Search here...
TOP
Emotivno Prejedanje Mindfulness

Kako slušati svoje tijelo i prekinuti loše prehrambene navike

Ponavljajući navike iz dana u dan, najčešće je to nesvjesno, one postaju dio nas. Prestajemo ih biti svjesni i postaju automatizam. Tu leži njihova moć i zamka. Mi postajemo robot svojih navika, te živimo na autopilotu. Prepuštamo im se. Neke su dobre, korisne, olakšavaju nam i uljepšavaju život, a neke nam stvaraju manje ili veće probleme, kako nama, tako i drugima.

Nesvjesni svojih navika najčešće optužujemo okolnosti i ljude koji su oko nas za naš neuspjeh. Zašto sve ovo pišem? Zato što navike čine veliki dio našeg života! Kojom nogom ujutro prvo dotaknete pod? Trebate razmisliti? Automatski to činite. Kada birate stranu kreveta u hotelskoj sobi, automatski i nesvjesno birate onu stranu u kojoj spavate kod kuće. Koliko šećera u kavu ili čaj stavljate? Kada ste počeli koristiti ga? Zašto vam je to potrebno? Kada naručite kavu, automatski posežete za šećerom i nesvjesno stavljate svoju ‘dozu’.

Kada umirimo svoj um i pokušamo unijeti balans između našeg uma i tijela, sve navike koje nam ne odgovaraju počinju izlaziti na površinu. Ponekad je to za nas previše i odustajemo. Odustajemo zbog distrakcija, ili nečega što nam odvraća pažnju.

Tri najčešća načina distrakcije:

1. Iščekivanje budućnosti

Razmišljamo, sanjarimo i iščekujemo budućnost. Neka razmišljanja su neophodna (kako ćemo nešto napraviti, planiranje dana…). No, ako gradimo kule od oblaka i sanjarimo, što bi bilo kada bi bilo – to nije u potpunosti dobro za nas. Puno puta odlutamo u sanjarenje. To nam se može činiti prirodno, no u biti to je navika jer nismo prepoznali osjećaj nesigurnosti koji nam se povremeno javlja. Bijeg od nečega, tako da planiramo i fantaziramo, kako bi se osjećali sigurnije.

2. Držimo se prošlosti

Vraćamo se u prošlost. Odlazimo jer je navika jaka i stare boli nas vuku. Vezani smo za prošle negativne događaje koje nismo razriješili. Živimo u prošlosti. Ovo se često javlja kod ljudi i jedan je od načina kako bi mnogi od nas zadržavali osjećaj nezadovoljstva. Kako bi se osjećali nezadovoljno i jadno. Ovo je način da održavamo to svoje stanje bez da smo svjesni. Zadržavamo negativne emocije i osjećaj samosažaljenja. Imamo osjećaj da trebamo razriješiti s prošlosti, odlazimo tamo, ostajemo, tako ne rješavamo ništa i vrtimo se u krug. Na isti način se možemo zadržavati u prošlosti jer je puna sretnih događaja i doživljaja pa nas oni vuku.

Pročitajte i...  Tajna vitkosti: Holistički pristup prehrani i brizi o sebi
3. Razmišljanje u sadašnjosti (sanjarenje)

Analiziranje: ako smo tip za analize, analizirat ćemo sve. Zašto se osjećam ovako, zašto se ponašam ovako, zašto je moj um ovakav? Zašto se to meni dešava? Način da se povežemo sa svojim tijelom i da ostvarimo intuitivnu inteligenciju je da se odmaknemo od svojih misli i ostvarimo vezu sa svojim osjećajima i emocijama. Emocije su te koje nas ometaju na putu ostvarenja našeg cilja. Kada naučimo upravljati emocijama, ponovo imamo život u svojim rukama. Emocije nas navode da jedemo hranu koju naše tijelo ne treba, da izgovaramo stvari koje ne mislimo, da se držimo navika koje nam više ne služe. Misli su te koje utječu na emocije. Misli i emocije povezane su. Umirenjem našeg uma, i savladavanjem tehnika povezujemo svoje um i svoje tijelo i otvaramo se prema iskustvima i informacijama koja su sadržana u cijelom našem tijelu. Um je ograničen s malim postotkom informacija u trenutku.

Kratka mindfulness vježba:

Prisjetite se dvije osobe koje u vašem životu imaju istu važnost. Umirite se i opustite, dišite svojim tempom. Prizovite prvu osobu u misli i osjetite u tijelu osjećaj koji se javlja kad ste pomislili na tu osobu. Gdje se nalazi taj osjećaj, kako ga osjećate, možda taj osjećaj ima i boju, oblik…? Zadržite se nekoliko trenutaka na tom osjećaju. Otvorite oči, pomaknite se malo. Potom se ponovo umirite i opustite, dišite svojim tempom i pomislite na drugu osobu i povežite se sa svojim osjećajima u tijelu i primijetite gdje se javlja osjećaj za tu osobu. Kako ga osjećate, možda taj osjećaj ima boju, oblik…? Zadržite se na tom osjećaju. Otvorite oči i usporedite ta dva osjećaja. Kako ste doživjeli ta dva osjećaja? Ima li razlike? Na koji način ste primijetili razliku?

Pročitajte i...  Kako negativna komunikacija sa sobom utječe na našu težinu?

U većini slučajeva, osjećaji su različiti, na različitim mjestima. To je zato što umom imamo jedno iskustvo i ograničeni smo količinom informacija, a naše tijelo pamti sva iskustva – veće je polje i može nam u obliku osjeta dati sva iskustva koja smo primili tijekom života i poznanstva s osobom. Jedna od tehnika kojima možemo probuditi intuitivnu inteligenciju je Body Scanmindfulness vježba kojom bolje upoznajemo sebe. Kroz ovu vježbu počet ćemo primjećivati puno o navikama našeg uma. Primijetit ćemo da je um ovisan o distrakcijama.

Ako redovito radimo ovu vježbu zamijetit ćemo kako se odnos s našim tijelom mijenja. To se događa zato što smo prigrlili i svjesni smo svoga tijela započinjemo razvijati zahvalnost i samopoštovanje prema svome tijelu i što radi za nas. Razvijanjem intuitivne inteligencije prepoznati ćemo što našem tijelu treba, a ne što naš um traži. Distancirat ćemo se od emocije i problema te ćemo ih lakše rješavati. Navike ćemo prepoznati. Život na automatskom pilotu bit će sada stvar našeg odabira jer ćemo prepoznati kada nam misli odlutaju. Uživajte u novom doživljaju sebe i svog tijela kroz intuitivnu inteligenciju. Pogledajte video kako odraditi Body Scan vježbu, klikom na ovaj link.

Moj vodič ‘Galaktička Dijeta: Kako voljeti i podržavati sebe – Zaustavite emocionalno prejedanje i izgubite kilograme bez dijete’ možete kupiti klikom na ovaj link.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X