Search here...
TOP
Spiritualnost

Kako prepoznati pravi smisao Božića

kako-prepoznati-pravi-smisao-bozica

Potrudila sam se i ove godine da ukrasim zajedno sa svojom djecom nasu kuću za ove nastupajuće božićne i novogodišnje praznike. Skinuli smo sve sa tavana i iskombinovali ukrase, da bi bili malo drugačiji nego prethodnu godinu. Uz božićnu muziku, baš smo uživali. Kada smo završili, popili smo po šolju toplog čokoladnog mlijeka. Iz tog razloga volim ovo vrijeme svih decembarskih čarolija.

Pošto su se djeca opet povukla svako svojim obavezama i razonodi, odlučih da pozovem prijateljicu pa da malo s njom podijelim svoj osjećaj. O svom osjećaju romantike nisam uspjela puno da joj kažem. Na samom početku razgovora me njen glas spustio na zemlju. Vratila sam se brzo u realnost. 

Ona je poslije 25 godina radnog staza prije mjesec dana otpuštena s posla. Od tog vremena je sve više mrzovoljna i depresivna. Govorila mi je da nema volje ni za običan život, a kamo li za praznike. Da nema snage da okiti jelku. I tako sam je sat vremena slušala i pokušala suosjećati s njom. Bas mi je žao i osjećam se tako bespomoćno.

Pošto smo privele razgovor kraju, zahvalila mi se nekoliko puta što sam je nazvala i što je mogla da se ispriča. Čak mi je na kraju rekla da će pokušati ipak okititi jelku.


Biću iskrena, poslije razgovora su mi potekle suze. U tom momentu mi je njena zadnja rečenica bila ljepša nego moja okićena jelka. Šta je, onda, pravi smisao ovih decembarskih praznika?

Za mnoge, koji imaju problema i zivotnih izazova, ovo vrijeme decembarskih čarolija je vrijeme kada je još veći osjećaj samoće i problemi izgledaju još problematičniji. U hrišćanskim zemljama se prisjećaju svake godine na priču o jednom posebnom rođenju.

Danas su diljem svijeta blagdani kombinacija jedne vjerske i nevjerske tradicije. To je slavljene priče o jednom novom početku. Jedne priče koja nam daje vjeru u oslobađanje od grijehova.

Pročitajte i...  Božićna svjetlost i tama u nama - Kako osvijestiti našu sjenku?

U Kini slave Novu godinu sa plesom svojih zmajeva i vatrometom, da bi otjerali zlo u nastupajućoj godini. I vjerovatno i mnogo drugih tradicija ima svoju priču. I tako svako od nas ima svoju priču.

Zbog toga slavimo ove praznike i imamo tradicije da bismo te priče podijelili. Da bismo jedni drugima pomogli. Da uočimo koliko smo jedni drugima potrebni. Da se na momenat zaustavimo i doživimo sebe i druge u dubini duše u svom unutrašnjem miru.

Počastite sebe sa najljepšim blagdanskim ili novogodišnjim poklonom. Zamislite se ko je u vašem okruženju usamljen ili bolestan. Posjetite ga, poslušajte njegovu priču. Pružite mu ruku razumjevanja. Dovoljno je da svako od nas jednoj osobi to pruži i svijet je ljepši i sretniji!

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X