Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Mindful ljetovanje – Kako da vam se godišnji odmor ne pretvori u ‘umor’

slow vacation travel sporije zivljenje mindful odmor

Godišnji odmor vrijeme je koje bismo trebali provesti na način da se odmorimo, reduciramo stres i energiziramo (‘napunimo baterije’), no uslijed previsokih očekivanja koja sebi postavljamo i prenatrpanog rasporeda naš ‘godišnji odmor’ može pretvoriti u ‘umor’. Da vam se to ne bi desilo, slijede savjeti kako provesti svjesniji i usporeniji godišnji odmor i istinski se odmoriti:

Postavite si realna očekivanja za godišnji odmor

Da bismo uistinu uživali tokom godišnjeg odmora, trebamo da se oslobodimo perfekcionizma (težnje za savršenošću). Nerijetko želimo da nam tih nekoliko sedmica godišnjeg odmora proteknu savršeno, te provodimo veći dio godine fantazirajući o ‘savršenom’ odmoru, a zatim se tokom i nakon odmora osjećamo razočarani i frustrirani, jer sve nije proteklo onako kako smo mi to zamišljali. Moramo imati na umu da se tokom našeg godišnjeg odmora (posebno ako putujemo na veće relacije) mogu desiti nepredviđene stvari, koje mi ne možemo kontrolisati (otkazani i odgođeni letovi, zastoji u saobraćaju, vremenske nepogode, gubitak prtljaga, neočekivani zdravstveni problemi – poput alergija, uboda ježeva i insekata…),  te da nije realno da očekujemo da će sve proteći ‘savršeno’.

Ako fantaziramo o ‘savršenom’ godišnjem odmoru, a uz to si postavimo i druga nerealna očekivanja (da ćemo ‘savršeno’ izgledati svaki dan i u svakoj prilici, da ćemo svako jutro rano da stajemo, vježbamo ili možda četrdeset minuta meditiramo i uz sve to pročitamo onih pet knjiga koje nismo stigli pročitati tokom godine…), sebi smo napisali ‘recept’ za odmor koji na kojem nećemo biti sretni. Ako krenete na odmor sa mindset-om da idete na putovanje na kojem vam se mogu desiti (dobre i ‘loše’) neočekivane stvari, te prihvatite sve ono što vam se bude dešavalo tokom odmora kao avanturu i sa otvorenošću za iznenađenja i nova iskustva iz kojih možete nešto naučiti, čak i ako vam se dese neželjene i neočekivane stvari tokom odmora, to vam neće izazvati dodatne frustracije. Nekada godišnji odmor kojega niste ‘potpuno’ isplanirali bude baš onaj koji nam donese najviše lijepih iskustava. 

slow vacation travel sporije zivljenje mindful odmor

Primarni cilj tokom godišnjeg odmora je da se oslobodimo stresa i odmorimo, te je stoga poželjno da si što više pojednostavimo život za vrijeme odmora i pobrinemo se da se tokom tog perioda što bolje osjećamo. Razmislite o tome šta vam je potrebno da vam putovanje i godišnji odmor prođu što ugodnije i kako se možete pobrinuti za to unaprijed, bilo da je riječ o potvrđivanju hrane koja vam odgovara tokom leta (vegetarijanski obrok, ili hrana bez glutena ili laktoze), nošenje jastučeta za putovanje (ukoliko vas muče bolovi u vratu ili ćete putovati automobilom ili busem na duže relacije) ili prenosnog punjača za telefon, ili pak delegiranje i/li odgađanje poslovnih obaveza koje bi eventualno mogle iskrsnuti tokom godišnjeg odmora.

Pročitajte i...  Kako organizirati Zero Waste piknik u prirodi ili na plaži

Prakticirajte usporeniji odmor i budite prisutniji u trenutku

Odmor koji protekne u napornim obilascima nekoliko mjesta, lokacija i plaža na dan, kako bismo vidjeli što više znamenitosti u mjestu u kojem boravimo, može da se vrlo brzo pretvori u ‘godišnji umor’. Svrha godišnjeg odmora je da se odmorimo, te je stoga poželjno da tokom odmora pokušamo živjeti usporenije, a ne da si sami nametnemo veliki pritisak kako bismo ‘obavili’ što više stvari (koje nismo mogli tokom godine) i posjetili što više mjesta. 

Naravno da je lijepo posjetiti znamenitosti i istražiti različite plaže i restorane na destinaciji na kojoj boravimo, no to ne bi trebalo da nas iscrpi i kreira nam dodatni stres. Odvojite si dovoljno vremena da obiđete mjesta koja želite obići i uistinu iskusiti sve ljepote tog mjesta. Budite prisutniji u trenutku. Svjesno uživajte u različitim mirisima i okusima, prizorima… Isprobajte lokalno kulinarstvo i wellness ponude (saune, masaže, blatne kupke…).

Posvetite se tokom odmora više sebi i svom zdravlju. Oslobodite se pritiska da svaki trenutak godišnjeg odmora fotografirate telefonom (jer vam to može odvratiti pozornost sa doživljaja samog iskustva). Ne morate sve što iskusili i vidjeli na godišnjem odmoru ni da objavite na društvenim mrežama – na odmoru ste zbog sebe. 

slow vacation travel sporije zivljenje mindful odmor

Neka vam briga o sebi i zdravlje budu prioritet tokom odmora

Samonametnuti pritisak (da posjetimo što više mjesta, izgledamo savršeno, budimo se u određeno vrijeme, obavimo što više ‘produktivnih’ aktivnosti tokom odmora…), kao i socijalni pritisak (na primjer, da se dobije tamniji ten tokom odmora) mogu nam prouzrokovati dodatni stres, kao i zdravstvene probleme. 

Preintenzivno sunčanje kako bismo ‘dobili ten’ može rezultirati bolnim opekotinama, kao i alergijskim reakcijama. Pritisak drugih ljudi koji s nama putuju da pijemo više alkohola nego što smo trebali ili jedemo hranu za koju znamo da nam ne odgovara, također nam može uzrokovati da se osjećamo loše. Zar je zaista odlazak ljekaru, gubitak sna zbog bolnih opekotina, povraćanje, ili alergijska reakcija zbog koje se nećete moći izlagati suncu tokom ostatka odmora vrijedna toga da biste nekome ‘ugodili’ na odmoru, na kojem ste trebali prvenstveno da ugodite sebi i da se odmorite? 

Pročitajte i...  Kako se uistinu odmoriti na godišnjem odmoru

Previše vremena provedeno na društvenim mrežama objavljivajući fotografije s odmora i odgovaranje na komentare i pitanja koja dobijamo može nam oduzeti dragocjeno vrijeme koje smo trebali za relaksaciju. Iako je lijepo da tokom godišnjeg odmora čitamo dobre knjige, budemo fizički aktivni, ili meditiramo, ne bismo trebali sebi nametati preveliki pritisak i kreirati dodatni stres, kao ni uskraćivati si san. Posljednja stvar koju želimo tokom godišnjeg odmora su bolovi u mišićima ili od opeklina uslijed prekomjernog sunčanja, posjete ljekaru zbog alergija, sunčanice, ili iscrpljenosti, ili pak burn out uslijed prenatrpanog rasporeda i previše aktivnosti koje smo sebi zadali na ‘odmoru’. 

Ljepota godišnjeg odmora je u tome da si možete sami kreirati gdje i kako provodite svoje vrijeme. Zašto si onda kreirati prenatrpan raspored i praviti nepotreban pritisak? Posvetite ovo vrijeme brizi o sebi i svome zdravlju, relaksaciji, wellness-u (sauna, masaže, ljekovite kupke, kozmetički tretmani…), uživanju u novim prizorima, kulinarskim specijalitetima i  iskustvima, samorefleksiji, te aktivnostima koje vas opuštaju – što god to za vas bilo. Ne zaboravite da je glavna funkcija godišnjeg odmora to da se – odmorite.

Neka vam godišnji odmor ne bude ‘bijeg od stvarnosti’

Radite na sebi i kreirajte si ljepši i ispunjeniji život i tokom ostatka godine, kako ne biste godišnji odmor doživljavali kao ‘bijeg od stvarnosti’ i ‘živjeli’ za tih nekoliko sedmica odmora (sto onda dovodi do toga da sebi nametnete prevelika i nerealna očekivanja za taj jedan kratak odmor u godini koji imate). Razmislite o tome šta vas to posebno čini sretnima i razmislite kako to možete inkorporirati u svoj život i tokom ostatka godine. Ako niste zadovoljni poslom kojim se bavite, razmislite o tranziciji u karijeri, dodatnoj edukaciji i certifikaciji za posao koji biste voljeli da radite, novom hobiju koji ce vas ispunjavati, ili pokretanju vlastitog biznisa. Ako ste pod prevelikim stresom zbog posla i obaveza koje imate, pojednostavite svoj život koliko god je to moguće i reducirajte nivo stresa. 

Pročitajte i...  Pojednostavite svoj život - Minimalizam kao stil življenja

Ako volite putovanja, možda i tokom godine možete putovati na kraće izlete, pridružiti se nekom planinarskom društvu, volontirati za neko udruženje koje šalje članove na putovanja, ili otputovati na neko kraće putovanje tokom zimskih praznika. Ako uživate posjećivati nove znamenitosti, iskušavati nove kulinarske specijalitete i upoznavati različite kulture i ljude iz drugih zemalja, možete početi istraživati nova mjesta koja su u vašem gradu ili regionu, koja niste prije posjetili, posjećivati restorane sa egzotičnim specijalitetima (meksički, kineski, indijski) u vasem gradu, pokušati praviti egzotična jela sami u vašoj kuhinji, dekorirati dom stvarima iz dalekih zemalja i objektima koje vas podsjećaju na putovanja,  početi učiti novi strani jezik, te istražiti da li ima neko društvo ili grupa stranaca u vašem mjestu s kojima biste mogli sklopiti nova prijateljstva. Ako ste nezadovoljni svojim životom, rješenje nije da jednom godišnje ‘pobjegnete’ od njega na odmor, već da promijenite ono što vas frustrira i izgradite si život koji ćete voljeti (u tome vam može pomoći rad sa life coach-em (životnim trenerom). 

Ako želite da napravite pozitivne promjene uz stručnu pomoć life coach-a, prijavite se za privatne online life coaching sesije, javite mi se putem jednog od linkova u mom biu (ispod teksta), ili posjetite moju web stranicu www.danijelajokicvaislay.com. Za više informacija o mojim online coaching programima i radionicama kliknite ovdje.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X