Search here...
TOP
Ženska Energija

Tri načina da se povežemo sa drevnom ženskom mudrošću

Tri načina da se povežemo sa drevnom ženskom mudrošću

Već izvjesno vrijeme meditiram u grupi uz vođstvo moje prijateljice i saradnice koja je učitelj Yoge i Reiki-ja. Grupa u kojoj meditiram je različite životne dobi, ali su uglavnom žene starije od 40 godina. Posljednji put je išla i moja najstarija kćerka sa mnom. Poslije meditiranja svi smo prokomentarisali kako smo doživjeli meditaciju. Moja kćerka je zadnja komentarisala i iznenadila me kada je rekla tačno ovim riječima:

”Uživala sam u meditaciji, a ovaj vaš razgovor mi tako prija, jer sam odjednom svjesna koliko sam još mlada i neiskusna u nekim životnim situacijama. Hvala vam što ste me tako obrglili vašom toplom ženskom energijom i mudrošću.”

Mene su opet ove njene riječi inspirisale i dale na još više razmišljanja o životnoj mudrosti i o našoj ženskoj mudrosti. Sjetih se što je u literaturi zabilježeno da su nekada mudre bake vodile računa o mladim djevojkama da ih nauče važnim životnim lekcijama. Ovaj prenos znanja je tradicija kojoj i ja pridajem veliki značaj. Mi žene postavljamo temelje za društvo u kojem postoji prostor za blagost i suosjećanje. Ne samo za druge, već i za sebe.

Sjetih se i više od 1000 godina prije Hrista, drevne kineske filozofije o Ying i Yang. Yin i Yang predstavljaju stvari – energije koje se međusobno nadopunjuju. Na primjer, muškarac i žena, Mjesec i Zemlja, ljeto i zima. Jedno ne može postojati bez drugog. Da nije bilo muškaraca, ne bismo morali praviti razliku između muža i žene.

Znak Ying i Yang simbolizuje ideju da sve postoji sa suprotnom varijantom od kojih jedna nije bolja od druge. Ove dvije stvari su, dakle, jednake, a opet različite. Smrt i život pripadaju zajedno i jednako su važni, baš kao i dobro i zlo.

U našem zapadnom društvu muški ‘Yang’ dominira energijom. Tipične Yang riječi su: napreduj, radi, razmišljaj, izvedi, mijenjaj, potvrdi i brže. Yang energija može biti korisna, ako želite postići određeni cilj. Na primjer i ja moram da koristimo mnogo Yang energije svaki dan da vodim svoju firmu. Ali, vjerujte mi, ne može se uvijek izvlačiti energija samo iz Yang izvora. Da bi se održala ravnoteža, važno je da se na vrijeme pređe na žensku ‘Ying’ energiju. Na taj način se vraćamo u kontakt sa svojom dubokom, ženskom prirodom i ostajemo odani životnoj sili koja teče kroz nas.

Pročitajte i...  Moć ženske energije - Saradnja i empatija umjesto takmičenja

Kako da se povežemo sa drevnom ženskom prirodom i mudrošću

1. Recite sebi nekada “Stop”

Društvo u kojem Yang dominira energijom može nas neopravdano koštati mnogo energije. Kao žena, vraćamo energetski balans tako što se redovno povezujemo sa Ying energijom. Ovo izgleda kao mini odmor. Ne planirate Ying fazu, nego se jednostavno predajete toj energiji. To je energija oslobađanja.

Smatrajte to kao neku vrstu zimskog sna, ali onda i u ostalim godišnjim dobima. Ali, sigurno se pitate kako to da se napunite svojom Ying energijom? Ono što pomaže je isključivanje telefona, laptopa i TV-a. Čak i samo na trenutak. Također je lijepo: kupanje, spaljivanje umirujućih mirisnih svijeća i stavljanje maske. Ili još bolje: priuštite sebi jednodnevno povlačenje, samo unutar sigurnih zidova vlastitog doma.

2. Kontakt sa prirodom

Najbrži način da napunite svoju žensku energiju je da odete u prirodu. Na primjer, ja obavezno napravim šetnju na plaži, čak i ako pada kiša i duva vjetar. Šuškanje mora me vraća sebi i to je jedan prirodni zvuk, koji je prepoznatljiv od strane našeg gmazovskog mozga koji hoće sve informacije oko nas da da upija. Ovo je u suprotnosti sa mehaničkim i industrijskim zvukovima kao što su zvonjenje telefona, ili prolazak voza.

Svi se osjećamo najudobnije na mjestima gdje nam ambijentalni zvukovi daju osjećaj nesvjesnosti. Iz tog razloga, šum mora nam pomaže da se opustimo na dubokom nivou, tako da možemo ostvariti kontakt sa našom energijom Yinga. Ako nemate plažu u blizini, onda napravite šetnju šumom, ili parkom.

Drveće ima određenu frekvenciju vibraciju. Neka stabla liječe, druga drveća daju snagu, a postoje i drveća koja rade čuda kada ste iscrpljeni. U našim zapadnim ušima sve ovo zvuči pomalo čudno, ali u Japanu ljudi vjeruju u blagotvoran učinak drveća. Drveće se vidi kao izvor univerzalne energije koja može donijeti emocionalno i fizičko iscjeljenje. Možete preuzeti frekvenciju iscjeljenja vibracijom stabla, tako što ćete stablu dati veliki zagrljaj. Da li se osjećate tada malo neprirodno i čudno? Onda sjedite leđima uz drvo petnaest minuta, ili dodirnite drvo rukama. Vidjećete da vam to daje odmor.

Pročitajte i...  Žene, Mjesec i mjesečnice - Povežite se sa energijom Mjeseca
3. Usklađivanje sa Mjesečevim ciklusima

Mjesec je 400 puta bliži našoj planeti od Sunca. Njegova energija je dovoljno velika da odredi plimu i oseku. I pošto se mi, kao ljudska bića sastojimo oko 70% vode, nije iznenađujuće da Mjesec također utječe na naše raspoloženje i nivo energije. Iako ritam Mjeseca utiče na svaku osobu, posebno su žene osjetljive na njega. O ovome sam već ranije pisala u jednom od prethodnih tekstova.

Poput planete Venere, Mjesec rezonira sa ženskom energijom Yinga. Život u skladu sa ritmom Mjeseca može izgledati komplikovano, ali je zapravo prilično jednostavan.

Tokom mjeseca Mjesec prolazi kroz 4 faze: tamni mjesec, mladi mjesec, pun mjesec i opadajući mjesec. Zanimljivo je da svaka faza sa sobom donosi svoju jedinstvenu energiju. Različite energije Mjeseca vam mogu pomoći da manifestujete svoju žensku moć.

Tako je mladi mjesec vrijeme koncentracije. U ovom periodu možete saznati šta je vaša namjera za naredni mjesec. Polumjesec vam pomaže da preduzmete prve korake kako bi vaša namjera bila konkretna. Pun mjesec podržava u određivanju da li je vaša namjera održiva. Tokom opadajućeg mjeseca vrijeme je da produbite svoju namjeru, ili je pustite.

Sjetih se u ovom momentu dok pišem i moje bake Marije. Ona je bila rođena na samom početku 20. stoljeća, na jednom malom dalmatinskom ostrvu i išla je samo dva dana u školu. Kad je njen otac čuo da je bila u školi, istukao ju je i zabranio dalje odlaske.

Odrasla sam dobrim djelom uz ovu moju baku i smatram je jednom od najpametnijih članova u mojoj bližoj i široj obitelji. Sve ove ženske mudrosti sam čula od nje i uz njih rasla. Ona doduše nije znala bukvalno šta su Ying i Yang, ali nam je svima prenosila tu vrstu drevne mudrosti. To je bilo toliko jako da je mom ocu, njenom sinu, studij psihologije i zanimanje psihologa, bio sasvim jedan prirodan tok življenja. Sada razumijem riječi i osjećaj moje najstarije kćerke. Lijepo je pustiti se i utonuti u toplu dekicu mudrosti starih žena!

Pročitajte i...  Pet savjeta kako probuditi i ojačati svoju žensku energiju

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X