Search here...
TOP
SVJESNO ŽIVLJENJE Zero Waste

Zero Waste – Savjeti za život sa manje (plastičnog) otpada

Zero Waste - Savjeti za život sa manje (plastičnog) otpada

Prema podacima koje je objavio WWF (World Wild Fond), izvještaji novijih studija pokazuju da je moguće da u prosjeku po osobi konzumiramo 5g mikroplastike sedmično (veličine kreditne kartice!) putem vode i hrane, kojetu dospiju iz plastičnog otpada u prirodi, predgrađima, rijekama i okeanima.  Vrijeme je da kažemo NE plastici (za jednokratnu upotrebu) i zamijenimo je (koliko je to moguće) biorazgradivim alternativama.

Iako nam je plastika postala sastavni dio života, te je trenutno neophodan materijal za elektroničke i tehničke uređaje, medicinsku opremu i sl., zbog prekomjerne upotrebe plastike koju bacamo nakon jedne upotrebe (single use plastic) trenutno se suočavamo sa ekološkom krizom. Najveća negativna strana svakodnevne upotrebe plastike je da prema procjenama stručnjaka treba na stotine, pa i do 1000 godina da se neke vrste plastičnog otpada razgrade. Zubnoj četkici je, na primjer, potrebno do 500 godina da se razgradi, plastičnoj čaši i boci i do 450, plastičnoj slamci 200, a plastičnim kesama (ovisno o vrsti plastike o kojoj su napravljene) prema nekim procjenama od 10 i 20, pa do 500 godina.

Prema nekim statistikama, samo se 9% plastičnog otpada reciklira, dok preostali otpad završi u spalionicama u siromašnijim zemljama, na deponijama (gdje će trebati stoljeća da se razgradi), ili u najgorem slučaju, u okeanima i prirodi, gdje ne samo da zagađuje vode i tlo, već i predstavlja opasnost životinjama koje ga ingestiraju. Plastični otpad koji jedu ptice, prema trenutnim procjenama WWF-a, ubije oko milion morskih ptica godišnje. Mnoge krave (u Indiji) također fatalno završe nakon što jedu po smetlištima i pojedu plastičnu kesu, a sve su češći prizori i kitova, te ptica koje završe mrtve na plažama, sa stomacima punim plastičnog otpada (možete pogledati potresan video isječak iz dokumentarca A Plastic Ocean klikom na ovaj link). Plastične slamke čak mogu da se zaglave i u nosu kornjača (pogledajte video).

Iako je jako važno da se sprovedu sistemske promjene na lokalnom, državnom i globalnom nivou, poput zabrane upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu i plastičnih vrećica (što sve više zemalja diljem svijeta počinje da uvodi), da se odgovornost za prikupljanje i recikliranje plastičnog otpada počne prebacivati i na proizvođače proizvoda koji koriste plastične ambalaže, te da se popularizira upotreba biorazgradive plastike – i mi kao pojedinci možemo pozitivno doprinijeti reduciranju plastičnog otpada.

Za većinu plastičnih stvari koje koristimo svaki dan postoje zamjene koje su koristile naše bake i djedovi – koje su 100% razgradive nakon što ih bacimo (poput papira), ili se mogu u lakše i u većem postotku reciklirati (poput stakla ili aluminijuma). Sve više ekološki osviještenih ljudi počinje da prakticira Zero Waste filozofiju življenja, koja podrazumijeva život bez otpada (koji nije biorazgradiv). Zero Waste promovira ponovnu upotrebu predmeta, minimaliziranje smeća koje proizvodimo, kompostiranje i recikliranje otpada.

Pročitajte i...  Besplatan Zero Waste priručnik za život sa manje (plastičnog) otpada

Preuzmite besplatan Zero Waste pdf vodič klikom na ovaj link

kako-zivjeti-bez-plasticnog-otpada-zero-waste

5R Zero Waste načina življenja

Osnovni princip Zero Waste načina življenja je 5RRefuse (Odbij), Reduce (Smanji), Reuse (Upotrijebi Ponovo), Recycle (Recikliraj) i Rot (Kompostiraj).

Refuse (Odbij)

Kažite NE plastičnim vrećicama, plastičnom priboru, plastičnim slamkama i nepotrebnoj ambalaži, kao i nepotrebnim reklamnim brošurama i materijalima, besplatnim printanim katalozima i sl. Zamolite prijatelje da vam donose poklone koji nisu umotani u plastične folije i plastične vrećice. Kažite NE plastičnim balonima na rođendanskim i drugim proslavama. Ako imate mogućnost, tražite da vam se katalozi, brošure, računi, izvodi iz banke i sl. šalju u digitalnom formatu, umjesto u printanom.

Reduce (Smanji)

Kupujte i koristite manje proizvoda, koji su kvalitetni i dugo traju. Umjesto desetak odjevnih predmeta na sniženju, možete kupiti jedan ili dva dobrog kvaliteta, koja ćete voljeti nositi i koje ćete dugo nositi. Prakticiranje minimalizma i svjesnog konzumerizma pomaze nam kupujemo svjesnije, dajemo prednost kvaliteti nad kvantitetom, uštedimo novac, pojednostavimo si život, te indirektno kreiramo i manje (plastičnog i drugog) otpada.

Reuse (upotrijebi ponovo)

Upotrijebite ponovo staklenu i papirnu ambalažu, tegle, kutije, vrpce i sl. Popravite stvari koje se mogu popraviti, kako biste im produžili životni vijek. Dajte prednost predmetima koji se mogu dugotrajno ponovo koristiti, poput platnenih cegera (umjesto plastičnih kesa), trajnih boca za vodu (umjesto plastičnih boca), umotača za sendviče i hranu od pčelinjeg voska (umjesto plastične folije za umotavanje), metalnih kontejnera za hranu i trajnog pribora (za putovanje, kako biste izbjegli korištenje plastike za jednokratnu upotrebu). Kupujte vintage namještaj ili odjeću, korištene knjige i sl.  

Recycle (recikliraj)

Dajte prednost kupnji proizvoda i predmeta od materijala ili spakovanih u ambalažu, koji se mogu potpuno reciklirati i razgraditi, poput metala, stakla, bakra, bambusa, aluminijuma, drveta…

Rot (kompostiraj)

Svedite bacanje hrane na minimum i kupujte svjesnije, sa listama, kako ne biste akumulirali hranu koju nećete pojesti. Ostatke hrane, ukoliko je to moguće, kompostirajte. Raspitajte se za kompostiranje u vašem gradu, ili naučite kako praviti svoj kompost na YouTube.

kako-zivjeti-bez-plasticnog-otpada-zero-waste

Kako početi prakticirati Zero Waste?

Osobe koje striktno prakticiraju Zero Waste doslovce žive bez otpada – sav svoj višegodišnji otpad mogu da pohrane u staklenu teglu, no mnogi od nas nemaju priliku da žive na ovakav način, iz praktičnih ili finansijskih razloga, ili zbog života u velikim gradovima, gdje je mnogo stvari zapakiranih u plastiku, ili u mjestu gdje boravimo ne postoje alternative. No, svi možemo prakticirate Low Waste (življenje sa manje otpada) i učiniti osnovne korake koje će doprinijeti smanjenju otpada.

Pročitajte i...  5 malih eko navika koje mogu imati veliki utjecaj na planetu

Iako se čini da kao pojedinci možemo učiniti vrlo. malo, ako samo kazete NE jednoj plastičnoj vrećici na dan, tokom godine spriječićete odlaganje u otpad od 365 plastičnih vrećica! Slijede praktični i primjenljivi savjeti kako možete prakticirati Zero Waste i Low Waste. Odaberite one koji su najviše primjenljivi vama, vašem budžetu, mjestu življenja i vašem životnom stilu.

 • Nosite platneni ceger sa sobom u kupovinu i recite NE plastičnim vrećicama
 • Nosite svoju trajnu bocu za vodu kada putujete ili izlazite vani
 • Kupujte ‘golo’ povrće i voće, koje nije umotano u plastiku
 • Kupujte čajeve, mahunarke, začine, orašaste plodove i suho voće u rinfuzi
 • Koristite čvrste sapune umjesto tekućih u plastičnim bocama
 • Dajte prednost čvrstim sapunima i šamponima, te prirodnim uljima i kozmetičkim preparatima u staklenim bočicama za njegu kose i koze
 • Dajte prednost proizvodima u staklenoj, aluminijskoj, ili papirnoj ambalaži (kada god je to moguće)
 • Odbijte plastične slamke u restoranima i kafeima. Ako ih koristite doma, kupite trajne slamke od bambusa ili metala
 • Kupite trajni pribor od drveta, metala, ili bambusa i metalni kontejner za nošenje hrane vani
 • Odbijte nepotrebnu plastičnu ambalažu, vrpce, kataloge, promotivne materijale…
 • Pakujte poklone za drage ljude u papirne ukrasne omote umjesto u plastične folije
 • Zamolite drage ljude da vam poklone upakuju bez plastičnog papira, folija i vrpci
 • Koristite zubne četkice od drveta ili bambusa (mogu se kupiti u dm trgovinama ili na Amazonu)
 • Recite NE balonima i plastičnim tanjurima i priboru na rođendanskim proslavama koje organizujete
 • Koristite prirodna sredstva za čišćenje doma doma (soda bikarbona, ocat…)
 • Kupujte manje stvari, boljeg kvaliteta, koje će duže trajati
 • Kupite trajne rukavice za skidanje šminke
 • Koristite biorazgradive (compostable) vreće za smeće (otpad)
 • Ponovo iskoristite ambalaže, kutije, papirne omote
 • Prakticirajte svjesni konzumerizam i minimalizam
 • Kupujte više domaćih proizvoda na lokalnim tržnicama, bez ambalaže
 • Koristite pamučne krpe, prirodne spužve i drvene četke za čišćenje doma (umjesto plastičnih)
 • Poklanjajte dragim ljudima poklone koji nisu umotani u plastiku ili napravljeni od plastike, košare zdrave hrane, prirodne sapune, domaće kekse ili kolače koje ste sami napravili
 • Poklanjajte dragim ljudima iskustva, umjesto suvenira i predmeta (na primjer: ulaznice za koncert, putovanje, karte za teatarsku predstavu, ili seminar)
 • Kupujte i poklanjajte knjige (kada je to moguće) u digitalnom formatu (pdf, Kindle…)
 • Donirajte ili poklonite drugima stvari i odjeću koju više ne želite koristiti
 • Dekorirajte dom za praznike predmetima iz prirode (šišarke, grančice bora, voće, kestenje, bundeve…)
 • Ako kupujete božićno drvce, dajte prednost živom drvcetu, koje se može ponovo posaditi ili kompostirati.
Pročitajte i...  Najbolji dokumentarci o zaštiti okoliša na Netflixu i YouTube
zero-waste-zivot-bez-plasticnog-otpada

Ovo su neki od načina kako možete reducirati količinu plastičnog otpada. Proizvodi upakovani u plastičnu ambalažu mogu sadržavati čestice mikroplastike, te je stoga prakticiranje Zero Waste načina života ujedno i zdraviji stil življenja. Dodatni načini kako možete prakticirati Zero Waste i ekološki način življenja:

 • Dajte prednost brand-ovima koji posluju na ekološki način i Zero Waste proizvodima
 • Dijelite informativne sadržaje o Zero Waste i očuvanju okoliša na socijalnim medijima
 • Izbjegavajte kupovinu odjeće i torbi od sintetičkih materijala (poliester, acrylic, poliuretan, najlon…) jer pranjem otpuštaju čestice mikroplastike u vodu
 • Dajte prednost odjevnim predmetima od lana, organskog pamuka, konoplje, Tencel-a, prirodne vune
 • Ako u vašem mjestu ima Zero Waste trgovina ili biznis, podržite ih kupovinom i preporukama
 • Poklonite dragim ljudima esencijalne Zero Waste predmete (platnene ceger, zubna četkica od bambusa ili drveta, i sl.)
 • Preuzmite besplatan Zero Waste pdf vodič klikom na ovaj link
 • Za više Zero Waste savjeta i vegetarijanske recepte posjetite blog www.receptivegetarijanski.com
 • Gledajte dokumentarce na Netflixu i YouTube o očuvanju okoliša (svakako preporučujemo ‘A Plastic Ocean’, “The Story Of Plastic’ i ‘Mission Blue’)

Pročitajte i Najbolji dokumentarci o zaštiti okoliša na Netflixu i YouTube

Nadam se da će vas ovaj članak nadahnuti da živite sa manje plastike. Ukoliko želite pročitati izvjštaj WWF-a o štetnom utjecaju plastike na okolinu kliknite ovdje). Nadamo se i da ćemo na našim prostorima u skorije vrijeme imati Zero Waste trgovine. Do tada, kupujmo svjesnije, živimo zelenije i nosimo platnene cegere sa sobom!

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X