Search here...
TOP
Emotivno Prejedanje Mindfulness

Hrana i emocije: Što nam “veličina” našeg tijela poručuje

hrana-i-emocije-sta-nam-velicina-naseg-tijela-porucuje

Naše tijelo razgovara s nama. Ono ne može pričati nama poznatim jezikom – jezikom slova, brojki, simbola. Komunicira s nama putem simptoma i emocija (osjećaja). Naučeni smo da obraćamo pozornost na našu okolinu. Do kuda seže naš pogled, naš sluh? Tražimo uzroke problema u okolini. I onda ih rješavamo kao takve. No, rješenje problema je u nama.

Prije nekoliko godina, mjesecima sam se borila s osipom nakon depilacije. Svaki puta je bio sve intenzivniji. Promijenila sam način depilacije, sredstvo depilacije. Potom sam odlučila promijeniti i osobu kod koje se depiliram. Kada mi je prvi put izbio osip, kozmetičarka je super radila svoj posao, no ono što me je izluđivalo bilo je koliko je pričala. Nije se gasila. Tih sat vremena bilo mi je više mučenje za moje uši, nego za moju kožu. Žena mi je doslovno “zadavala osip”.

Otišla sam kod druge, koja isto super radi svoj posao. Zadovoljna sam bila tretmanom, no ova se samo žalila. Sve je teško. I pogađate – osip je buknuo još intenzivniji. Tada nisam osip povezivala sa svojim unutarnjim osjećajima i koje emocije su one budile u meni. Kako sam se osjećala nakon tretmana.

Kako u životu ništa nije slučajno, naišla sam na svoju prvu kozmetičarku, koja se odselila i s kojom sam izgubila kontakt. Odem kod nje na depilaciju i kažem joj kako se borim s osipom nakon depilacije, koji je jako neugodan. Obavimo depilaciju i nakon nekoliko sati pojavi se doslovno mali osip, gotovo neprimjetan u odnosu na prijašnje. Sjela sam i razmislila. I sinulo mi je – doslovno je moje tijelo reagiralo na osobe. Reagiralo je na emocije koje su one budile u meni, osjećaje koje sam osjećala kada sam bila u blizini njih. Nije mi znalo na drugačiji način signalizirati nego da se ospem i odugovlačim odlazak na tretman, ili tražim novu mogućnost.

Pročitajte i...  Kako do željene težine promjenom odnosa prema hrani

Šta nam onda veličina našeg tijela poručuje? Veličina našeg tijela nam uvijek nešto signalizira. Za svakoga od nas to je putovanje. Putovanje otkrivanja sebe. Postoji jedinstvena mapa, po kojoj svatko od nas ima svoj put. Kada tražimo uzroke problema u okolini, onda ih rješavamo kao takve: odlazimo na razne dijete, dovodimo tijelo u stres… No, rješenje problema je u nama i u onome što nam naše tijelo poručuje.

Što nam veličina našeg tijela poručuje?

Od koga se to štitimo tj. koji dio u sebi štitimo. Imamo li vjere u sebe? Živimo li svoje istinsko ja? Preuzimamo li tuđe obaveze na sebe? Nosimo li se s izazovima u životu sa ženskom, ili muškom energijom? Kome se želimo svidjeti, koga želimo zadiviti? Čija očekivanja ispunjavamo? Jesmo li iskreni prema sebi? Borimo li se protiv naših želja, očekivanja koja su u nama? Mislimo da ne smijemo željeti, živjeti nešto što nam drugi nisu predodredili? Jesmo li hrabri zauzeti se sa sebe i svoje potrebe?

Dođe trenutak kada jednostavno shvatiš da ti je potrebno nešto drugo, da je vrijeme da poslušaš onaj glas u tebi koji te zove. Do sada ga nisi bila svjesna. Tijelo je, svojim ‘bujanjem’, ukazivalo ti na njega. Pokušala si sa svim dijetama i izazovima do sada neuspješno. Hrana su vrata! Poslušaj signale svoga tijela. Naš odnos s hranom su vrata. To su prekrasna vrata koja nas vode na dublje mjesto koje žudi za našom pozornošću. Zakorači kroz ta vrata.

Mind & Body & Nutrition cjeloviti je pristup osobi. Misli, emocije, osjećaji, uvjerenja, stres, užitak, svjesnost -direktno utječu na naše tijelo i odnos prema hrani. Ono što je potrebno je skupiti hrabrosti, preuzeti odgovornost za svoj život, svoje odluke, svoje postupke i krenuti na putovanje. Otvoriti svoja vrata i vidjeti što se krije iza njih.

Pročitajte i...  Emotivno prejedanje: Pravi razlog zašto dijete ne uspijevaju

Moj vodič ‘Galaktička Dijeta: Kako voljeti i podržavati sebe – Zaustavite emocionalno prejedanje i izgubite kilograme bez dijete’ možete kupiti klikom na ovaj link.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X