Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Šta je za vas život i kako ga živite

sta-je-za-vas-zivot-i-kako-ga-zivite

Nakon mnogo godina iskustva kao Life Coach (životni trener), ne mogu da ne razmišljam i da ne pišem – o životu. O životu kojeg iznova svaki dan doživljavamo. O životu koji nosi svaki dan neku drugu temu. O životu koji je vrijedan pažnje. O životu koji nije uvijek veseo. O životu koji treba živjeti, a ne preživljavati. O životu kojem se radujemo!

Ponekad mi se život čini kao vožnja biciklom. Kada smo se napokon naučili održavati na ta dva točka i oslobodili se da uživamo u vožnji i okolini, odjednom se zna desiti, kada se i najmanje nadamo, da zapnemo na nekom malom kamenčiću ili nekoj okuci i padnemo. Pa šta? Ustanemo, otresemo se i idemo dalje, jer znamo da imamo destinaciju na koju želimo doći i jer znamo koliko uživamo u toj slobodi i ljepoti, kroz koju prolazimo tokom postizanja cilja i dolaska na željeno mjesto.

Ponekad mi se život čini kao da smo na jedrenjaku. Koliko god bili iskusni i snažni za jedrenje koje se zove život i koliko god željeli imati svoja jedra i svoj život čvrsto u svojim rukama, zavisimo od vjetra koji duva. Moramo biti dobro sigurni u sebe i stabilni da bismo održali pravac koji mi želimo da jedrimo. Jer vjetar je kao i sve što nam se u životu može desiti – nepredvidljiv. I tako, dok se nalazimo na moru života i mogućnosti u koje smo se uspjeli upustiti moramo pratiti vjetar i čvrsto upravljati. Jer nikada ne možemo predvidjeti sa koje strane će zapuhati i koliko jako.

Ponekad mi se učini da je život plivanje. Skočimo u avanturu koja nas tako mami, ili u životnu situaciju koja nam se sama nametnula. Trudimo se sve vrijeme održavati na površini i plivati do cilja. Neki od nas plivaju bolje, neki lošije. Neki su brzi neki sporiji. Neki ne plivaju, nego se samo održavaju da ne potonu. Kako god i nije bitno na koji način plivamo, važno je da plivamo! Važno je da plivamo svako na svoj način, na način koji nama lično odgovara. Važno je da ne potonemo!

Pročitajte i...  Kako živjeti pozitivniji i sretniji život

Ponekad mi se život čini kao trudnoća i porod. Ulažemo energiju i trud za začeće neke nove ideje u svom životu. Za začeće nekog novog života. Željno iščekujemo da nam se to desi. Ili nam se nova ideja sama javi i dođe, a da je i ne očekujemo. Pripremamo se da što bolje dočekamo plod ljubavi, plod inspiracije, plod rada i truda. Nosimo ga ponosno, iako ponekad i teško. Onda je vrijeme da se porodimo. Sve isplaniramo, organizujemo i mislimo da sve imamo pod kontrolom, jer to je naše tijelo i naš plod. Želimo i nadamo se jednom, a desi se kako se desiti mora. Bitno je novo rođenje. Nove ideje i novi napreci. Za to se živi!

Ponekad mi se život učini kao bajka. Rado bismo nekada htjeli zatvoriti oči i ne vidjeti svijet oko sebe. Svijet isprepleten dobrim i zlim. Ipak od njega ne možemo pobjeći, jer mi njega vidimo i živimo. Na svakom koraku vire zle vještice, vukovi. Gavrani prenose loše vijesti. U konstantnom smo traženju sebe u začaranoj šumi dobra i zla. Borbi da od zla pobjegnemo i od njega zaštitimo. U borbi da se zlom ne trujemo. Dobra i zla kojeg je uvijek bilo i uvijek će biti svugdje u svijetu. Što je najvažnije, kao i u svakoj bajci nadamo se sretnom završetku. I znamo, da ćemo, kada se zlo pobjedi, opet svi živjeti dugo i sretno!

Ponekad mi se život učini kao Božić, Bajram, Diwali… Slavimo svjetlo i prosvjetljenje. Slavimo povezanost jednih sa drugima. Slavimo i sretni smo da smo pripadnici jedne familije, i jedne grupe. U tim danima i momentima se međusobno poštujemo. Uživamo u ritualima i molitvama, jer nas ti rituali i molitve vraćaju na svjesnost koliko trebamo biti sretni da nam je dat život. Stavljamo na momenat i na par dana svoju ambiciju, svoj rad i svoju svakodnevicu u stranu, da budemo svjesni važnosti slavljenja života! Meni je tema ŽIVOT najvažnija tema zbog koje živim!!!

Pročitajte i...  Kako ostvariti što želimo pomoću Zakona Privlačenja i vizualizacije

A vama? Šta je za vas život? Možda livada puna cvijeća?Ili nebo osuto zvijezdama? Odgovorite sebi i uživajte u življenju.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X