Search here...
TOP
Mindfulness

Kako se držati novogodišnjih odluka o hrani

kako-se-drzati-novogodisnjih-odluka-o-hrani

Emotivno, financijski, sa svim odlukama, ponašanjima koje smo napravili tijekom prosinca, prosinac je najblještaviji mjesec u godini, kada su dani najkraći, a nekako kao da to ne osjetimo. Svjetlost lampica navečer omami nam osmijeh na lica. Veselili smo se, družili, kupovali, kuhali, jeli, slavili. Neki malo više neki malo manje. Uglavnom, svatko kako mu je odgovaralo i kako je tko mogao. Donijeli smo odluke, postavili nove ciljeve. Od nove godine:

1. Redovito ću vježbati!
2. Manje vremena ću provoditi na poslu!
3. Prestat ću pušiti!
4. Krećem na dijetu!

Krenemo nakon nove godine! Upišemo teretanu, odmah cijeli iznos teretana i grupne vježbe, idemo minimalno 5 puta tjedno. Odlazimo s posla u 17 sati. Popušimo cigaretu i ostatak kutije demonstrativno bacamo, kao potvrdu sami sebi da više ne pušimo (“Vidiš, bacila si cigarete koje toliko voliš, možeš uspjeti!”). Krećemo na strogu dijetu. Ne jedemo više ništa samo salata.  

Za neke ljude, ovakav način je dobitna kombinacija, ali za većinu od nas, toliko stroga disciplina nakon nekog vremena popusti i polako se vratimo starim navikama. Kako preživjeti siječanj, sa svim donesenim odlukama, postupcima i neuspjelim ishodima odluka koje smo donijeli?

Dogodilo mi se ne jedanput da je lista novogodišnjih odluka završila u zaboravu, nakon prva dva tjedna siječnja. Osjećaj neuspjeha i da nemam ‘karakter’ vukao se dugo nakon što je siječanj završio. Bilo je to nekada, dok nisam našla sistem koji meni odgovara i potporu koja mi je potrebna.

Odvojite vremena i donesite jednu odluku na kojoj želite raditi. Meni pisanje misli u bilježnicu otkrije ono što mi trenutno najviše treba. Te misli se stalno ponavljaju dok ih zapisujem.

Pročitajte i...  Nova godina: vrijeme za novi početak

Nakon donesene odluke zapišite:

1. Koja je vaša misija (vezana uz odluku koju ste donijeli)? Što želite postići za sebe, te za druge tom odlukom. Kako se želite osjećati?

2. Koji je cilj te odluke?

3. Koji su zadaci koje trebate obavljati da bi ostvarili svoj cilj i učinili svoju odluku stvarnom?

4. Akcijski plan – Sve zadatke koje ste zapisali u prethodnom koraku, posložite kao malu stazu kojem hodate dok ostvarujete svoju odluku, svoj cilj, svoju misiju. Unesite te korake u svoj kalendar svoj raspored i imajte ga na vidljivom mjestu.

Ponekad, stvari se neće odvijati onako kako ste zamislili. To je možda idealan trenutak da razmislite treba li presložiti stazu koju ste napravili u akcijskom planu, ili promijeniti put kojim koračate. Važno je da se prilikom ostvarivanja vaše odluke osjećate ugodno i opušteno.

Kako biste dobili najviše iz napravljenog plana:

1. Neka bude jednostavan – da ga vi razumijete!

2. Razgovarajte, s osobom od povjerenja, ili sami sa sobom tako da pišete, ili sa životnim trenerom (life coach-em). Life coach osoba je educirana da vam bude oslonac, nevidljiva ruka podrške.

3. Radite jednu malu stvar, dok vam ona postane nešto o čemu ne razmišljate tada je vrijeme da krenete dalje.

4. Donosite odluke koje vas vode ka ishodu, prema odluci koju ste donijeli u početku.

Dosljednost i strpljenje vrlina je koju ovim načinom brusimo ili stječemo. Za dugoročne rezultate potrebno je promijeniti navike koje imamo. To malo duže traje, dobiveni rezultat ostaje, zadržavamo nova ponašanja koja su tu podržana novim navikama.

Ono što danas imamo, u sebi, na sebi, okolina u kojoj se nalazimo rezultat je odluka koje smo donijeli u prošlosti i navika koje smo pripisali tim odlukama.

Pročitajte i...  Kako nas davanje prazničnih poklona čini sretnijima

Kako preživjeti siječanj?

Okrenite se prema sebi. Budite nježni prema sebi. Razmislite o tome što želite za sebe. Donesite odluku i stvorite nove navike. Time stvarate sebi novu budućnost! Moj vodič ‘Galaktička Dijeta: Kako voljeti i podržavati sebe – Zaustavite emocionalno prejedanje i izgubite kilograme bez dijete’ možete kupiti klikom na ovaj link.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X