Search here...
TOP
Emotivno Prejedanje Mindfulness

Razlika između svjesnog i intuitivnog jedenja – Otkrivanje unutarnje mudrosti s hranom

Volim pisati o tome kako kroz hranu možemo upoznati sebe. Kako jedemo, način na koji biramo namirnice, koje namirnice biramo, kako pripremamo obrok. Sve to može nas dovesti do onih dijelova sebe koje još ne poznajemo tako dobro. Kada gledamo osobi kako se odnosi prema hrani, možemo naučiti puno o njoj, a i o sebi.

U ovoj kolumni željela sam vam približiti koncepte svjesnog i intuitivnog jedenja koji se često koriste zajedno, a razlikuju se. Koje su razlike i kako ih koristiti u svakodnevnom životu pročitajte u nastavku. Te kako kroz njih možemo upoznati sebe.

Razlika između svjesnog i intuitivnog jedenja

Svjesno jedenje i intuitivno jedenje slični su koncepti ujedno i različiti. Svjesno jedenje je širi pojam koji uključuje usredotočenost na trenutak, svijest o tijelu, potrebama tijela i prehrambenim navikama, okruženju u kojem se nalazimo i kako to sve utječe na nas. Intuitivno jedenje je poznavanje unutarnjih signala gladi i sitosti koje nam dolazi kada poznajemo sebe, povezani smo sa svojim tijelom i imamo povjerenje u njega. Svjesno jedenje može biti put prema razvijanju intuitivnog odnosa prema hrani, i možemo ih zajedno upotrebljavati.

Svjesno jedenje

Svjesno jedenje ili mindful eating, je pristup prehrani koji se temelji na primjeni principa mindfulnessa na proces konzumiranja hrane. Osnovna ideja svjesnog jedenja je postati svjestan svakog trenutka vezanog za hranu, uključujući odabir hrane, pripremu, konzumaciju i reakcije tijela na hranu.

Svjesno jedenje uključuje smanjenje automatskih reakcija na hranu te umjesto toga donošenje svjesnih, namjernih i pažljivih odluka o hrani. To uključuje uspostavljanje svijesti o tjelesnim senzacijama gladi i sitosti, osjetima okusa, mirisima, teksturama hrane te emocionalnim i mentalnim stanjima povezanim s prehranom.

Kroz svjesno jedenje, ljudi uče usredotočiti se na sadašnji trenutak i promatrati svoje misli, osjećaje i tjelesne senzacije povezane s hranom, bez prosuđivanja ili osuđivanja. Ova praksa pomaže ljudima da postanu svjesni svojih prehrambenih navika, emocionalnog odnosa s hranom i razviju veću samosvijest o svojim tjelesnim i prehrambenim potrebama.

Prednosti svjesnog jedenja uključuju pomoć u regulaciji težine, poboljšanje probavnog sustava, smanjenje prejedanja, povećanje osjećaja zadovoljstva tijekom obroka i smanjenje emocionalnog jedenja. Osim toga, svjesno jedenje također može pružiti priliku za dublje razumijevanje svojih prehrambenih navika i odnosa prema hrani te promicanje cjelokupnog blagostanja i svjesnosti u životu.

Prakticiranje svjesnog jedenja može vam pomoći da postanete svjesniji svojih tjelesnih senzacija i emocionalnog odnosa s hranom. To uključuje usporavanje, fokusiranje na trenutak obroka, prepoznavanje gladi i sitosti te osluškivanje signala koje tijelo šalje.

Možete početi s prakticiranjem svjesnog jedenja kako biste postali svjesniji svoje prehrane i tijela, a zatim nadograditi na intuitivno jedenje kako biste razvili dublje povjerenje u svoje tijelo i njegove signale.

Ako želite isprobati svjesno jedenje, pogledajte video s kratkom mindfulness vježbom ispod:

Intuitivno jedenje

Kod intuitivnog jedenja ideja je da se fokusiramo na unutarnje signale svog tijela kako bismo odredili kada, što i koliko jesti. Intuitivno jedenje nadograđuje na svjesnu prehranu tako što dodaje aspekt povjerenja u svoje tijelo i oslanjanje na unutarnje signale kako biste donijeli odluke o hrani. To uključuje slušanje signala gladi i sitosti, izbjegavanje restrikcija i zabrana hrane te uživanje u hrani slobodno od osjećaja krivnje.

Umjesto da se pridržavamo stroge prehrane, računamo kalorije ili slijedimo posebne prehrambene planove, intuitivno jedenje nas potiče da postanemo svjesniji svojih tjelesnih potreba. To uključuje slušanje gladi i sitosti, prepoznavanje želja za određenim vrstama hrane i osjećaj zadovoljstva tijekom obroka. Kada intuitivno jedeno održavamo emocionalnu ravnotežu u odnosu prema hrani. To znači da se ne koristi hrana kao sredstvo za suzbijanje ili izražavanje emocija, već se uči kako pridavati pažnju svojim osjećajima na drugi način. Ovaj pristup se temelji na ideji da je svako tijelo jedinstveno i da svatko ima unutarnje vodiče koji im mogu pomoći da održe zdrav odnos s hranom. Intuitivno jedenje podrazumijeva povjerenje u vlastite tjelesne signale i sposobnost donošenja zdravih odluka o hrani na temelju tih signala.

Važno je da ste svjesni da intuitivno jedenje nije dijeta i da ne promovira određene tjelesne oblike ili veličine kao idealne. Umjesto toga, naglašava važnost prihvaćanja tijela onakvim kakvo jest i njegovo njegovanje kroz zdrav odnos s hranom.

Kako početi sa svjesnim jedenjem, a da je zabavno i da smanjite “Izazovno mi je “ na minimum. Meditirajte, svečano postavite stol, osjetite hranu, jedite manjom žlicom, vilicom, izgasite televizor, udaljite mobitel, pišite što jedete kako ne bi imali dojam i izgovor (poput mene) da se debljate od vode, prakticirajte zahvalnost.

Pročitajte i...  Zdrav stil življenja: Pravilo 80/20 u prehrani i životu

Prije nego što započnete obrok, sjednite u tišini i provedite nekoliko minuta u meditaciji. Uspostavite svijest o svom disanju i usredotočite se na prisutnost u trenutku. Ovo će vam pomoći da se smirite i postanete svjesni svog tijela i hrane koju ćete konzumirati.

Učinite obrok posebnim tako da stvorite ugodnu atmosferu. Postavite lijep stol, upotrijebite lijepi posuđe, upalite svijeće ili stavite cvijeće. Ovakvo postavljanje stola može vas podsjetiti da budete prisutni i uživate u svakom zalogaju.

Prije nego što stavite hranu u usta, promatrajte je vizualno. Primijetite boje, teksture i oblike hrane. Zatim, dok jedete, usredotočite se na okus hrane, miris, teksturu i zvukove koje stvara dok je žvačete. Ovo vam pomaže da se povežete s hranom na dubljoj razini. Kada koristite manji pribor za jelo, poput male žlice ili vilice, to vam pomaže da usporite tempo jedenja. Manji zalogaji i polaganije žvakanje omogućuju vam da se usredotočite na okuse i senzacije hrane.

Isključite televiziju, mobilne telefone, računala …. Umjesto toga, posvetite se potpuno hrani i budite svjesni svakog zalogaja. Vodite dnevnik prehrane kako biste bilježili što jedete, kada jedete i kako se osjećate prije, za vrijeme i nakon obroka. To vam pomaže da postanete svjesniji svojih prehrambenih navika, emocionalnih veza s hranom i signala koje tijelo šalje.

Prije nego što započnete obrok, izrazite zahvalnost za hranu koju imate. Razmislite o svim ljudima, prirodi i procesima koji su omogućili da hrana dođe do vašeg tanjura. Ovo vam pomaže da cijenite hranu.

Kako naučiti prepoznavati signale svog tijela?

Nase tijelo je mudro i sadrži pregršt korisnih informacija za nas i tijelo ne komunicira sa nama riječima, brojevima. Tijelo s nama komunicira signalima i senzacijama. Ova vrsta komunikacije zahtijeva vježbu i svjesnost, strpljenje i nježnost prema sebi.

Vježbajte mindfulness

Mindfulness je tehnika koja vam pomaže da budete prisutni u trenutku i svjesni svojih tjelesnih senzacija. Redovito prakticirajte meditaciju ili druge tehnike koje vam pomažu da se usredotočite na svoje tijelo i osjetite fizičke senzacije. Slušajte glasove gladi i sitosti: Tijelo šalje signale gladi kako bi vas obavijestilo da je vrijeme za hranu. Naučite prepoznati te znakove, poput osjećaja praznine u želucu, lagane vrtoglavice ili slabosti. S druge strane, naučite prepoznati osjećaj sitosti, poput osjećaja zadovoljstva, gubitka interesa za hranom ili osjećaja punoće.

Zabilježite svoje obroke

Vodite dnevnik prehrane kako biste pratili što jedete, kada jedete i kako se osjećate nakon obroka. To će vam pomoći da postanete svjesniji veza između hrane koju jedete i osjećaja u vašem tijelu.

Obratite pažnju na emocionalno jedenje

Pokušajte identificirati situacije u kojima jedete iz emocionalnih razloga, poput stresa, dosade ili tuge. Primijetite kako se vaše tijelo osjeća prije, za vrijeme i nakon takvih obroka. To će vam pomoći da razvijete svijest o tome kako emocije mogu utjecati na vaš odnos s hranom.

Usredotočite se na unutarnje osjećaje

Tijekom obroka, obratite pažnju na okus hrane, miris, teksturu i senzacije koje osjećate dok jedete. Naučite razlikovati fizičko zadovoljstvo od emocionalnog zadovoljstva koje može dolaziti iz hrane.

Vježbajte intuitivno odlučivanje

Kada donosite odluke o hrani, obratite pažnju na signale svog tijela. Pitajte se: “Što mi tijelo treba?” i “Kako će mi ova hrana koristiti?” Slušajte svoje unutarnje vodiče umjesto da se oslanjate samo na vanjske smjernice.

Budite strpljivi

Prepoznavanje signala svog tijela može biti izazovno, pogotovo ako ste navikli ignorirati te signale ili ste bili pod utjecajem restriktivnih dijeta. Budite strpljivi sa sobom i dajte si vremena.

Pročitajte i...  Emotivno prejedanje: Kako prevladati žudnju za hranom

Odgovori na pitanja ispod mogu vam pomoći da procijenite koliko ste spremni usvojiti intuitivno jedenje kao pristup prehrani. Važno je biti iskren prema sebi i pružiti sebi vremena i strpljenja kako biste postepeno razvijali svoj odnos s hranom na temelju vlastitih potreba i signala tijela.

 • Jesam li svjesna svojih prehrambenih navika i ponašanja vezanih uz hranu?
 • Jesam li spremna preispitati svoje uvjerenja o hrani, tijelu i prehrani?
  Mogu li prihvatiti da je svako tijelo jedinstveno i da ne postoji univerzalna “pravilna” veličina ili oblik
 • Jesam li spremna prestati sa brojanjem kalorija, mjerenjem porcija ili praćenja dijeta?
 • Jesam li otvorena za slušanje signala svog tijela i odgovaranje na njih?
 • Jesam li spremna osloboditi se osjećaja krivnje i srama vezanih uz hranu i prihvatiti da je hrana izvor užitka i zadovoljstva?
 • Jesam li spremna usredotočiti se na emocionalne i psihičke aspekte prehrane, kao što su glad, sitost, stres i emocionalno jedenje?
 • Mogu li razviti suosjećanje i ljubaznost prema sebi, bez negativnog samogovora ili samokritike u vezi s hranom i tijelom?
 • Jesam li voljan/a promijeniti svoj odnos s hranom kako bih uspostavila ravnotežu i harmoniju u prehrani?
 • Jesam li spremna slušati svoje tijelo i vjerovati njegovim signalima umjesto vanjskih pravila ili normi?

Kako u prakticirati intuitivno jedenje? 

 1. Slušajte svoje tijelo: Postanite svjesni svojih tjelesnih signala gladi i sitosti. Kad osjetite glad, to je znak da je vrijeme za jelo. Kad se osjećate sitima, prestanite jesti. Naučite razlikovati pravi fiziološki osjećaj gladi od emocionalne ili kada jedete iz dosade.
 2. Uživajte u hrani: Dopustite si da uživate u hrani bez osjećaja krivnje ili srama. Dopustite si da iskusite okuse, teksture i mirise hrane. Fokusirajte se na trenutak i budite svjesni svakog zalogaja.
 3. Bez ograničavanja ili zabrane: Izbjegavajte stroge dijete, restrikcije ili zabrane određenih vrsta hrane, osim ako ne postoje posebni zdravstveni razlozi za to. Dopustite si slobodu izbora i uživajte u raznovrsnoj prehrani.
 4. Budite svjesni emocionalnog jedenja: Prepoznajte kada jedete iz emocionalnih razloga kao što su stres, dosada ili tuga. Pokušajte pronaći druge načine suočavanja s emocijama koji nisu povezani s hranom, poput vježbanja, meditacije ili razgovora s prijateljem.
 5. Oslonite se na unutarnje signale: Naučite povjeravati svojim tjelesnim signalima umjesto da se oslanjate na vanjske smjernice poput kalorija ili prehrambenih planova. Vaše tijelo zna što mu treba, a vi se možete osloniti na tu mudrost.
 6. Naučite prepoznati sitost: Pratite osjećaj sitosti dok jedete. Prestanite jesti kad osjetite da ste dovoljno zadovoljni, čak i ako ima hrane na tanjuru. Nemojte se prisiljavati da pojedete sve što je pred vama samo zato što je to navika  ili zato što je hrana “ukusna”.
 7. Razvijajte samosvijest: Budite svjesni svojih prehrambenih navika, obrasca jedenja i odnosa prema hrani. Promatrajte kako se osjećate nakon određenih obroka i kako vaše tijelo reagira na određene vrste hrane.
 8. Budite strpljivi: Intuitivno jedenje zahtijeva vježbu i strpljenje. Nemojte se kritizirati ako niste odmah savršeni u prakticiranju ovog pristup.

Mnogi ljudi koji prakticiraju intuitivno jedenje primjećuju poboljšanje svog fizičkog i mentalnog zdravlja, smanjenje stresa, bplji odnos sa samim sobob i poboljšanje vlastite slike, tjelesne i one emocionalne. Svjesno i intuitivno jedenje pristup prehrani može biti korisno za mnoge od vas.

Za koga intuitivno jedenje nije?

Ako postoje medicinski razlozi koji zahtijevaju poseban način prehrane i pažljivo praćenje unosa određenih nutrijenata, u takvim slučajevima, svjesno i intuitivno jedenje može biti komplicirano jer se fokusira na slušanje tijela i zadovoljavanje trenutnih potreba, što može ometati specifične prehrambene smjernice.

 • Osobe s poremećajima prehrane: Osobe koje pate od poremećaja prehrane poput anoreksije, bulimije ili prejedanja mogu imati poremećen odnos s hranom. U tim situacijama, potrebna je podrška stručnjaka za mentalno zdravlje i nutricionista kako bi se riješili temeljni problemi prije nego što se pređe na intuitivno jedenje.
 • Osobe koje su nedovoljno informirane o prehrambenoj vrijednosti hrane: Ako osoba nema dovoljno znanja o različitim vrstama hrane, njihovoj nutritivnoj vrijednosti i ravnoteži unosa hranjivih tvari, intuitivno jedenje može biti izazovno. U ovom slučaju, stjecanje temeljnog znanja o prehrani može biti korisno prije nego što se pređe na svjesno i intuitivno jedenje.
Pročitajte i...  Utjecaj medija na naš apetit - Biramo li zaista "sami" hranu koju jedemo

Ako se prepoznajete u gore navedenom možda je dobro za vas da se konzultirate se s kvalificiranim nutricionistom, terapeutom ili stručnjakom za mentalno zdravlje koji vam mogu pružiti personaliziranu podršku i smjernice. 

Kako nas svjesno i intuitivno jedenje potiče i pomaže nam da bolje upoznamo sebe?

Kroz svjesno i intuitivno jedenje, imamo priliku istražiti svoje prehrambene navike, emocionalni odnos s hranom i šire razumjeti sebe kao cjelinu. To je proces samootkrivanja i prihvaćanja koji nas može dovesti do veće ravnoteže, zadovoljstva i dobrobiti u našem odnosu s hranom i tijelom. 

Slušanje signala tijela: Svjesno i intuitivno jedenje potiče nas da postanemo svjesni signala koje nam tijelo šalje, poput gladi, sitosti, žeđi i okusa. Kroz pažljivo osluškivanje tih signala, možemo bolje razumjeti svoje tjelesne potrebe, preferencije hrane i individualne obrasce jedenja.

Povezivanje s emocijama: Intuitivno jedenje prepoznaje vezu između emocionalnog stanja i prehrambenih navika. Kroz svjesnost o našim emocionalnim reakcijama na hranu, možemo postati svjesni emocionalnog prejedanja ili korištenja hrane kao načina suočavanja s emocijama. To nam omogućuje da dublje istražimo svoje emocionalne obrasce i razvijemo alternative za upravljanje emocijama osim prehrane.

Otkrivanje autentičnih želja: Svjesno i intuitivno jedenje nas potiče da istražujemo svoje stvarne želje u vezi s hranom. To znači da prestanemo slijepo slijediti vanjska pravila i norme o tome što bismo trebali jesti. Umjesto toga, učimo prepoznati što nam stvarno prija, što nam daje zadovoljstvo i koje nam namirnice daju energiju i dobrobit.

Razvijanje svjesnosti o okruženju: Svjesno i intuitivno jedenje potiče nas da budemo svjesni svoje okoline i njenog utjecaja na prehrambene izbore. To uključuje prepoznavanje vanjskih čimbenika poput marketinških trikova, društvenih normi ili stresnih situacija koje mogu utjecati na naše prehrambene odluke. Kroz ovu svjesnost, možemo bolje razumjeti zašto biramo određenu hranu i kako to utječe na nas.

Razvijanje samopoštovanja i ljubaznosti prema sebi: Svjesno i intuitivno jedenje promiče samoprihvaćanje i razvijanje ljubaznosti prema sebi. Kroz ovo putovanje, možemo naučiti biti suosjećajni prema sebi, bez osuđivanja ili krivnje zbog svojih prehrambenih izbora. To nam pomaže da izgradimo pozitivan odnos prema sebi i razvijemo zdravu sliku o tijelu.

Svjesno i intuitivno jedenje može biti snažan alat za upoznavanje sebe na dubljoj razini. Ovaj pristup prehrani potiče svjesnost, prisutnost i osluškivanje vlastitog tijela.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X