Search here...
TOP
Mindfulness

Zdrav stil življenja: Pravilo 80/20 u prehrani i životu

Ona izreka, da je najteže biti pop u svome selu, kod mene se pokazala točno. Uvijek neko pitanje na osnovu onoga što radim. Kada to napišem, mislim na zdrav stil života. Jučer, frend mi poslao sliku, a tamo moja kuma slasno jede komad torte i napisala mi: ‘Eto ti tvoj zdrav stil života’. Nasmijao me do suza. Odgovorila sam mu 80/ 20. Što to 80/ 20 znači za mene i kako ga i gdje je upotrebljavam?

Pravilo 80 / 20

Stvar je poprilično jednostavna, kada to prenesem na primjere iz svog života i na ono što radim u radu sa svojim klijentima i u svom vlastitom životu. 80% vremena jedem hranu koja njeguje moje tijelo, hrani moj organizam, stimulira rad mojih stanica, organa, hormona…..itd. Onih 20 % iskoristim za hranu koja hrani moj duh, dušu, želju, sjećanja i to kombiniram u obrocima.

80% vremena dosljedna sam pozitivnim uvjerenjima koja su moja i koja ja smatram ispravnom za sebe, u onih 20 % ukombinira se dio za koji ja znam da nije dobar, ispravan, prihvatljiv ni za mene ni za moju okolinu. Onaj koji me crpi, negativno djeluje na mene. On je tu on je dio mene i ponekad izađe van. Tih 20 % je takozvana ‘sjenka’. Onaj dio koji ako ga potiskujemo, jedan dan će prasnuti, izaći na površinu.

Taj dio trebamo upoznati, vidjeti zašto nam je služio, što smo od njega dobivali nekada. Što treba da napravimo kako bi ga mogli iskoristiti onda kada želimo i kako želimo, umjesto da ga potiskujemo upoznajmo ga i naučimo upravljati njime.

Što ovime želim reći? Za mene nije opcija težiti savršenstvu, idealu u potpunosti zdravoj prehrani, vječnom osmijehu na licu. Za mene je to potiskivanje jednog djela mene, koji discipliniram i on kada tada izađe na površinu.

Pročitajte i...  Kako negativna komunikacija sa sobom utječe na našu težinu?

I tada u ne tako lijepom svjetlu. Ako se osvrnem na premjer hrane, discipliniram se tjedan dana i nakon tjedan dana jedna okolnost me trigerira i navečer ispraznim cijeli frižider, ne u smeće – već sebi u tijelo.

Tako je i s odnosima. Primijetim stvari koje me povrijede, smatram da mi je nanesena nepravda i šutim, jedanput, drugi put. Situacije se talože kao i moji osjećaji. Pune se poput balona s vodom. Kada voda zauzme sav prostor, balon se rastegne koliko može, puca i voda se rasipa na sve strane uz buku pucanja. Tako je bilo i s mojim osjećajima. Tako je i sa svađama.

Moja teta kaže “Svađa donosi nesreću”. Istina. Nakon svađe ostanu riječi izgovorene. Riječi su samo naše dok ih ne izgovorimo i one imaju veliki utjecaj i na nas i na ljude oko nas. Čovjek uči dok je živ. Upravo zato nove navike se polako stvaraju. Uočimo obrazac, gledamo ga, popravimo, zadržimo koliko u tome trenutku smo spremni i sposobni. Za mene važno je da osvijestim što se dogodilo, kako sam se ja osjećala pritom, koja je moja uloga bila u situaciji.

Koja se potreba krije za mene iz toga? Odakle ona kreće? Što je održava? što me sprječava da je promijenim? Koja dobra namjera leži u osnovi te potrebe? Koje su pozitivne posljedice koje mi ova potreba donosi?

Ima posla oko ovih pitanja, kao što ima i posla ako želimo promijeniti svoje navike, svoja ponašanja. Kada želimo stječi nove vještine i znanja. Trebamo se malo potruditi. Kao kada smo učili slova. Jedno po jedno i brdo pokušaja ispravnih i neispravnih dok ih nismo savladali. Tako je i s pravilom 80/20.

Moj vodič ‘Galaktička Dijeta: Kako voljeti i podržavati sebe – Zaustavite emocionalno prejedanje i izgubite kilograme bez dijete’ možete kupiti klikom na ovaj link.

Pročitajte i...  Razlika između svjesnog i intuitivnog jedenja - Otkrivanje unutarnje mudrosti s hranom

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X