Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Kako promijeniti svoje misli i svoj život

kako-promijeniti-svoje-misli-i-svoj-zivot

Obožavam posao Life Coacha, kojim se bavim. Uživam u momentima kada vidim da mogu klijentima da budem podrška u rješavanju njihovih problema, ili realiziranju njihovih ciljeva. Također uživam u lekcijama koje ja učim od njih, kojima proširujem svoje vidike i obogaćujem svoj život.

Klijenti koji mi se obraćaju imaju različite probleme: prekid relacija, porodični problemi, oboljeli od teških bolesti, perfekcionisti, oni koji se bore s viškom kilograma… Koliko god svi bili različiti, kroz razgovor zaključujem, da im je jedna osobina zajednička: postali su opsesivni svojom situacijom i za nešto čime se bave.

Svi se trudimo da opstanemo u životu i okruženju u kojem se nalazimo. Većina ljudi radi sve da bi se zdravo hranili i svjesno živjeli, gdje mogu i sebe lično da učvrstim. Obratila mi se klijentica, koja je poslije dugogodišnje borbe uspjela da se oslobodi raka. Bila je sretna što je to tako, ali strah da se bolest vrati je proganja još uvijek. Ispričala mi je je kako je prije nego što je oboljela od raka radila sve da bi bila zdrava, puno toga čitala o ishrani protiv raka, proizvodila svoje povrće i voće… Niko u porodici joj nije imao rak, a ona se ipak razboljela. Dok sam je slušala i razmišljala na koji način da joj pomognem, ona je sama došla do spoznaje: 

’Znaš zašto sam ga dobila? Živjela sam u konstantnom strahu da ga ne dobijem.”

Ovdje počinje moja ogromna lekcija. Ako smo iskreni prema sebi, sve naše ambicije: biti zdrav, uspješan, s dobrom figurom i druge, sadrže neku dozu straha da to ne ostvarimo. Na taj način nam je fokus neispravan. Naravno da trebamo težiti ka zdravlju, uspjehu i lijepom izgledu, ali energija koja stoji iza naših izbora mora biti sasvim drugačija.

Umjesto misli:

”Moram se zdravo hraniti da ne dobijem neku bolest”, ili 

Pročitajte i...  Kako kultivirati pozitivne emocije i osjećati se bolje

“Moram biti u poslu bolja od dugih” ili, 

“Moram ljepše i vitkije izgledati nego moja sestra, rodica ili prijateljica”…

Mnogo je bolje misliti:

“Odabirem zdravo da se hranim, želim dobru karijeru, želim se osloboditi viška kilograma i lijepo izgledati, jer volim svoj život i cijenim ga.”

Svi smo bar jednom doživjeli ovako nešto. Probudimo se ujutro pa pomislimo: ”Opet moram na posao”. Gledamo se u ogledalo i najčešće smo nezadovoljni svojim izgledom. Otvorimo kompjuter, radio ili TV i opet nevolja, jer gledamo kako nema posla, političari prazno obećavaju… U podsvijesti nam se samo vrti kako opstati, te kako se moramo boriti….

Sa takvim razmišljanjima trošimo svoje resurse koji su nam jako potrebni za zdravlje, lijep izgled i uspjeh. Svaki život ima svoje padove i daje nam izazove. To je sastavni dio življenja. Bez obzira kakav je izazov, važno je tražiti darove u tome. Dozvolimo da život prolazi kroz nas. Naše tijelo je prirodni filter. Zadržat će ono što je korisno, a izbaciti negativno i trebamo mu samo dozvoliti tu funkciju.

Ako držimo svoju tugu, bolest, nezadovoljstvo i non–stop mislimo samo na to, ili stalno ponavljamo: “Ne smijem biti bez posla, ne smijem se osjećati loše, ne smijem biti sa previše kilograma, ne smijem biti bez novaca i posla…”, neprestano se mučimo i postajemo svoji neprijatelji, a stvari se samo pogoršavaju.

Ako zauzmemo stav :

”Ovo je moj život i moja situacija i ja sebe unatoč tome volim”, mijenjamo percepciju razmišljanja i cijenimo svoju situaciju i osjećanja kroz koja prolazimo.

Tada možemo da razmislimo: “Šta je dobro u ovome što mi se sada desilo? Gdje me vodi ovo iskustvo?”

Najbolje je biti svoj. Često želimo biti ono što bi drugi željeli da budemo i trudimo se zadovoljiti očekivanja. Ali, svi smo došli na ovaj svijet da budemo svoji, a ne neko drugi. Kada želimo biti drugačiji i ono što mislimo da je bolje ili dosegnuti standarde drugih, to onda nismo mi. Ne komplicirajmo sebi živote trudeći se biti više voljeni, uspješniji ili pametniji od drugih. Stvari u životu nisu crno bijele. Govori se o autentičnosti.

Pročitajte i...  Mentalni filteri - Kako negativnim mislima sabotiramo sebe

Pitanje koje si možemo postaviti je:

“Da li je ovo što radim radost za mene?”

Naravno da trebamo i za druge nešto da radimo, ali je pitanje zašto to radimo. Da li zato što volim tu osobu ili zato što joj se želim svidjeti?

Ako se bojimo bilo kojeg početka ili nas je strah nešto odlučiti, upitajmo se:  “Šta i kako bismo uradili da taj strah ne postoji?”.  To je odgovor.

Stres zbog posla, trka za prestižom, visoka ambicija ili stres i maltretiranje tijela s kojekakvim dijetama stvara samo više toksina u našem tijelu. Toliko je reklama i apela šta jesti. Na žalost trenutno na cijeloj planeti sve izaziva neku bolest, UV zračenje, plastika, izmanipulisana sjemena za povrće, meso s hormonima… Trebamo paziti šta jesti, ali najmoćniji mehanizam je u našim umovima i mozgovima.

Važno je osjećati se dobro emocionalno, mentalno i duhovno i imati čvrstu volju za životom. Druženje sa dragim ljudima uz ukusno jelo i pokojim kolačem i vinom, druženje u smijehu i ljubavi nekada će nam više pomoći nego bilo koja terapija ili najzdravija ishrana.

Ako uživamo u sebi, poslom kojim se bavimo, u sredini u kojoj živimo onda više osjećamo djelovanje postignutog rezultata koji pozitivno utiče na naš i naše tijelo. Znači, ako se hranimo zdravo to je zato što želimo obogatiti svoje tijelo zdravim namirnicama, a ne zato što se bojimo da ne dobijemo neku bolest.

Trošiti puno novca za vanjštinu je nerijetko samo zbog vanjskog divljenja. Ako promijenimo percepciju razmišljanja, onda pristupamo sebi više iznutra prema vani. Neka nas svaki izbor bude iz pozicije: “Želim živjeti”, kao i sve stvari raditi iz pozicije ljubavi i strašću za životom.” Izbacimo ‘trebam ovo, trebam ono, jer će mi to možda pomoći’. Vlastito putovanje prema sebi može pomoći i drugima oko nas, našem gradu i državi u kojoj živimo.

Pročitajte i...  Zašto je važno razmišljati pozitivno

Promijenimo percepciju i recimo: “Ja volim sebe i svoj život i činit ću stvari da se dobro osjećam!”

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X