Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Kako proslaviti Novu godinu sa manje stresa

proslava-nove-godine

Ulice su okićene prekrasnim svjetiljkama. Trgovine su pune već upakovanih darova. Ne zna se za koga je ljepše i privlačnije, za djecu ili za odrasle. Kod kuće su svi zauzeti ukrašavanjem. Prelistavaju se magazini u kojima su prelijepe slike uređenih domova. Šta je ove godine u modi, koje boje? Kao da se takmičimo ko će kupiti skuplji poklon. Kupuje se ogromna količina hrane. Dogovara se gdje će se provesti slavlje, s kim u društvu. Pa, onda šta ćemo obući, kako se našminkani. Kako otići na dogovoreno mjesto? Sve mora biti savršeno.

Za neke su božićni i novogodišnji praznici okićena jelka, pokloni i ekstra jelo na stolu. Za neke pijanka do zore. Za neke je to putovanje u planine, ili odlazak u toplije krajeve. Prilikom svih tih planiranja i trke za nekakvim savršenstvom se često izgubimo u svoj realnosti oko nas. Izgleda da zaboravimo o čemu se radi. Šta mi to u biti slavimo.

Šta je prava namjera svih tih praznika? Sigurno nije namjera da budemo u stresu. Da se toliko iscrpimo i umorimo da nam je početak Nove godine još naporniji nego što je bio. Da ne spominjemo bankovni račun, koji je postao puno manji.

Lijepo je proslaviti praznike. Lijepo je biti skupa i veseliti se. I to možemo postići i na puno manje komercijalni način nego što nam predlažu reklame na televiziji i ostalim medijima. Potrudite se biti originalni.

Jedna blagdanska trpeza i nvogodišnje slavlje je i te kako ljepa sa ništa više hrane nego što inače dnevno jedete, ali uz lijepo postavljen sto, ukrašen sa pokojom grančicom bora, koju i sami možete naći u prirodi. Sa jednom upaljenom svjećicom koja daje svečanu atmosferu. U društvu familije i dragih osoba.

Pročitajte i...  Besplatna e-knjiga - Vodič Za Mindful I Sretne Praznike

U izboru šta obući lako možete iskoristiti i nešto sto već imate u svom ormaru, sa jednim detaljem koji će napraviti baš malo drugačije i na izgled novo. A, što se tiče poklona, postoji velika istina. Djeca uživaju u poklonu onako kako im to sami predstavite. Učite djecu da se raduju skromnijim poklonima. Više ćete obradovati nekoga poklonom ako se malo zamislite o toj osobi kojoj to kupujete. Nekada je skromniji poklon koji je tečno pogodio karakter osobe kojoj poklanjate puno vrijedniji nego neki skupi poklon. Poklonima se ne kupuje ljubav, nego se poklanja pažnja i poštovanje.

Ne zaboravite da su to praznici u kojima trebete da uživate, da se odmorite i opustite i da sa više energije počnete novu godinu. Ne dozvolite da vam praznici budu trka koju ste već na početku izgubili. Osjetite čar praznika i neka vas ta čar napuni pozitivnom energijom za nastupajući novi početak jedne Nove godine.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X