Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Kako uvećati optimizam i vjeru u sebe

kako-uvecati-otpimizam-i-vjeru-u-sebe

Jeste li se ikada zapitali šta imaju zajedničko režiser Steven Spielberg, pjevačica Tina Turner, motivacijski govornik Nick Vujicic, Oprah Winfrey i drugi uspješni ljudi? Zašto svi osjetimo kako nas ponese elan i inspiracija kada o njima čitamo ili ih gledamo i slušamo? Oni svi vjeruju u sebe! Oni znaju da se nose sa bezbrojnim problemima sa kojima se susreću. Oni efektivno savlađuju prepreke koje im stoje na putu do njihovih ciljeva. Jednom riječju oni su optimisti!

Ja ne mislim da pesimisti ne pridonose ništa sebi i svijetu oko sebe, ili da su loše osobe, ili loši za svijet. Pesimisti misle jednostavno drugačije. Naravno da i pesimisti žele jedan dobar rezultat ili ishod, ali oni se ne usuđuju ući u konfrontaciju sa lošom realnošću. Štite se bježeći u gunđanje, strahove i negativno razmišljanje, koje ih vodi u samo dublje u negativniju spiralu.

Ipak, i pored sve te negativnosti i pesimista u dubini duše ima samo jednu želju, a to je nada da će sve dobro da prođe. U tome su na sasvim dobrom putu i imaju zajedničku tačku kao optimisti. Niko od nas ne želi svjesno da misli loše i priziva negativne misli.

“Svojim mislima određujemo svoju sudbinu.” ( Mark Twain )

Optimisti žele nešto da promjene, to im je cilj. Da bi se taj cilj mogao postići, moramo naučiti kreirati ogovarajuću atmosferu. Svaki uspjeh počinje sa impulsom misli, ideja i želja.
Ako želite uspjeh, morate vjerovati u svoju želju i sebe smatrati vrijednim da taj uspjeh imate. Nije uvijek lako predvidjeti kada će nam uspjeh doći. Uspjeh ide u korak sa našom ličnošću i našim pogledom na život i život oko nas. Bitno je da kreiramo jednu jasnu sliku o našem cilju.

Ako optimistično razmišljamo, kreiramo u sebi već pozitivnu budućnost. Da li će uvijek ići baš onako kako želimo, to ne možemo predvidjeti, no:

  • Optimist postavlja sebi značajne ciljeve.
  • Optimist vjeruje u svoj uspjeh.
  • Optimist vidi svoje neuspjehe kao poruku da nešto drugo proba.
  • Optimist vidi u svakoj krizi šansu za promjenu.
  • Optimist vidi u problemima izazove da svoju životnu situaciju optimizira.
    Optimist uzima odgovornost u svoje ruke.

Zamislite jednu malu firmu gdje je gazda pesimist. On non-stop kritikuje, uvijek daje negativne komentare, uvijek je lošeg raspoloženja, gunđa o ekonomiji i politici iz dana u dan… Ovo kreira jako lošu radnu atmosferu. Zamislite sada drugu malu firmu, gdje je gazda optimist. On je radan, raspoložen, daje pažnju radnicima, uslužan je sa mušterijama, pošten i povjerljiv kao osoba. Za ovakvog gazdu bi radnici bi željeli da daju sve od sebe. Ovakva firma ima sve više uspjeha, a ako bi ih opet zadesila ekonomska kriza ovakva firma ne bi kukala, već bi kreativno uz vjeru u sebe našla opet put da postigne uspjeh i možda neke nove ideje za dalji prosperitet.

Pročitajte i...  Kako ojačati ličnu moć i kultivirati osjećaj unutarnje slobode

Pročitajte i Kako optimističnim razmišljanjem promijeniti svoj život i svijet

U jednoj obitelji, jednom obrtništvu ili u sportu su uvijek isti procesi. Bez obzira u kojoj grupi se optimisti nalaze, oni uvijek motiviraju druge. Kada kažemo: “biti optimista!, djeluje kao da govorimo o nekom skrivenom blagu koje se nalazi sakriveno iza željeznih vrata. Ali, samo par grama metala možemo istopiti i imati odgovarajući oblik ključa kojim možemo, vrata koja su do sada bila zatvorena, otvoriti.

Ključ za to skriveno blago koje se zove “biti optimista” se nalazi u vašem načinu razmišljanja. Na vama je da li ćete vrata iza kojih se nalazi blago otvoriti danas, sutra, za godinu ili dvije… Mogla bih nastaviti sa još više teorije o optimizmu, ali mislim da je sada bolje preći na praktični dio.

“Ni jedan put nije dug,
ako uz sebe imamo prijatelja.”
(japanska poslovica)

Postati optimista je vaša lična odluka, da idete putem optimizma. Kako to ostvariti? Počnite svako jutro sa novom odlukom za taj dan (dnevna odluka). Ovu odluku birajte na osnovu vaših prijašnjih odluka, da bi se one nadopunjavale i sa sljedećom opet nastavile.

Napravite si svoj novi dnevnik, svoju knjigu. Neka vam ona bude kao prijatelj, koji će uvijek biti uz vas. Nosite je u vašoj tašni ili ruksaku, držite je na vašem radnom stolu, ili u džepu od jakne. Vaš lični dnevnik – prijatelj je za vas jako bitan, bilo gdje da se nalazi. Pristupite njemu s pažnjom, čistih ruku i sa osmijehom na licu. Zašto? Zato jer se tu nalaze vaše lične želje i snovi koje želite da ostvarite. Sve što pišete u svoj dnevnik pišite običnom olovkom, da biste mogli nešto prepraviti, ili dopuniti ukoliko se nešto što je vezano za vaše želje promijenilo.

Pročitajte i...  Kako da promijenite svoj život mijenjanjem svojih misli

Kao što sam već spomenula, možete svaki dan da donesete neku novu odluku. Motivacijski govornici koriste riječ “afirmacija” za pojam, “nova odluka”. Riječ afirmacija potječe iz latinskog jezika i znači: potvrda odluke. I koristi se za mentalne treninge. U mentalnim treninzima se koriste ključne pozitivne rečenice (afirmacije), kao potvrda onoga što želimo. Pa su se odomaćile fraze kao; afirmacije za zdravlje, uspjeh, sreću…

Nije uopšte bitno koju riječ koristite, jer afirmacija, ili nova odluka ili namjera imaju u biti isto značenje. Ako želite da postanete optimista, na putu optimizma, trebate stalno da ponavljate svoje nove pozitivne odluke (afirmacije). Ako ponavljamo rečenice koje formulišu naše nove odluke, to se sve više i sve dugoročnije smješta u našu podsvijest, kasnije prelazi u svjesnost i na kraju postaje vaša realnost.

Da biste pojačali utjecaj vaših odluka, ponavljajte ih nekoliko puta dnevno u različitim rečenicama. Rečenice moraju biti one koje vas podsjećaju na vašu odluku. Pišite ih i lijepite na vaša omiljena mjesta. Ako možete, dopunjavajte svaki dan jednu odluku više. Pošto ste napravili spisak svojih pozitivnih odluka (afirmacija) ponavljajte ih iz dana u dan po nekoliko puta na dan, u periodu od 21 dana. Obavezno obratite pažnju da prilikom ponavljanja vaših pozitivnih odluka ne zaboravite da razvijete istovremeno i pozitivni osjećaj koji vam izaziva vaša nova odluka.

Ako ste bili hronično i u jednom dugom periodu opterećeni problemima, pesimizmom, ili lošim mislima o sebi i svijetu oko sebe, vaše pozitivne odluke morate ponavljati i više od 21 dan. Baviti se bilo kakvim promjenama na sebi znači da prije svega moramo imati vremena za sebe i biti opušteni. Ni jedna nova promjena ili odluka se ne može u grču i stresu sprovesti u praksu. Ako ste stvarno odlučili da budete optimista, onda to sebi zabilježite i pismeno. Uzmite običnu olovku i napravite sami sa sobom ugovor:

Pročitajte i...  Kako osvijestiti i promijeniti svoje misli pomoću Mindfulness-a

“Ja, _____________, odlučujem lično o mojoj budućnosti. Moja odluka da budem optimista mi donosi sljedeće prednosti: _______________. Ja sam spreman/spremna svaki dan da treniram moje pozitivno držanje!”

Datum: __________

Potpis: __________

Poslije toga što ste sve napisali, vježbajte pred ogledalom, iako vam je to možda u početku čudno. Stanite pred ogledalo i gledajući se u oči ponovite na glas ugovor koji ste sklopili sa samim sobom. Nije bitno ako se sami sebi nasmijete, ogledalo će vam uzvratiti osmijeh, a vas će obliti osjećaj ozarenosti i optimizma.

“Većini velikih djela, većini velikih misli, su se svi u početku smijali!” (Albert Camus)

Sretno vam na putu optimizma!

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X