Search here...
TOP
Emotivno Prejedanje Mindfulness

Zašto ne možete da izgubite višak kilograma i kako to promijeniti

zasto-ne-mozete-da-izgubite-visak-kilograma-i-kako-to-promijeniti

Koliko ste puta do sada pokušali izgubiti na težini? Koliko ste puta pročitali novu dijetu, ili poslušali frendicu i što je njoj pomoglo i rekli: “Eh, to je za mene. Ovaj put ću uspjeti!”.  

Niste sami u tim situacijama. Mnogi od nas koji smo pokušavali izgubiti kilograme nismo uspjeli. Krivili smo dijete, nedovoljno vremena, stresan posao. U stvarnosti problem može biti sve to, ili ništa od toga. Ako želite izgubiti na težini, iz moga iskustva morate prebaciti fokus s dijeta i vježbanja i staviti naglasak na promjenu vašeg uma. Znanstvene studije pokazale su da je najveća prepreka kod gubitka težine vezana uz snagu volje.

Možda do sada niste razmišljali o tome. Puno odluka u danu moramo donijeti. Kako većinu vremena provedemo na autopilotu, nismo ni svjesni da donosimo odluke. Možemo misliti da imamo snage volje na pretek, no znanstvenici su dokazali da imamo samo određenu količinu energije u danu koju ćemo potrošiti na snagu volje. Koliko god da želimo se posvetiti našem cilju da izgubimo kilograme, takozvani stresovi u našem životu posao, obitelj, te sam život – bit će nam prepreka.

Što napraviti kada ne možete izgubiti kilograme?

Pokušajte izbjeći potrebu da birate? Snaga volje je izbor ispravne stvari, ili prave stvari u trenutku – tu je zamka za nas. Na autopilotu smo, nismo svjesni svojih radnji i svojih potreba. Ako si damo previše mjesta da biramo kada smo umorni i u stresu izabrat ćemo najbržu o najjednostavniju hranu, koja će nam pružiti najbolju utjehu. Kako da istreniramo naš mozak da cijeni zdravu prehranu?

1. Upoznajte sebe, svoje emocije i svoje žudnje

Zakoračite u svoj unutarnji svijet. Pružite sebi ljubavi, meditirajte. Stvari koje vas čine sretnima važne su za vaše samopouzdanje i mogu vam puno pomoći da istrenirate svoj mozak u smjeru u kojem želite. Kreirajte male rituale za sebe. Fokusirajte se na svoje osjećaje, naučite ih prepoznavati, locirati i imenovati.

2. Planirajte svoje obroke

Pročitajte i...  Razlika između svjesnog i intuitivnog jedenja - Otkrivanje unutarnje mudrosti s hranom

Planiranjem svojih obroka štedite na vremenu i dajete si manje mogućnosti za izbor, a time veću mogućnost za uspjeh. Napišite jelovnik za tjedan dana, sastavite listu za kupovinu i obavite kupovinu. Ne morate razmišljati što ćete skuhati i imate li u kuhinji. Sad samo trebate skuhati.

3. Zdrava prehrana neka bude vaš cilj

U zdravom tijelu zdrav duh – tako glasi latinska poslovica. Kada se hranimo obrocima koji su sastavljeni od povrća, proteina, voća, cjelovitih žitarica i zdravih masnoća, naše tijelo dobije čistu energiju za rad. Kada unosimo takvu hranu za naše tijelo, to djeluje kao kad se idemo okupati u najbistrije plavo more. Osjećamo se osvježeno, lagano, puni energije i zadovoljstva. Hrana nam postaje saveznik. Uživamo u njoj jer znamo da nam čini dobro za naš duh i naše tijelo. Balans uma, duha i tijela!

Moj vodič ‘Galaktička Dijeta: Kako voljeti i podržavati sebe – Zaustavite emocionalno prejedanje i izgubite kilograme bez dijete’ možete kupiti klikom na ovaj link.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X