svojim dahom, ili neku drugu sa mog YouTube kanala.

Više o mindfulness praksi i online treninzima mindfulness-a pročitajte na: www.dubravkafazlic.com. Moj e-book ‘Moje Mindful Jutro’ možete kupiti klikom na ovaj link.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X