Search here...
TOP
Emotivno Prejedanje Mindfulness

Mindful praznici – Kako izbjeći prazničko prejedanje

kako izbjeci praznicno prejedanje

Tijekom praznika, oko nas su priče o domjencima, kolačima, izlascima, adventu, kuhanom vinu, kobasama. Zbog čega se mi toliko veselimo iću i piću? Kada nam je dosta? Zbog čega ne možemo reći ne, ili stati na trećem kolaču?

Davanje hrane je jedna od prvih interakcija koje imamo u životu. Događa se između nas i majke. Ono osigurava preživljavanje djeteta, koje u potpunosti ovisi o osobama oko sebe da mu daju hranu. Kvaliteta ovog odnosa ima utjecaj na to kako osoba reagira kasnije u životu, i upravo davanje hrane može biti usko povezano s regulacijom emocija do početka do kraja životnog vijeka.

Hrana je jedna od temeljnih ljudskih potreba i ima fiziološki i psihološki učinak na nas. Prehrambene navike prelaze granicu naših nutritivnih potreba i ublažavanja gladi. Obitelj, prijatelji, te kulturno nasljeđe oblikuju odabir hrane koju volimo. Nudeći hranu možemo iskazivati ljubav, biti dobar domaćin, ili izražavati svoja vjerska uvjerenja.

Od najranije dobi povezujemo hranu s umirenjem i društvenom interakcijom. Dokazano je da kada jedemo smanjujemo osjećaj nemoći, depresije, osjećaja gubitka kontrole. Smanjujemo stres, povećavam osjećaj užitka. Hrana ima sposobnost pojačanja pozitivnog utjecaja pri povezivanju sa situacijama, sadržajima i ljudima.

Sjetim se samo koliko sam voljela pizzu i koliko mi je bila potrebna kad sam osjetila tjeskobu u sebi. Pizza je za mene značila radost. Tako sam je doživljavala, jer sam odlazila u pizzeriju kada sam bila prepuna radosti, zabave, ugode. Osjećala sam se sretno. Kada sam osjetila miris i okus pizze sjetila sam se svoga djetinjstva i ponovo bila u emociji koju sam tada osjećala. Tako sam ja liječila svoju tjeskobu. Pizzama.

Praznici, advent, mirisi, ljudi, okusi, sve u nama budi sidra koja imamo iz nekih prijašnjih vremena. Sidra koja nam aktiviraju osjećaje u nama koje sada želimo probuditi. Naravno mi nismo svjesni toga i krećemo na adventski pohod. Cijeli mjesec hedonističkog uživanja, gdje pod opravdanjem samog prosinca popuštamo sve kočnice.

Pročitajte i...  Mindfulness vježba za osvrt na proteklu godinu

I prosinac prođe i nađemo se u mjesecu kada se lampice gase. Zagreb je okupan maglom i sivilom. Ljudi je manje na cesti i sve je nekako usporeno, meni tužno. I mi smo tu s par kilograma viška (pa, ipak je bio Božić) i ponovo krećemo i pohod na čarobnu riječ DIJETA.

Nađemo se u začaranom krugu. Zapravo, ne postoji idealno vrijeme “za jesti bolje”. Nije to ni sutra, ni ponedjeljak, a ni siječanj. Život je nepredvidiv. RollerCoaster. S onim što imamo ovog trenutka napravimo najbolju stvar za sebe! Upravo ovdje, upravo sada. Ovdje možemo početi.

Zapitajte sebe: Što vi dobijate kada se prejedate sada u prosincu? Što za vas znači to prazničko prejedanje? Što vam ono onemogućuje da dobijete ili osjećate? Kako to ‘rješava’ problem koji imate i koji smisao to ima za vas? Možda je ovo trenutno preizazovno i to je OK. Za sve postoji vrijeme.

Da nam se začarani krug ne bi desio i ove godine, slijedi nekoliko natuknica kako izbjeći blagdansko prejedanje. Ako i dođe do toga, ne brinite se. Za sve postoji rješenje. Sami smo odgovorni za odluke koje donesemo, ili ne donesemo.

1. Nemojte preskakati obroke. Pojedite ručak iako idete na prijem navečer. Tako nećete pregladnjeti i dovesti se u situaciju da se prejedete.

2. Jedite sporije. Kada je švedski stol vama nadohvat ruke, zasigurno ćete pojesti više.

3. Uzmite mali tanjur, odaberite što vam izgleda najprivlačnije. Uživajte u vašem odabiru tako da svaki zalogaj prožvačete. Jedite puno povrća.

4. Pijte vodu: znamo zaboraviti to! Naše tijelo većinom je voda.

5. Otpustite kočnice i dozvolite sebi da uživate u hrani tako da ste svjesni što jedete i kojeg okusa je.

Pročitajte i...  Kako usvojiti nove rutine koje će nam služiti u Novoj godini

6. Duge šetnje okićenim središtima vašeg grada, djelovat će blagotvorno na vaše tijelo i vaš duh.

Upravo hodanja i šetnje nam fali tijekom praznika. Ovo vrijeme je idealno da stvorite novu naviku za sebe, a da ni ne osjetite da nešto morate. Jer, kada se mora – onda je teško, zar ne?

Uživajte u praznicima, obitelji, druženju i prisjetite se u svemu važan balans. Sreća je u nama (a ne u onome što pojedemo ili popijemo!). Čaroban završetak godine Vam želim i da se u narednoj družimo još više i s novim temama. Imate cijelu novu godinu da je učinite onakvom kakvom želite i da sebi poželite #SamoNajboljeZaMene.

Za više savjeta preuzmite moj besplatan vodič Kako Jesti Svjesnije Tijekom Blagdana’Moj vodič Galaktička Dijeta: Kako voljeti i podržavati sebe – Zaustavite emocionalno prejedanje i izgubite kilograme bez dijete’ možete kupiti ovdje.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X