Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Kako kultivirati pozitivne emocije i osjećati se bolje

Već sam u prethodnim člancima pisala o emocijama i njihovoj jačini, ali kao Life Coach, u praksi sve vise uviđam koliko smo svi ovisni od emocija koje nas drže i koliko utjecaja emocije imaju na naš život. Tako da svaki puta iznova nešto novo naučim, ili zaključim.

Iz svog iskustva sam naučila da skoro svaku emociju koju osjećamo kreiramo sami. Ako znamo šta utiče na tu našu emociju, možemo sami sebi pomoći kreirajući je. Pozitivne emocije kao, sreća, ljubav i snaga ili negativne emocije kao, kolebanje, briga, strah, nesigurnost, su sastavni dio sviju nas.

Ja vas ne mogu savjetovati, učiti i obećati da nikada nećete imati dvoumljenja, strahove, nesigurnosti i brige. Oni jednostavno pripadaju nama i našim životima. Budimo sretni da ih imamo, inače bi nam život bio dosadan. Ali, šta vam mogu ponuditi je naučiti vas kako kreirati pozitivne emocije, da bi vam pomogle u vašem emocionalnom sazrijevanju i životu uopšte.

Naš osjećaj i emocije su brže nego naš mozak i naše misli. Na primjer mi ne kažemo : ”Ja ću se naljutiti!”, ili “Sada, ovog momenta, ću se zaljubiti!”. Ne, u ovim slučajevima reakcija naših emocija je brža nego naše misli. Zato često “eksplodiramo” na poneke situacije, ili nas “Amorova strelica” pogodi kao grom iz vedra neba, kada najmanje očekujemo.

Ipak, neke pozitivne emocije možemo i sami da kreiramo (kultiviramo) na sljedeće načine:

NAČIN IZRAŽAVANJA

Na koji način se izražavamo o nečemu što vidimo ili doživljavamo ima veliki utjecaj na to kako se osjećamo. Ako kažemo : ”Danas je opet isti dan kao i jučer, nemam volje ni za šta”, to ima sasvim drugi utjecaj na nas, nego ako kažemo: ”Novi dan – nove šanse. Idem nešto napraviti od mog današnjeg dana.” Ako čak i lijepe stvari prokomentarišemo sa sarkazmom i mrzovoljom, koliko god bile lijepe na nas ostavljaju negativan osjećaj. Ako pokušamo da se izražavamo kroz osmijeh, zadovoljstvo i povjerenje, automatski se ljepše osjećamo. Budimo prisutni tu gdje jesmo. Pozdravimo ljude oko sebe. Tako kreiramo pozitivne emocije u sebi i širimo ih oko sebe.

Pročitajte i...  Trebamo li uvijek razmišljati pozitivno

GOVOR TIJELA

Onako kako se krećemo i koristimo naše tijelo također ima jako puno utjecaja na kreiranje emocija u nama. Ako razgovaramo skrštenih ruku, u samom startu smo se distancirali i zatvorili. Opuštenih, otvorenih ruku šaljemo našem mozgu signale da smo bez straha šta će nam neko reći i opušteniji smo. Jako je važno kako posmatramo osobe s kojima smo u razgovoru ili upoznavanju. Usudimo se gledati pravo u oči i kada pružamo ruku, ako ništa bar na nekoliko sekundi, s blagim osmijehom. Jako je važno kako se koristimo našim tijelom i kakvo nam je držanje. To pokazuje kako se mi osjećamo u određenom momentu. Uz korištenje jezika, tijela se ubraja i kao dišemo. Dišemo li plitko, djeluje da smo nesigurni, nestrpljivi i dajemo osjećaj nesigurnosti sebi i drugima. Dišemo li duboko i sporije, imamo više mira i snage u sebi i ostavljamo utisak sigurne i zadovoljne osobe.

RAD NA NAŠIM CILJEVIMA

U ljudskoj prirodi je da čovjek ima i kreira svoje ciljeve. Na primjer: želimo da smršamo, želimo da počnemo neki novi posao, želimo da odlučimo gdje ćemo živjeti, želimo da bolje organizujemo svoje finansije. Ako želimo jedan od ovih ili neki drugi cilj da postignemo, pitajmo sami sebe koja emocija nam je centralna u toj želji. Radimo na njoj. Budimo hrabri, čvrsti i jasni. Držimo tijelo odvažno i energično. Držimo se tog ushićenja i želje za uspjehom. Koračajmo kao pobjednici.

OKOLINA

Okolina ima također veliki utjecaj na naš osjećaj. Često se suočimo sa činjenicom da nam okolina daje drugačiji osjećaj od onoga kojega bismo mi sami htjeli. Zato se potrudimo da svoju okolinu prilagodimo sebi koliko god je to u mogućnosti. To su male sitnice koje nam pomažu. Nosimo garderobu koja nam se sviđa i u kojoj se osjećamo lijepo i zavodljivo. Pospremimo svoj radni kutak da je pregledan. Pišimo si male izreke koje nas inspirišu. Okačimo ih na zidove ili nosimo ih u tašni. Okolina zna često negativno da utiče na nas, zbog toga je važno da sami svoju okolinu kreiramo na način koji će nam izazivati pozitivne emocije. Reakcije koje čujemo u našoj okolini su:

Pročitajte i...  Zašto je važno razmišljati pozitivno

”Pazi šta radiš, šta će reći ovaj ili onaj. To nije dobro. To je opasno. Radi šta hoćeš, ali mi smo te upozorili!”

Ako se previše obaziremo na ove komentare onda u sebi kreiramo negativne emocije koje nas udaljuju od naših ciljeva. Pazimo dobro koga biramo u svom okruženju i koga za prijatelje. Družimo se sa osobama koje nas podržavaju.

OPTIMIZAM I VJERA U SEBE

Fokus da li nam je čaša pola puna ili pola prazna. Svima nama je čaša i pola puna i pola prazna samo je pitanje kako na svoj život gledamo. Puno ljudi znaju šta hoće, ali se radi o tome na koji način šta hoćemo. Ako je naš fokus negativan – dobit ćemo negativno. Ako je naš fokus pozitivan i dobit ćemo pozitivno. Naša podsvijest ne poznaje riječi, već emociju. Ono što mi emocionalno doživljavamo, naša podsvijest doživljava kao stvarnost. Zato moramo svoj emocionalni doživljaj pozitivno kreirati i imati vjeru u svoje kvalitete i u ono šta možemo postići – vjeru u sebe i naše rezultate. Ako 100 posto vjerujemo da nešto možemo, onda je naše govorno izražavanje ljepše, govor našeg tijela automatski pozitivan, prema okolini stojimo čvrsto na svojim nogama i fokus nam je jasniji.

Ako na ovaj način kreiramo naše emocije imamo dovoljno elemenata da smo u emocionalnom balansu i da se fantastično osjećamo.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X