Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha SVJESNO ŽIVLJENJE

Svjesno življenje – Kako živjeti inspirativan i ispunjen život

zero waste piknik u prirodi na plazi bez plastike
Odbrojavamo dane do završetka godine. Uglavnom se svode računi, šta smo sve uradili ili postigli. To je svjesno zaokruživanje godine. Međutim, u ove decembarske dane doživljavamo i najkraći dan. Priroda se umirila da se odmori i skupi snagu za novo rađanje. Oko nas je nekakvo tonjenje u mrak i nekakvo tonjenje u nas same. Divan momenat da se udubimo u sebe i svoje trenutno postojanje.
 
Svjesno življenje je život s pažnjom u najširem smislu. Razmislimo o izborima koje donosimo. Ali takođe pitajmo se zašto možda nismo napravili određene izbore. Odvojimo vrijeme da zaista uživamo u lijepim trenucima. Redovno razmišljajmo o tome na čemu smo zahvalni. To je razmišljanje o našem vlastitom ponašanju i postupcima i s vremena na vrijeme zapitati se:  Živim li svoje vrijednosti? Živim li sa inspiracijom?
 
Svjestan život se vrti oko ličnog rasta i pažnje prema našem okruženju. Kakav je naš uticaj na ljude oko nas i na svijet? Važno je znati da naša hrana, naše kupovine i izjave utiču i na druge ljude, životinje i planetu. Oni koji žive svjesno također će osjetiti da ovaj način života ima pozitivan utjecaj na druge.
 
Svjesno življenje ide ruku pod ruku sa svjesnim izborom u uvjerenju da smo potrebni jedni drugima da učinimo svijet boljim mjestom.
 
Inspirativan život je duboko osjećana motivacija, entuzijazam i strast… To je najsnažnija motivacija da se natjeramo na posao, da budemo u stanju da donesemo prave odluke, da se pokrenemo naprijed ili  da se na bilo koji način pokrenemo. Inspiracija je uvijek u našem najdubljem Ja u našoj duši, našoj srži iz koje izvire naša inspiracija.
 
Inspiracija nas pokreće iz cijelog nas; srce, glava, ostali organi  i osjećaj su jedno u ovome. Nadahnuta  i inspirativna osoba živi i bira na osnovu povjerenja, intuicije i kreativnosti i zato se ne mora prilagođavati nekoj situaciji ‘jer je tu’ ili ‘jer je baš onakva kakva bi trebala biti’. Živjeti od inspiracije znači živjeti u potpunosti, bez straha – a to je različito za svaku osobu. 
 
Šta nam daje inspiraciju za kojom ponekad čeznemo?
 
Možda nam se čini da je teško pronaći pravi odgovor, ali dajmo sebi malo vremena i odgovore za sljedeća pitanja: 
 
Čemu smo duboko posvećeni? 
 
Šta nas natjera da odmah osjetimo entuzijazam, razum, strast koja buja prema nama samima…? 
 
Možda će proći neko vrijeme dok odgovori stignu do nas, ali kada dođu, znamo da se tiču naše duše. Čuda postoje, dešavaju se svaki dan. Sve što nam treba da ih doživimo je volja da ih vidimo. Nezamisliva čuda prirode… Neshvatljiva ljepota rođenja djeteta… Jedan slučajni susret, koji je doveo do one apsurdne sreće u nesreći…
 
Čuda se ne mogu napraviti, a iskustvo čuda je skoro nemoguće opisati riječima. Često su nam mnoge različite slučajnosti dovele do toga. Čuda mogu učiniti da se osjećamo da smo na pravom putu. Da se možemo osloniti na to nešto neobjašnjivo ili na uticaj više sile. Vjera u čudo se izdiže iznad našeg vlastitog uma, utjecaja i mašte.
 
Imati smisao u životu je od suštinskog značaja u svačijem životu. Smisleno postojanje ostaje važno u svim životnim dobima. To je razlog da ustanemo iz kreveta i započnemo novi  dan.  Smisao  se može naći u svemu; u poslu, porodici, ali i u lijepom razgovoru s nekim, volontiranju ili hranjenju pataka. 
 
Smisao obogaćuje naš život u mnogo većoj mjeri nego što to može novac – iako nam je, naravno, novac potreban. Ponekad ljudi misle da njihovi životi više nemaju smisla. Počeli su da se osećaju suvišno. Ovo može imati veze s gubitkom posla ili ideala. Ili nedostatak smjera, razvod, odlazak u penziju… A ponekad i zato što su važni izbori i želje ostavljeni i zaboravljeni. Tada je potraga za smislom ogroman izazov. 

Šta nam je nekada bilo važno u životu? 
Šta nas je činilo srećnim kao dijete? 
Kako sada gledamo na to? 
 
Ne moramo poboljšati cijeli svijet da bismo vodili smislen život. Ponekad su i jednostavne stvari do kojih je lakše doći one koje daju smisao našem životu.  Ako želimo zadovoljno postojanje sebe, provodimo više vremena sa svojim voljenima ili recimo nešto lijepo trgovcu ili konobaru koji je previše zauzet da bi nam odmah pomogao. 
 
Iskoristimo ovo skraćivanje dana, mirnoću prirode i odlazak u neku tamu i dubinu kao idealno vrijeme da zavirimo u dubinu svoje duše i da otkrijemo sve svjetlice koje imamo u sebi i oko sebe.

Pročitajte i...  Kako se držati novogodišnjih rezolucija

O Autoru

«

»

Leave a Comment