Search here...
TOP
SVJESNO ŽIVLJENJE Zero Waste

Kako proslaviti praznike bez plastike (Zero Waste)

kako-proslaviti-praznike-bez-plastike-zero-waste

Praznici su najmagičniji dio godine, no nažalost, tokom praznika, usljed kupnje poklona, te veće količine hrane i plastičnog dekora, kreiramo i mnogo više plastičnog otpada, kojem mogu trebati i stotine godina da se razgradi, a prilikom razgradnje otpusta toksične hemikalije, zagađuje tlo i vode, te štetno utječe na zdravlje životinja koje ga ingestiraju, kao i naše zdravlje.

Vise s štetnom utjecaju plastičnog otpada na okoliš možete pročitati u prethodnom članku Zero Waste – Savjeti za život sa manje plastičnog otpada i u izvještaju WWF-a. Besplatan Zero Waste Vodič Kako Živjeti Bez Plastike možete preuzeti klikom na ovaj link. U ovom članku, dijelimo ideje kako možete proslaviti praznike, ekološki osvještenije, na način da reducirate količinu plastičnog otpada i doprinesete planeti.

Umotajte poklone u papirni ili platneni omot

kako-prslaviti-praznike-ekoloski-bez-plastike-zero-waste

Umotajte poklone u papirni omot (ako je to moguće, odaberite tamniji, neprintani i reciklirani papir). Kupite papirne vrećice za poklone umjesto plastičnih, ili još bolje – poklone možete pokloniti u platnenim cegerima, koje draga osoba poslije može koristiti za kupovinu.  Koristitie vrpce od jute, ili neke druge tkanine. Marie Kondo, u videu ispod, demonstrirala je prelijepu japansku tehniku umotavanju poklona u maramu ili tkaninu, poznatu kao Furoshiki:

Dajte prednost poklonima koji su napravljeni od biorazgradivih materijala

Kupite dragim ljudima poklone koji su napravljeni od biorazgradivih materijala  (vunene džempere ili rukavice, igračke od tkanine, keramičke šolje, domaće prehrambene proizvode u teglama, bocu dobrog vina ili kvalitetnog ulja, dekoracije koje ste sami napravili, knjige, daske za rezanje  ili posude za salatu od bambusa, prirodne sapune, dnevnike, planere, kristale, čajeve u rinfuzi, cegere, svijeće…). Ako je to moguće, odaberite proizvode koji nisu upakovani u plastičnu ambalažu. 

kako-proslaviti-praznike-bez-plastike-zero-waste

Dekorišite dom detaljima iz prirode, ili ukrasima napravljenim od biorazgradivog materijala

Odaberite praznični dekor za dom iz prirode (šišarke, grančice bora, suho lišće, orase, ljuske cimeta, voće poput nara, bundeve i sl.), te one napravljene od biorazgradivog materijala (svijeće od pčelinjeg ili sojinog voska, drvene figurice ili ukrase za jelku, dekor od pamuka ili vune…), umjesto plastičnih dekoracija. 

Recite NE plastici i priboru za jednokratnu upotrebu

Recite NE plastičnom priboru, čašama i tanjurima za jednokratnu upotrebu, kada priređujete zabave i porodične vecere za praznike, jer to ima štetne posljedice na okoliš. Dekorišite praznični sto sa lijepim platnenim maramicama, šišarkama bora, svijećama i trajnim priborom za jelo. Tako ćete ne samo više uživati u prazničnom druženju, već i pozitivno doprinijeti planeti.  

Pročitajte i...  Ritual za mindful refleksiju na prethodnu godinu i naš osobni rast
kako-proslaviti-praznike-bez-plastike-zero-waste

Poklonite iskustva, vaučere, ili pretplate

Poklonite dragim osobama iskustava (karte za koncert ili neko predavanje, putovanje, izlet, SPA tretman, posjet sauni, i sl), vaučere za kupnju, ili pretplate na omiljene magazin, Audible ili Kindle Unlimited, Spotify, ili neku drugu uslugu koju bi voljeli koristiti. Tako ćete dragim osobama pokloniti mogućnost osobnog rasta, nezaboravne trenutke i sjećanja, ili priliku da sebi kupe ono sto im doista treba, te spriječiti to da kupite nekome poklon koji im se dopada, te nepotrebno akumuliranje suvišnih stvari, kao i propratnog otpada. Nadstojite da prakticirate svjesni konzumerizam tokom praznika.

Odaberite drvce koje je moguće ponovo presaditi ili kompostirati

Ako planirate kupiti drvce ove godine razmislite o kupovini onog koje je u saksiji i koga nakon praznika možete posaditi negdje u prirodi, ili živog drvceta koje se može kompostirati, umjesto kupovine plastičnog drvceta. Iako plastično drvce može trajati dugo godina i umanjiti sječu drveća svake godine, nerijetko s njega opadaju iglice, koje završe u otpadu, te ga može biti teško reciklirati. 

Besplatan zero waste vodič

Nadamo se da vas je ovaj članak inspirirao da uživate u praznicima, sa svojim prijateljima i obitelji, a da pri tome i pozitivno doprinesete planeti i zajednici u kojoj živite. Za više savjeta o Zero Waste načinu življenja i vegetarijanske recepte, posjetite blog www.receptivegetarijanski.com. Besplatan Zero Waste vodič možete preuzeti klikom na ovaj link

O Autoru

«

»

Leave a Comment