Search here...
TOP
Emotivno Prejedanje Mindfulness

Kako do željene težine promjenom odnosa prema hrani

kako-do-zeljene-tezine-promjenom-odnosa-prema-hrani

Otkako su praznici završili, imam osjećaj da iz svakog medija iskače nova dijeta i novi način mršavljenja. Ja duboko vjerujem u holistički pristup prehrani. Hrana za misli i tijelo koja kao rezultat nudi promjenu odnosa prema hrani i našem tijelu. Sama sam prošla kroz tu transformaciju. Izgubila 37 kilograma i u potpunosti promijenila svoj životni stil, te način na koji mislim o sebi. Postavila sam granice, naučila sam reći NE i komuniciram na sasvim novi način s osobama u svom životu. Puno toga sam promijenila.

Moja težina je bila crveno svjetlo, signaliziranje da je meni potrebno nešto drugo. Težina i odnos koji sam imala prema hrani bila je moja lekcija koju sam trebala naučiti. Misli, emocije i životni stil direktno utječu na način na koji probavljamo jelo. Upravo ovo nam pokazuje da je pravilna, izbalansirana prehrana samo pola priče. Druga polovica je “Tko sam ja kad jedem?”. Zbunjujuće?

Ako ste jedan od onih koji su opterećeni hranom, okrećete se hrani kada se osjećate nelagodno, usamljeno, tužno, nesretno. Gubili ste i dobivali težinu ni sami ne brojite koliko puta već do sada. Ne volite svoje tijelo. Mislite da vas vaš oblik tijela ograničava da živite svoj život u potpunosti. Prejedate se, konstantno ste na dijeti, imate promjene ponašanja, probavne probleme… Onda je ovo put koji će otkriti onu drugu, neistraženu stranu vas. Stranu koju ste do sada skrivali ispod hrane. Emocija koje ste hranili, uzrokovanih mislima.

U odnosu vas i hrane, ili mene i hrane – hrana su vrata. Vrata koja sam trebala otvoriti i zakoračiti na dublje mjesto koje je žudjelo za mojom pozornošću. Upravo hrana mi je signalizirala gdje trebam pogledati. Unutar sebe. Moj zadatak je bio skupiti hrabrost i zaputiti se na to mjesto kako bi ga proučila, istražila. Upravo tu dolazi do jasne slike koliko je dubok i kompleksan odnos nas i hrane.

Pročitajte i...  Kako slušati svoje tijelo i prekinuti loše prehrambene navike

Odnos s hranom odličan je učitelj. Kada uđemo kroz vrata, naše tijelo nam daje lekcije i uči nas, usmjerava nas. Što trebamo primijetiti, prihvatiti, što trebamo promijeniti, što trebamo otpustiti? Kako se ponašati i misliti o sebi? Kako njegovati, komunicirati i graditi odnose s drugima, na temeljima koji su zdravi?

Odnos s hranom zove nas da počnemo poštivati sebe i svoje tijelo. Da počnemo cijeniti i voljeti sebe. Da prihvatimo sebe i budemo ono što želimo biti, a ne što su nam drugi nametnuli da budemo. Da oprostimo sebi, da budemo ponizni prema sebi i popustimo u perfekcionizmu. Ovaj dio vodi nas da istražimo “Tko sam ja kad jedem”?

Ako imamo problem s hranom, slikom o sebi, ne postoji kraći put. Out nisu restriktivne dijete, nakon kojih se osjećamo loše, jer smo ponovno doživjeli neuspjeh. Kada rješavamo problem s hranom mi smo na putovanju. Otkrivamo mudrost koju ne vidimo. Našu životnu svrhu. Korak po korak mi ćemo rasti, razvijati se i iscijeliti.

Život, naše tijelo inzistirat će da napravimo duboku promjenu. Što više postajemo osoba kakva trebamo biti i naše tijelo dolazi do točke kakvo treba biti. Naše tijelo i naš mozak su povezani. Kada postajemo svoji, nije nam više potrebna hrana da nas zacijeli.

Do sada nam je hrana bila duboka simbolička zamjena. Kada nismo mogli dobiti što želimo, pa smo uzimali prvu nama poznatu zamjenu. Kada nam je falilo ljubavi, uzimali smo hranu, ili kada nam je falilo intimnosti – uzimali smo hranu. Hrana je ljubav. Brzi nadomjestak. Brza ljubav. 

Svatko od nas ima svoj jedinstveni odnos s hranom i tijelom koji treba cijeniti, poštivati i njegovati. Svatko od nas je zasebna osoba jedinstvena i treba pojedinačni pristup. Do sada smo koristili poznate obrasce i zanemarivali smo stvarnu potrebu. Mind & Body & Nutrition cjeloviti je pristup osobi. Misli, emocije, osjećaji, uvjerenja, stres, užitak, svjesnost direktno utječu na naše tijelo i odnos prema hrani. Ono što je potrebno je skupiti hrabrosti, preuzeti odgovornost za svoj život, svoje odluke i svoje postupke i krenuti na putovanje. Otvoriti svoja vrata i vidjeti što se krije iza njih.

Pročitajte i...  Utjecaj medija na naš apetit - Biramo li zaista "sami" hranu koju jedemo

Moj vodič ‘Galaktička Dijeta: Kako voljeti i podržavati sebe – Zaustavite emocionalno prejedanje i izgubite kilograme bez dijete’ možete kupiti klikom na ovaj link.

O Autoru

«

»

Leave a Comment