Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Kako koristiti svoju intuciju za donošenje odluka

kako-koristiti-intuiciju-za-donosenje-odluka

Intuicija je kao jedan mali glas koji čujemo negdje u svojoj glavi, a ne možemo ga definisati: “Ja ne znam zašto, ali imam osjećaj da je to dobro”. Svako od nas ima intuiciju i kada je slušamo, iznenadimo se koliko smo duboko u podsvijesti već znali šta (ni)je dobro za nas.

Sada već davne, 1994. godine , dođoh ovdje u Holandiju, iscrpljena svim šta se dešavalo u Bosni, oko mene i u meni. Iza mene je ostala jedna raspadnuta država i raspadnuti brak. Ono što me u tom momentu održavalo i davalo mi snagu su bile oči moje tada devetogodišnje kćerke. U njima se vidjelo toliko pitanja na koja ni sama nisam znala odgovor, a morala sam ih odgovoriti, ali i neka svijetla iskrica dječije znatiželje i očekivanja da se desi ipak nešto lijepo. Što sam na kraju i ja čekala. 

Prvo mjesto u kome smo bile je bio Hertogenbosch. Veliki lijepi grad sa bogatom historijom, ali bez vjetrenjača. Kroz gorčinu i sarkazam sam u jednom momentu rekla: “Ostat ću u Holandiji samo u mjestu u kome vidim vjetrenjaču”.

Dobra prijateljica koja je puno ranije bila udata za Holanđanina pozvala je moju kćerku i mene u goste, da se kod njih malo odmorimo. Izašavši iz autobusa prvo što sam vidjela je bila velika vjetrenjača. Od iznenađenja mi je zastao dah u grlu. Ostale smo tako, mislim nekoliko minuta, gledajući i diveći se vjetrenjači. Učinilo mi se da je sunce toplije, a da mi sa ramena spada nekakav teret. Stisnuvši ruku svoje kćerke, glasno sam joj rekla: ”Mi ostajemo ovdje” . Nismo se više nikada vratile u Hertogenbosch. Poslije nekoliko godina sam saznala da se vjetrenjača zove “Nada” i još uvijek se nisam pokajala što sam poslušala svoj unutrašnji glas.

Pročitajte i...  Kako ojačati intuiciju i napraviti bolje izbore za sebe

Od tada sam se samo trenirala da taj svoj unutarnji glas slušam i pratim. Deset godina ovdje sam radila poslove koji su mi trebali za egzistenciju i za učenje jezika. Jedan dan sam se osjećala mrzovoljno. Nisam znala šta mi je. Jednostavno je bio ‘loš’ dan. U jednom momentu mi je prošlo kroz glavu: zamisli da mogu dočekati starost, pa da se okrenem unazad na svoj život. Odjednom sam postala svjesna da bih bila razočarana da tada ništa nisam radila profesionalno od srca i ono sto me u dusi ispunjava. U panici sam tražila neki studij koji mi se sviđa i koji paše mojim interesima (jer moje dvije fakultetske diplome na maternjem jeziku nisu vrijedile u Holandiji). Tako sam, opet slušajući svoju intuiciju, upisala edukaciju za Life Coach-a.

Moje lekcije iz studija za Life Coach su me naučile kako da koristim intuiciju. Moja intuicija je sada postala moj podsvjesni unutrašnji vodič. Ja vjerujem da svako od nas ima u sebi tu sposobnost da koristi intuiciju. Naša podsvijest je u suštini oslobođena strahova i briga koje nam naš ego nameće. Moja intuicija je prava ženska, kao sto je i svaka žena ima. Ipak se susrećem s puno žena koje same sebe u tome omalovažavaju I u glavi čuju glas: ”To nije za mene. To nije meni talenat.” Tako se same od sebe skrivaju. Oslobodite se i krenite u avanturu korištenja svoje intuicije i nećete zažaliti.

Pet savjeta kako ojačati svoju intuiciju:

1. Sklopite pakt sa sobom

Samo vi možete svoj život organizovati kako biste ga htjeli živjeti. Koliko god predivnih duša se pojavljivalo na vašem putu, ipak uvijek ostaje samo vaš put. Uzmite za činjenicu da ste vi jedini koji iza sebe stojite i same sebi ste najbolje prijateljice.

Pročitajte i...  Kako da ojačate intuciju i vodite intuitivniji život

2. Vizualizirajte

Kako sebi predstavljate perfektan život, koji vam se san čini tako fantastičan, a stavili ste ga potpuno u stranu pošto vam se čini nerealan? Prvi korak ka ostvarenju je usuditi se to sebi predstaviti.

3. Postanite mentalno jači

Ponekad doživite hvalu za nešto što ste uradili, a ponekad kritiku. Probajte se naviknuti na činjenicu da ponekad pobjeđujemo a ponekad gubimo. Oslobodite se ideje da se svima morate svidjeti.

4. Filtrirajte savjete

Većina uspješnih žena su skromne i otvorene za dobar savjet i to je sasvim ispravno. Ali, budite svjesne da vas neki savjetuju promatrajući vas samo iz svoje perspektive gdje pri tome nisu uopšte zainteresovani za vaš rad, ili potpuno ne razumiju čime se bavite. Otvorite svoju intuiciju prema onima koji vas savjetuju i prepoznajte ona koja je iskrena.

5. Dajite komplimente i podršku drugim ženama

Pokažite drugim damama koliko su specijalne i zašto. Možda će vam to podsvjesno biti teško, pošto mislite i ja sam se morala boriti, pa bori se i ti. Ali, ako veličate i druge žene, primijetit ćete koliko vam se dobroga vraća.

Misli koje vam iznenada nalete ne uzimajte neozbiljno. Naučite misliti srcem, a osjećati dušom. Dozvolite da vam racio i intuicija budu u balansu – tek tada ste kompletni. A svaki momenat može da bude jedan novi početak.

O Autoru

«

»

Leave a Comment