Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Biodanza – Ples koji vas uči da osjećate radost života

Pripremam se za 8. sezonu mog talk show programa, Priče Za Stolom, u lokalnoj vjetrenjači. Svaki puta je novi gost, ili gošća. Svaki puta neka nova životna priča i neko novo iskustvo. I svaki puta se uživim u život mog glavnog gosta, da bih mogla što bolje voditi program postavljati im pitanja i time ih što bolje predstavila publici. Predivan mi je osjećaj kada vidim zadovoljnog gosta i publiku. Kao da u ta dva sata programa svi ostavimo svoj ego malo u stranu. Svi smo u ta dva sata jedni prema drugima otvoreni i ranjivi.

Za ovaj nastupajući program sam izabrala jednu divnu gospođu, koja se odlučila ponovo studirati sa svojih 61 godinu i završila četverogodišnji studij da bude učiteljica za BIODANZU. Sada joj je 65 godina i ona kaže da je opet na jednom novom početku. Oduševila me već ova njena izjava, a Biodanzi sam morala malo da se posvetim.

Ja do skoro nisam znala šta je to Biodanza. Malo sam tražila po internetu, ali nisam dobila nikakvih opširnijih informacija. Kada sam napravila prvi razgovor sa ovom gospođom, prvo što sam je pitala da mi objasni šta je to Biodanza. Pričala je i pričala, a onda mi je rekla:

“To moraš jednostavno doživjeti!”

Nastavila sam tražiti na YouTube. Kada sam vidjela par videa o Biodanza, mislila sam da je to malo pretjerivanje. Ponašaju se kao da su blesavi, grle se, smješkaju … Bilo mi je zanimljivo, ali istovremeno i malo čudno. Ali, obećala sam svojoj nastupajućoj gošći da ću doći.

I, naravno, brzo sam se našla na njenom prvom sljedećem času. Bila sam nervozna, jer ja nisam neko ko baš lako nekoga obgrli, a pogotovo nepoznate ljude. Eh, mislila sam u sebi, tražila sam sama, pa sada nema bježanja. Čas je počeo. Ona nas je uvela u čas i objasnila o čemu se radi, ali je naglasila da ne smijemo u toku plesa međusobno pričati, nego samo se smješkati.

Pročitajte i...  Moć ženske energije - Saradnja i empatija umjesto takmičenja

Počela je muzika. Prvo temperamentna, latinoamerička. Svi smo plesali kako nas je muzika inspirisala. Prvih par koraka sam počela da gledam kako drugi to rade. Dok mi jedna do mene nije tiho šapnula: “Pleši kako ti hoćeš i možeš”! Onda smo plesali prvo u krug, pa u parovima, a muzika se polako mijenjala u Jazz muziku. Kasnije smo dobili upute da ćemo plesati svako za sebe i to uz klasičnu muziku.

Na moje ogromno iznenađenje, kao da moja glava nije više imala nikakvog utjecaja na moje tijelo. Moje tijelo se počelo savijati i njihati uz laganu muziku, a da me pri tome nije bilo sramota kao izgledam. Bila sam samo svjesna da mi je tijelo lagano. Osmijeh zadovoljstva nije bio usiljen ni kod mene, ni kod drugih učesnika. Osjećaj zahvalnosti se širio među nama onako spontano. Na kraju smo završili obgrljeni u krugu i njišući se uz klasičnu muziku jedni drugima se zahvalili.

Cijeli čas smo plesali zajedno, pojedinačno ili sa čitavom grupom, sa bogatim izborom muzike iz cijelog svijeta… Bila je u pravu kada mi je rekla da sam morala jednostavno doživjeti šta je Biodanza. Nisam se pokajala što sam učestvovala na jednom času. Divno iskustvo, vrijedno za ponoviti.

U Biodanzi, svaki ples ima značenje i svako pleše iz svog iskustva. Ne uče se koraci, radi se o suštini svakog plesa koji se uvodi. Ples stimuliše pozitivne aspekte života, kako bi u potpunosti prihvatili naše lične živote. Plešemo bosi, u fleksibilnoj odjeći, bez riječi i jedni s drugima. Rolando Araneda Toro razvio je Biodanzu šezdesetih godina. Rolando Toro kaže:

„Ples je jedna od urođenih sposobnosti čovjeka, kao i pjevanje i vrištanje. Prvi uvod u svijet je pokret. Ples pronalazi svoje porijeklo u dubinama našeg bića. Ona je pokret života, intimnosti: ona je impuls koji vodi do jedinstva i povezanosti. “

Rolando Toro je pronašao briljantan način da raste kao osoba i da uspostavi dubok kontakt sa sobom. Biodanza je način da se ponovo prepozna i integriše naše prirodno stanje. Uz muziku, ples i jedni druge kao instrument za potpuno ovladavanje našim talentima. Biodanza je slavljene života plesom!

Pročitajte i...  Kako da znamo da smo na pravom životnom putu
Proslavite život plesanjem

Kada plešemo, osjećamo se živima. Putem muzike, pokreta i susreta sa drugima u plesu dodirujemo sve vrste aspekata života. Biodanza je ples života i poziva vas da razvijete svoj puni potencijal.

Biodanza se bazira na 5 stvari:

Vitalnost: osjećate radost života
Seksualnost: uživate sočan život
Kreativnost: slobodno izražavanje – poezija života
Afektivnost: nježan kontakt, život pun prijateljstva
Transcendencija: osjećaj povezanosti sa velikom silom, smislom života

Nastupajuća emisija mog programa sa gošćom, moj cijeli tim i ja se već sada radujemo i jedva čekamo. Opet će vjetrenjača biti ispunjena divnom pričom, zajedništvom i međusobnom ljubavi, a elipse vjetrenjače će sve to širiti dalje u sve pravce vjetra.

O Autoru

«

»

Leave a Comment