Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

12 savjeta kako da budete sretniji u Novoj godini

kako-da-budete-sretniji-u-novoj-godini

Decembar je. Približava se kraj godine. Po svim tekstovima koji su do sada objavljeni ovdje u ovom magazinu, zaključujem da smo svi poprilično napredovali u svojoj svjesnosti i da smo na dobrom putu za u tom procesu. Mogli ste u mnogo tekstova pročitati kako možete tu svjesnost razvijati i interpretirati. 

Možete čitati o emocijama, o Zakonu Privlačenja, o egu, o sadašnjem momentu, o drugima. Imate uvida u različite metode koje možete koristiti i kako da manifestujete život koji želite. Možda ste čak spoznali i šta je vaša strast u životu. Ako ste sve pratili, imate dovoljno elemenata za jedan zdrav i sretan život u kome možete uživati. Izbor je na vama!

Svojim sam klijentima i coaching grupama kao završnu riječ za ovu godinu dala još jednom po redu dvanaest savjeta kako da ostanu na tom putu svjesnosti i uživanja u sopstvenom životu, pa ih u ovoj kolumni dijelim i sa vama:

1. Meditirajte

Ako svaki dan meditirate barem 15 minuta, primijetit ćete kako vam se mijenja svakodnevnica. Na ovaj način postajete pozitivniji, više uživate u svom životu, a loše stvari koje doživljavate su podnošljivije. Možda pratite nekog motivacijskog govornika koji vama odgovara, ili imate nekog duhovnog vođu. Nemojte nikoga imitirati, samo pratite primjer i prilagođavajte na sebi jer, ne radi se o tome što o svjesnosti znate ili što želite. Radi se o tome ko ste vi!

2. Krećite se više

Sport je također jedan dio svjesnosti. Bavljenjem nekim sportom održavamo svoje tijelo. Ipak, ne zaboravite svega što je previše nije dobro. Izluđivati se fanatički sportom nije uopšte zdravo. Tijelu treba balans.

3. Prakticirajte yogu

Potvrđeno da je jako zdravo barem jednom sedmično se baviti yogom. Prijavite se za satove yoge, ili na YouTube-u počnite pratiti instruktore koji postavljaju videa (tako možete prakticirati yogu i ako nemate dovoljno novaca i bez da se sramite ako nešto ne možete da odradite).

Pročitajte i...  Ritual zahvalnosti za doček Nove godine

4. Balansirajte svoje misli

Već je i pticama na grani poznato koliko je važno imati svoje misli u balansu. Zato probajte ne koristiti korisne laži i ne dajite prebrzo komentare o drugima. Ne gledajte previše TV, pogotovo vijesti.

5. Obnovite kontakt s prirodom

Ne zaboravite da smo mi samo mali dio prirode oko nas i ni manje ni više vrijedni nego neki drugi element prirode. Zato potražite plažu, mora, rijeke, jezera. Isto tako i zrak šume, uzvišenja, brda, ili ravnice imaju iscjeljujuću i relaksirajuću moć. Život u gradu nam crpi našu energiju, ne samo zato što na jednom mjestu živi toliko ljudi,već i zato što je život između betona i stijena hladan i prazan. Mi ljudi smo dio prirode i nama je potrebna priroda da bismo preživjeli.

6. Birajte život bez stresa

Ne odlažite poslove do zadnjeg momenta. Ne budite konstantno na medijskim mrežama. Ne provjeravajte konstantno mailove. Odredite si barem jedan dan mira u sedmici. Još je bolje kada biste taj dan mogli i da postite. Da se odmore i tijelo i duša. Vježbe disanja, meditacija i masaža su najefikasniji i najbolji u borbi protiv stresa. Koristite EFT (tehniku emocionalnog oslobađanja) da se oslobodite strahova. Koristite vježbu sa ogledalom. Koristite i druge da vam budu ogledalo, da biste stekli više samopouzdanja.

7. Uzmite vrijeme da otkrijete šta vam je strast

Duboko u svojoj duši je svi osjetimo. Svi dobro znamo šta nam je strast, samo se bojimo reakcije familije i sredine u kojoj živimo. Bojimo se rizika. Oslobodite se mišljenja drugih i pratite svoj unutarnji glas. Ako ne možete sami da otkrijete svoju strast, ili se bojite izaći iz komforne zone, unajmite life coach-a (životnog trenera). Mi, životni treneri, smo specijalizirani za to. Možete zajedno sa životnim trenerom otkriti tu strast u sebi, jer život se živi sada.

8. Manifestirate vizualizirajući

Ako konstantno manifestirate ostajete fokusirani na svoju želju i tako imate više šansi da se to i realizuje. Ako se bavite manifestiranjem, znači da se i u najmanjim koracima nadgrađujete. Manifestirate vizualizirajući. Taj proces ne traje par minuta po dan. To je proces koji postaje stil života. I kada ste to postigli živite u momentu i možete biti samo još zahvalni bez grižnje savjesti.

Pročitajte i...  Svjesno življenje - Kako živjeti inspirativan i ispunjen život

9. Ne prihvatajte negativnosti

Naučili ste do sada da negativnosti razvijaju negativne emocije koje u mozgu postaju još ekstremnije. Zaustavite negativnosti! Koristite pozitivno razmišljanje vježbu. Napravite si mentalnu baštu u kojoj ćete pročistiti mozak i napojiti ga pozitivnošću. Ako smo pozitivni imamo još više mogućnosti da uživamo u svom životu.

10. Ne vežite se

Gandi je jednom prilikom tako lijepo napisao: ”Puštaj i uživaj. Ne veži se na novac, na moć, na pretpostavke, pa čak ni na familiju i prijatelje. Jer kada se previše vežeš onda si zarobljen.” Nema nikakve potrebe za nešto se previše vezati. Potreba za vezanošću dolazi iz straha i potrebe za biti moćan. U stvarnosti je ljubav sloboda koju međusobno dajemo jedni drugima. Uživajte i pustite se životnim valovima i uživajte u okeanu u kome se nalazite. Divite se magičnosti života!

11. Živite kao da vam je ovo prvi dan u životu

U životu ne postoje greške! U životu postoje samo lekcije! Nema veze šta drugi o vama misle. To je vaše iskustvo i vaš put. Između vas i vaših snova postoji strah da ne uspijete. Pustite to razmišljanje. Promatrajte život kao jednu školu. Kada smo bili djeca smijali smo se igrajući učiti. Zašto onda to ne smije kada smo punoljetni? Zašto kao punoljetni moramo raditi stvari kao na primjer tako to mora? Živite kao djeca u momentu! Ne ostanite visiti u nekoj vašoj ljutnji ili tuzi. Oprostite sebi i drugima. Mi smo svi spiritualna bića koja ovdje živimo svoja iskustva.

12. Dajte od sebe sve što možete i budite zahvalni

Majka Tereza je jednom rekla: ”Ako ti ne uspije nahraniti hiljade ljudi, nahrani jednog čovjeka.” Budite zahvalni za sva svoja iskustva, iako su ponekad i manje lijepa. Gledajte i brojite blagoslove koje ste dobili i dobijate, a iz negativnih stvari učite. Dajte sve od sebe u poslu, u relacijama, sa prijateljima i prije svega za sebe. I dajte sebe onima kojima ste potrebni. Vjerujte da Univerzum za vas brine kada drugima dajete!

Pročitajte i...  Kako usvojiti nove rutine koje će nam služiti u Novoj godini

O Autoru

«

»

Leave a Comment