Search here...
TOP
Majka Zemlja SVJESNO ŽIVLJENJE Zero Waste

5 malih eko navika koje mogu imati veliki utjecaj na planetu

eko-navike-zero-waste-recite-ne-plastici

Prema podacima koje je objavio WWF (World Wild Fond), izvještaji novijih studija pokazuju da je moguće da u prosjeku po osobi konzumiramo 5g mikroplastike sedmično (veličine kreditne kartice!) putem vode i hrane, koje tu dospiju iz plastičnog otpada u prirodi, predgrađima, rijekama i okeanima. Prema nekim statistikama, samo se 9% plastičnog otpada reciklira, dok preostali otpad završi u spalionicama u siromašnijim zemljama, na deponijama (gdje će trebati stoljeća da se razgradi), ili u najgorem slučaju, u okeanima i prirodi, gdje ne samo da zagađuje vode i tlo, već i predstavlja opasnost životinjama koje ga ingestiraju (plastični otpad koji jedu ptice, prema trenutnim procjenama WWF-a, ubije oko milijun morskih ptica godišnje, a sve su češći prizori i mrtvih kitova na plažama, sa stomacima punim plastičnog otpada). Vrijeme je da kažemo NE plastici za jednokratnu upotrebu i zamijenimo je (koliko je to moguće) biorazgradivim alternativama. 

Ovih pet malih eko-navika koje možete lako usvojiti i praktikovati, a koje mogu imati veliki utjecaj na planetu i očuvanje okoliša:

1. Nosite platneni ceger sa sobom u kupovinu i recite NE plastičnim vrećicama

Iako se čini da kao pojedinci možemo učiniti vrlo. malo, ako samo kazete NE jednoj plastičnoj vrećici na dan, tokom godine spriječićete odlaganje u otpad od 365 plastičnih vrećica. Procjenjuje se da jedna platnena torba može zamijeniti i do 1000 plastičnih vrećica! 

Pročitajte i… Zero Waste – Savjeti za život sa manje plastičnog otpada

2. Recite ‘Ne’ plastičnim slamkama

Plastičnoj slamci potrebno je i do 200 godina da se razgradi, a osim što zagađuju okoliš, neke nažalost završe i u nosevima kornjača (video ispod). Odbijte plastične slamke u restoranima i kafeima. Ako ih koristite doma, ili tokom putovanja, kupite trajne slamke od bambusa ili metala. 

3. odbijte nepotrebnu (plastičnu i papirnu) ambalažu i promotivne letke i kataloge

Kažite NE nepotrebnim reklamnim brošurama i materijalima, besplatnim printanim katalozima i sl. Zamolite prijatelje da vam donose poklone koji nisu umotani u plastične folije i plastične vrećice. 

4. Zamijenite plastičnu zubnu četkicu drvenom ili četkicom od bambusa 

Koristite zubne četkice od drveta ili bambusa (mogu se nabaviti u dm trgovinama, svim Zero Waste trgovinama, ili putem Amazon-a).

Pročitajte i...  Besplatan Zero Waste priručnik za život sa manje (plastičnog) otpada

Preuzmite besplatan Zero Waste Priručnik

5. Instalirajte ‘Ecosia’ pretraživač na svojim uređajima

Ecosia značajan dio svojih prihoda usmjerava u sadnju drveća i finansiranje ekoloških projekata. Koristeći njihov pretraživač indirektno pomažete i u očuvanju okoliša. Posjetite ecosia.org za informacije o instaliranju pretrazivača.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X