Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Kako pozitivnim razmišljanjem promijeniti svoj život

kako-pozitivnim-razmiljsanjem-i-optimizmom-promijeniti-svoj-zivot

Optimizam se bazira na fundamentu da sve što nam se dešava ima jedno dublje značenje i da sve što nam se dešava ima svoje rješenje. Zato moramo situaciju u kojoj se trenutno nalazimo, koliko god možda bila i nepodnošljiva, prvo prihvatiti takvom kakva je.

Koliko puta ste pokušali da promijenite svoju situaciju? Je li vam uvijek uspjelo? Jeste li se ikada zapitali zašto ne uspijeva? Ne uspijeva zato što ste vjerovatno nešto važno predvidjeli. ili niste situaciju stavili ispred sebe, ne vidite je pregledno, pa ne možete da razumijete zašto vam se neke stvari dešavaju. Ako to niste uradili, ne možete da nađete ni rješenje, pa se negativna spirala razmišljanja sve više povećava. Ipak se možda sada pitate:

”Kako možemo baš sve, što nam se dešava na našem životnom putu, da razumijemo?”

Naravno da ne treba. To bi bilo previše da od sebe tražimo. Ono što nam svima prije svega treba, je da imamo povjerenja u svoj život. Nije bitno je li nemamo trenutno dovoljno novaca ili imamo previše kilograma ili nas nešto drugo tisti. Ne dopustite si da budete žrtve svoga života. Ako se u životu držite i ponašate kao žrtva, samo vam se dešavaju još veći problemi i opet ta ista negativna spirala. Kao optimista morate imati sasvim drugačije držanje.

Prisjetite se koliko puta su vas i neugodne situacije navele na jedan put koji je na kraju ispao dobar. Ja nikada neću zaboraviti koliko sam plakala cijelim putem kada sam prvi puta dolazila ovdje u Holandiju. Dva dana nisam mogla da otvorim oči koje su mi bile otečene od plakanja, jer nisam znala kuda me vodi ovaj novi nepoznati put. Danas se samo nasmijem kada vidim koliko dobroga mi je došlo u ovih 25 godina boravka ovdje.

Pročitajte i...  Kako ostvariti što želimo pomoću Zakona Privlačenja i vizualizacije

Često kažem kako sam tada bila na emocionalnom dnu. Nemoćna, bez znanja jezika, tek razvedena, nesigurna, uplašena i na kraju odgovorna za svoju tada devetogodišnju kćerku. Tada sam stisla zube, suočila se sa najgorim scenarijom svog života i odlučila da u tome tražim pozitivno.

Onda sam odjednom bolje upoznala sebe, neku svoju divlju snagu za opstanak. Kao da mi je tek tada bilo jasno šta želim u svom životu i koji su moji snovi.

Upoznala šta je poštenje, vjerovanje, šta je ono pravo ljudsko, šta je ljubav koja je puno više nego samo ljubav među familijom, ili partnerom. To sam sve otkrila u sebi, ali istovremeno vidjela da to postoji i u drugima.

Reci “Da” svom životu, znači da i život kaže “Da” nama.
Život je divan, ako želite tako da ga vidite!

Mi sami određujemo relaciju sa samim sobom. Puno ljudi već zna da sve u našem životu počinje s našim mislima. Misli su snaga koju moramo koristiti.

Nažalost, kada se rodimo uče nas hodati, pričati, čitati… Ali, niko nam ne daje uputstvo kako na ispravan način koristimo naše misli. Ako smo optimisti i kažemo svom životu jasno DA, zbog nevjerovatnih mogućnosti koje nam nude naše misli možemo dosta toga postići. Pobijediti strahove, poboljšati; finansijsku situaciju, zdravlje, izgled,…

“Što danas misliš, sutra bi moglo biti.”  (Buda)

U životu nema slučajnosti. I onda kada ne možete da nađete ništa zajedničko sa uzrokom i posljedicom onoga što vam se desilo, postoji nešto u našem Kosmosu.

Riječ “kosmos” je grčka riječ i znači “red”. U svemu mora da vlada red, inače nastaje haos.

Pa, ako kažemo svom životu DA, možemo brzo otkriti zašto se baš nama nešto desilo. Ovo pravilo važi svuda i uvijek. Bez obzira da li je to scena iz našeg svakodnevnog života, ili da nam se nešto jako značajno desilo.

Pročitajte i...  Mentalni filteri - Kako negativnim mislima sabotiramo sebe

Znači, naš život je ogledalo naših misli i onoga kako vidimo neke stvari. Čak je i Einstein potvrdio ovaj energetski princip. On je kao naučnik poznavao granice našeg materijalnog svijeta i povezanost s duhovnim svijetom. Sve se bazira na stoljećima starom energetskom zakonu.

Sve što postoji je izraz naših ideja, naše fantazije i naše kreativnosti. Naš materijalni svijet nije ništa drugo nego vidna informacija o našem načinu razmišljanja.

Postoje dvije vrste razmišljanja: pozitivna i negativna. Tako nam pozitivne misli kreiraju uspjeh, sreću i zdravlje, a negativne nam kreiraju neuspjeh, bolest nezadovoljstvo i siromaštvo. Ako se naučite vaše misli staviti i urediti da imaju jedan pozitivan pravac, možete vašu situaciju ma kakva bila još vise optimizirati. Zato mislite od sada pozitivno, gradeći svjesno rješenja,
jednostavno optimistično!

Vježba: Osvrnite se danas detaljno na vaša razmišljanja. Zaustavite se nekoliko puta i pitajte se šta mislite u tom momentu. Upamtite sada ste graditelj svojih misli! Vi možete svaku svoju misao da promijenite i da je napravite pozitivnom.

Svoje negativne misli također zgrabite i poboljšavajte ih dokle god se ne počnete osjećati bolje. Ako se još uvijek niste potpuno oslobodili negativnih misli, zapišite to na papir što je još ostalo i odložite u neku kutijicu. Kutijicu sklonite što dalje od sebe, a možete je i baciti zajedno sa vašim negativnim mislima!

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X