Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Kako da živimo autentičan život i budemo svoji

kako-za-zivimo-autentican-zivot-i-budemo-svoji

Radila sam puno individualnih i grupnih treninga (coaching programa i radionica), na kojim pomažem ljudima da budu ‘svoji’. To je u biti moja osnovna namjera bavljenja poslom kao Life Coach (životni trener). Mi možemo definitivno biti svoji! U biti i ne možemo drugaćije, nego da budemo svoji.

Ko smo mi? Mi smo to što jesmo. Svako za sebe. Sa svim stvarima koje smo u sebi morali da prebrodimo. Sa svim što smo o sebi morali i moramo da učimo. Sa svim onim što smo o drugima morali i moramo da učimo. Mi smo ti zbog čega trebamo da živimo! Zašto? Zato, što je po mnogim predavanjima, knjigama i seminarima kroz koje prolazim, da bih se lično usavršavala , to najvažnije.

Čovjek, kao pojedinac, je osnova za svoju porodicu, zajednicu, državu i cijeli svijet. Od jednog čovjeka polazi sve. Od tebe koji sada trenutno čitas. Od mene koja piše. Od onog koji sluša kada o ovome govorimo. Svako je najbitniji i bez njega se ne može!

Zašto ovo pišem ? Zato što je vrijeme zrelo. Vrijeme u kome treba da uživamo što postojimo. Vrijeme u kome treba da razmišljamo pozitivno, jer je naučno dokazano da je pozitivna misao stotinjak puta snažnija od negativne misli. Zato što vremenom postajemo ono sto razmišljamo.

Zato što je došlo vrijeme u kome treba da budemo zahvalni za sve stvari koje su neprecjenjljive vrijednosti, a koje su nam besplatno date po rođenju. To su emocije, misli i mogučnosti. One ne koštaju ništa. Dobili smo ih, samo ih moramo iskoristiti. Zato što je život kao autoput, a svako vozi svoj auto.

Ljubav, sreća i nada su nam putokazi koje pratimo na putu koji želimo da vozimo. Uvijek možemo birati sami put kojim hočemo da se vozimo. Ovo pišem jer je jako bitno da znamo da se ne radi samo o tome da pobjeđujemo, ili da uvijek imamo najbolji uspjeh. Ili da smo najbrži u svojoj vožnji.

Radimo sve od srca, najbolje što bismo mogli. Priznajmo sebi da je tako iako rezultat nije uvijek onakav kakvog očekujemo. Ne računa se samo uspjeh koji smo postigli u životu. Put ka uspjehu je jednako važan. Put na kome smo puno iskustava doživjeli.

Pročitajte i...  Kako živjeti autentičan život i prevladati sumnju u sebe jačanjem samopouzdanja

Eh, baš za ta iskustva su bitna i moramo im biti zahvalni. Baš ta iskustva su nas formirala u osobu koja sada jesmo. Čak i ona najgora iskustva kao rat, neimaština, bolest, gubitak, nedostatak… Ta iskustva ne treba da nam daju osjećaj manje vrijednosti, koliko god su nas lomila ili lome. Naprotiv, treba da nam daju osječaj snage, izdržljivosti i ponosa, jer smo to prebrodili.

Osjećanje snage i ponosa će nam pomoći da razmišljamo pozitivno, a misli uzrokuju osjećanja. Ljudi mogu da se osjećaju samo na dva načina, dobro i loše. Kako god da se osjećamo je odraz naših misli. Mi smo ti koji biramo! 

Ovo pišem jer vrijeme je zrelo da budemo svjesni, koliko je bogatstvo biti svoj. Jer svatko je od nas svoje najbolje životno djelo! Ovo pišem jer svi živimo u vremenu gdje možemo da ostvarimo sve što želimo, ako znamo zašto to želimo!

O Autoru

«

»

Leave a Comment