Search here...
TOP
Mindfulness

Ritual za mindful refleksiju na prethodnu godinu i naš osobni rast

Razgovarala sam sa svojom prijateljicom Magdom. Ja sam u Zagrebu, ona je u Vietnamu, selit će u Cambodgia na mjesec dana i potom se ponovo vraća na Tajland. Ona je digitalni nomad i uživa u blagodatima naše današnjice. Upoznale smo se davne 2015. godine kada je pisala o mojoj promjeni za Sensu i od tada smo postale bliske. Danas razgovaramo o tome što nam se događalo u posljednjih mjesec dana i ona mi govori:

“Nije ti loše, imaš materijala za pisanje koliko ti je volja. Kada je akcija u životu, teme se samo redaju”.

Smijemo se od srca jer i ja o ona imamo podosta akcija u životu. Ova godina bila ih je prepuna i za nju i za mene. Kakva je ova godina bila za tebe?

Ritual za osvrt na prethodnu godinu

Idemo korak po korak. Za početak, posvetiti si malo vremena. Razmisli što ti je ova godina donijela. Napravi refleksiju. Osvijesti što se to promijenilo, čega si postala svjesna/ svjestan? Što je još to od čega odmičeš glavu? Gdje te srce vuče? Gdje ti tijelo vrišti ne? Koje si svoje negativne obrasce osvijestila / osvijestio? Što sada možeš napraviti da promijeniš tu naviku sada kada si svjesna/ svjestan?

Osvrt na sebe i kako smo se promijenili unutar godinu dana značajan je da bi osvijestili koliko toga si postigla/postigao i tko si sada u odnosu na osobu koja si bila/bio. Propitkivanje je znak zrelosti i svjesnosti sebe.

Zapitaj se i razmisli: “U ovoj godini _______”
 • Koja je najbolja odluka koju sam donio/donijela?
 • Koliko sam se promijenio/la u odnosu na godinu prije?
 • Što je najznačajnije što sam naučilo/la iz teških trenutaka?
 • U čemu sam najviše uživao/la ove godine?
 • Što mi je podizalo energiju?
 • Što me iscrpljivalo?
 • Koji savjet bi dao/la sebi da se možeš vratiti na početak ove godine?
 • Na što si najviše ponosan/na ove godine?
 • Što si novo naučio/la o sebi?
 • Što ti je najvažnije u godini koja dolazi?
 • Što ćeš nastaviti raditi?
 • Što želiš u potpunosti promijeniti?
 • Na koji ćeš način biti drugačiji/drugačija na kraju sljedeće godine?
 • Koja je tvoja namjera i koji je tvoj cilj za godinu koja dolazi?
Pročitajte i...  Mindfulness vježba za osvrt na proteklu godinu

Nije dovoljno osvijestiti, potrebno je i raditi na stvaranju nove navike. Potrebno je popuniti prazan prostor koji ostaje kada postanemo svjesni nekih svojih radnji i misli koje su nas frustrirale, vrtjele u krug.

Meni je zanimljivo bilo primijetiti kako izbjegavam dublje razgovore i shvatila sam da sam stvorila naviku da s novim ljudima koji mi ulaze u život jednostavno se prebacim na mode – plitka priča kako ne bih ‘davila’. Iz želje da se prilagodim stvorila sam negativan obrazac ponašanja za sebe koji mi je bio u potpunosti nevidljiv.

Tema osuđivanja – kako znam osuđivati ljude jer sam ljubomorna na njihovu hrabrost i odvažnost. Nisam si to željela priznati i bilo mi je potrebno par ogledala koje su mi prijateljice držale da bi osvijestila zašto je to tako i kako mi nije ugodno s osjećajem ljubomore.

I za kraj tema ciljeva. Bježala sam od ciljeva kao “vrag od tamjana” kada se sada samo prisjetim kakve izgovore sam nalazila. Išla sam tako daleko da sam i našla znanstvena istraživanja koje su podržavala nepostavljanje ciljeva. Nisam toga bila svjesna, da ih u toj mjeri izbjegavam. Frustraciju jesam osjećala i nisam joj se dovoljno posvetila. Nisam uzela vremen da razmislim i osjetim zašto je to tako.

Kako se ništa u životu ne događa slučajno, meni je u život ušla osoba kojoj su ciljevi i postavljanje ciljeva nit vodilja poput zraka koji diše. Bila je moje ogledalo da primijetim, osjetim, vidim, razmislim i razriješim svoje otpore.

U novu godinu krećem motivirana onim što sam saznala i prepoznala u sebi i s koracima koji me vode prema ostvarenju ciljeva za iduću godinu. Onih poslovnih, osobnih i društvenih. Kada dijelimo iskustva razumijemo da nismo usamljeni u svom iskustvu. Lakše nam je.

Pročitajte i...  Kako sebi postaviti realistične ciljeve za Novu godinu

Stoga vas pozivam da i vi napravite ovaj ritual za refleksiju na prethodnu godinu i podijelite lekcije koje ste naučili i samospoznaje do kojih ste došli.

O Autoru

«

»

X