Search here...
TOP
Mindfulness

Mindfulness vježba za osvrt na proteklu godinu

mindfulness praksa meditacija

Svaka godina donosi nam nešto novo.  Svaki mjesec može nam  biti  poglavlje jedne priče i na kraju dobijemo knjigu znakovita naslova. Naslov moje knjige 2020 godine je –  Prihvaćanje. Pitali su ne na jednom predavanju što je za tebe prihvaćanje i imala sam mudar odgovor. Kako koji dan. Ovisi o mom raspoloženju, temi, okolnostima. Ponekad je prihvaćanje  nešto što mi dolazi s lakoćom i jednostavno. Ponekad bih, na samu spomen riječi prihvaćanje, iskakala iz svoje kože.

Izbjegavanje i potiskivanje zapakirano kao prihvaćanje

Kada mi se ne da nešto tražiti jednostavno prihvatim da to traženo trenutno ne mogu naći i krenem dalje. Tu sam naravno izbjegavanje upakirala u ukrasni papir zvan prihvaćanje.

Prihvaćanje pod okriljem potiskivanja? Kada prihvatim nečije ponašanje, a zapravo sam ljuta na sebe jer mi to ponašanje ne odgovara ili nekada i ljuta na drugu osobu jer se tako ponaša prema meni, a ja sam prihvatila to ponašanje.

Prihvaćanje nam ponekad može izgledati kao odustajanje. Kada prihvatimo, nemamo potrebu promijeniti, niti se mijenjati. Upravo je suprotno. Ako ne prihvatim sebe ovakvu kakva jesam, nikad neću saznati tko sam ja i neću saznati što bih trebala promijeniti. Prihvaćanje je prvi korak na putu iskrenosti prema sebi  i upoznavanja sebe.

Što je to prihvaćanje?

Prihvaćanje je način na koji mi podržavamo korake koji će nas dovesti do pozitivnih rezultata. Prihvaćanje je alternativa našem instinktu da izbjegnemo razmišljati o negativnim iskustvima. To je aktivni izbor dopustiti postojanje neugodnih iskustava bez pokušaja poricanja ili promjene.

Prihvaćanje u okvirima mindfulness prakse ima osobito značenje.  To ne znači da ako smo ljuti da se možemo izderavati. To bi značilo da djelujemo i potičemo bijes, što je druga krajnost potiskivanja. Prihvaćanje je sredina ili kako ja to voli pojasniti most između djelovanja i potiskivanja. Prihvaćamo s mirom koje god iskustvo da imamo u sadašnjem trenutku u sebi.

Kada prihvaćamo, dozvoljavamo sebi da osjećamo što god je prisutno u nama, bilo da je to i negativno. Prihvaćanje je kada se suočavamo  s problemom, umjesto da bježimo od njega. Tada se samo udaljavamo od rješenja.

Prihvaćanje je kada primijetimo svoje misli, svoje emocije i svoje ponašanje. dozvolimo da sve što je prisutno u nama bude i tada odlučimo želimo li reagirati, ili ne. Prihvaćanje je kada nam staro ponašanje više ne služi i prihvatili sm s lakoćom u srcu da smo s njim došli do ovdje, ako želimo dalje moramo nešto promijeniti.

Pročitajte i...  Mindful praznici - Kako izbjeći prazničko prejedanje

Prihvaćanje je kada razumijemo sebe i svoje postupke, potapšamo se po ramenu i kažemo si ‘Dobro je‘. Prihvaćanje je kada potrebe druge osobe gledamo kroz oči te osobe.  Prihvaćanje je kada znamo da osobe oko nas nisu tu da bi ispunjavali naša očekivanja, niti da su tu da bi mi bili sretni.

Prihvaćanje je kada gledamo promjenu kako dolazi i prepuštamo se promjeni. Prihvaćanje je kada se nalazimo u uraganu okolnosti, a unutar sebe se osjećamo mirno. Prihvaćanje je zapravo vrlo realan pristup životu.

Ova godina me naučila puno toga. Puno me primijenila i mogla sam primijeniti i znanja koja kada sam učila, nisam pojma imala zašto sam tamo i čemu će mi služiti. Ove godine saznala sam čemu služe, kako djeluju i koliko su mene promijenila.

Ova godina ponudila nam je da stavimo sebe na test i iskusimo što znači promjena i prihvaćanje. Koliko smo fleksibilni i prilagodljivi.  Osvrnite  se unatrag i prisjetite se sebe u Siječnju 2020. Kakvi ste bili? Što ste radili? Što ste planirali? Gdje ste bili? Možda možete i sjetiti osjećaj koji ste imali tada? Kako biste jednom riječju  opisali sebe u tom mjesecu?

Potom pomislite na Veljaču? Što ste radili tada? S kim ste provodili najviše vremena? Koja je glavna emocija bila protkana kroz taj mjesec? Kako biste jednom riječju opisali sebe u tom mjesecu?

Potom ožujak? Što ste tada planirali? Kako ste se osjećali? Gdje ste bili? Kako biste jednom riječju opisali sebe u tom mjesecu?

I tako krenite redom mjesec po mjesec. Prisjetite se. Pišite. Dopustite sebi da sve izlazi iz vas. Možda se ne možete sjetiti. Pogledajte po slikama u mobitelu ili možda u dnevnik koji vodite. Pročitajte ga.  Pogledate sebe tada.

Kada dovršite i dođete do prosinca. Pogledajte napisano. Pogledajte riječi koje vas opisuju u svakom mjesecu. Pogledajte taj pređeni put.

Primijetite kako se osjećate u tijelu. Što god da je prisutno tu, dopustite mu da bude. Primijetite. Priznajte postojanje osjećaja i dopustite mu da prođe.

Pročitajte i...  Ljubav prema sebi - Darujte i sebe za praznike

Prihvatite. S nježnošću i mirom u srcu. Ponosni na sebe. Dvanaest poglavlja. Dvanaest priča nije jednostavno napisati. Proživjeti. Uspjeli ste još jednom.

Napišite naslov vaše knjige za 2020.

Sa svim spoznajama iz napisanog i snagom u sebi zakoračite u svoju novu knjigu. Znakovita naslova, kojeg možete odabrati sada na početku godine i tako osvijetliti put u narednoj godini. Biti nošeni tom riječju koja u sebi nosi emociju koja vam je potrebna.

Koji je naslov vaše knjige u 2021. godinu?

“Vezanost za materiju

Potiče strast protiv prirode

Tako se problem podiže u cijelom tijelu.

Zato vam govorim:

Budite u harmoniji…

Kada ste van balansa,

Preuzmite inspiraciju iz manifestacije

Vaše istinske prirode.”

(Evanđelje po MM, Jean Yves- Leloup)

Da je ovo neka normalna godina ponudila bih vam radionicu o listi želja i što je to što želimo postići u narednoj 2021. Ova je sve osim “normalna” godina.  Mene promijenila.  Postala sam više svoja, autentičnija. Gurnula me da izađem iz svojih poznatih obrazaca, da učinim toliko novih stvari. Dozvolila sam si promijeniti načine na koji nešto radim.Tako je i nastala ova radionica. Ova godina ponudila nam je da stavimo sebe na test i iskusimo što znači promjena i prihvaćanje. Koliko smo fleksibilni i prilagodljivi.

Što vama vaša 2020 god. može donijeti, a to još niste osvijestili?

Moja želja je da na ovoj radionice osvijestiti što je dobro proizašlo za vas iz ove godine. Povežete se sa svojom namjerom za 2020. godinu.

Mi imamo snažno razvijen sistem u našem mozgu, koji nam javlja opasnost. Razvijao se milijunima godina kako bi nas zaštitio od vanjskih opasnosti.  Kada se pojavi opasnost ona potiče naš ”sistem za opasnost” da se aktivira i naše tijelo otpušta hormone zbog kojih se osjećamo još više pod stresom. Javlja se strah.  Kada je aktiviran naš “sistem za opasnost”, važno je da znamo da on ne razmišlja puno. On nas tjera da reagiramo.

Naš mozak je napravljen tako da naš čuva od opasnosti i uvijek će prvo gledati ono negativno. Uz toliko toga što nam se dogodilo ove godine, možda sada ne možemo vidjeti koje nam je dobrobiti donijela, jer smo dobar dio vremena bili usmjereni prema negativnom.

Pročitajte i...  Kako prakticirati minimalizam i svjesni konzumerizam tokom praznika

Naš mozak napravljen je i za suosjećanje, ljubav ipozitivne stvari. Tada aktiviramo svoj sistem za “umirenje i zadovoljstvo”. Na ovaj način vidimo dobrobiti. Moramo usmjeriti svoj fokus u smjeru pozitivnosti, nježnosti i suosjećanja. Kako bi ihrazvili. Inače, sistem za “umirenje i zadovoljstvo” ostaje uspavan.

Kada pomislite na sebe, razmislite:

Što vas je  naučila? O vama?  O vašim bližnjima?  O ljudima koji vas okružuju? Koliko vas je promijenila? Što ste u sebi našli, a mislili ste da nemate

Više o mindfulness praksi i online treninzima mindfulness-a pročitajte na: www.dubravkafazlic.com. Moj e-book ‘Moje Mindful Jutro’ možete kupiti klikom na ovaj link.

Napomena: Ovaj tekst je provobitno objavljen 28. 12. 2020.

O Autoru

«

»

Leave a Comment