Search here...
TOP
SVJESNO ŽIVLJENJE Zero Waste

Kako putovati bez plastike – Zero Waste

kako-putovati-bez-plastike-zero-waste

U članku ‘Zero Waste – Savjeti za život sa manje plastičnog otpada’  mogli ste da pročitate o štetnom utjecaju jednokratne plastične ambalaže na okoliš, životinjski svijet, pa i naše zdravlje. Iako putovanje nerijetko zahtijeva korištenje jednokratnih plastičnih ambalaža, ovo su koraci koje možete napraviti da biste putovali bez (ili barem sa manje) plastike:

1. Ponesite svoju bocu za bocu

Osim ako ne putujete avionom, jedna od najvažnijih stvari koju možete napraviti kad putujete je da nosite svoju bocu za vodu, kako ne biste morali kupiti i bacili u otpad još (koju) plastičnu bocu. 

2. Ponesite platnene cegere

Naravno, platnena torba ili ceger je esencijalna za ponijeti sa sobom, jer tokom putovanja često kupujemo nešto – od suvenira i poklona, do odjeće i hrane. 

Preuzmite besplatan PDF vodič: Kako Živjeti Bez Plastike – Zero Waste 

3. Ponesite trajnu šolju za kafu

Ako imate uz sebe trajnu šolju za kafu (reusable coffee cup), možete zatražiti da vam u istu naspu kafu za ponijeti, tako da izbjegnete plastične čaše ili poklopce od čaša za jednokratnu upotrebu.

4, Upakujte hranu za ponijeti na putovanje u trajne posude

Lunch box (posuda za hranu) i trajni pribor mogu nam mnogo pomoći da putujemo sa manje plastike – možemo spakovati ručak za ponijeti u nju, umjesto u plastičnu kutiju za jednokratnu upotrebu i možemo u njoj ponijeti nešto za jesti tokom puta.

5. Ponesite trajni pribor za jelo od bambusa ili metala

Trajni pribor može biti manja kašika, nož i viljuška iz vaše kuhinje ili zero waste pribor koji se može kupiti na Amazon-u i trgovinama koje imaju zero waste proizvode. 

kako putovati zero waste

Trajne slamke su jako korisne za imati tokom putovanja, posebno ako idete u toplije krajeve, gdje se piju kokteli i kokosova voda, a bačene slamke mogu lako završiti u moru i nauditi kornjačama i drugim životinjama. Trajni pribor obično se radi ili od bambusa, drveta, ili od nehrđajućeg metala.

Pročitajte i...  Najbolji dokumentarci o zaštiti okoliša na Netflixu i YouTube

Ovaj pribor jako je zgodan za putovanja automobilom, na koji možemo ponijeti i svoju bocu za vodu, trajnu šolju za kafu i kontejner za hranu. Putovanje automobilom ili na piknik dozvoljava nam da ponesemo svoju bocu s vodom ili vino, voće, zero waste kit pribora, te hranu pohranjenu u trajnim kontejnerima.

kako putovati zero waste

Putovanje avionom može biti (veliki) izazov, posebno zbog pravila da se ne smije nositi voda u avion. Na bolje opremljenim aerodromima možete u kafeima kupiti svježe iscijeđen sok od voća i povrća, što je odlična opcija za popiti, zbog vitamina i minerala koje sadrži, i zamjena za bocu vode koju bismo kupili i popili dok čekamo da se ukrcamo na avion. Ukoliko imate trajni pribor za putovanje, uklonite nož i viljušku iz prtljaga za avionsku kabinu, jer neke avio kompanije ne dozvoljavaju da se ukrcate s njima (one od bambusa ili drveta generalno ne prave problem). Ukoliko imate svoju kašiku u avionu, možete odbiti jednokratni pribor za jelo koji nude tokom leta. Avio kompanije Etihad Airways, Quantas i Hi Fly pioniri su u letovima bez plastike za jednokratnu upotrebu, što je za svaku pohvalu i možemo se nadati da će i druge avio kompanije slijediti njihov primjer u budućnosti

6. Ponesite čvrste kozmetičke proizvode sa sobom

Kada je u pitanju kozmetika za jednokratnu upotrebu u plastičnim bočicama, koju hoteli nude u sobama, za sada, alternativa je ponijeti svoju kozmetiku. Manji sapun i čvrsti šampon za kosu (dostupni u bolje opremljenim dm-trgovinama i u LUSH trgovinama) odlična su opcija za putovanja, jer ne samo što zauzimaju manje mjesta u koferu, no mogu se čak i unijeti u avion! U Lush trgovinama mogu se kupiti i čvrsti losion za tijelo, pa čak i zubna pasta u tableticama!

Pročitajte i...  Kako proslaviti praznike bez plastike (Zero Waste)

Dobra je vijest da veći lanci hotela, poput Marriott-a, InterContinental-a i Hyatt-a odlučuju da prestaju sa upotrebom kozmetičkih preparata u plastičnim bočicama za jednokratnu upotrebu (samo Marriott će na ovaj način spriječiti da se iz njihovih 7000 hotela baci 500 milijuna plastičnih bočica godišnje !). Nadajmo se da će i drugi lanci hotela slijediti njihov primjer.

Do tada, možemo činiti ono što možemo učiniti – nositi svoju bocu, pribor i ceger i u isto vrijeme kao konzumeri i građani aktivno zahtijevati plastic free opcije. Naravno, s obzirom na trenutnu situaciju, veći prioritet od smanjenja upotrebe same plastike za jednokratnu upotrebu SADA je da budete sigurni i preduzmete sve mjere predostrožnosti, ako se odlučite u ovo turbulentno vrijeme negdje putovati.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X