Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Kako da ostanemo pozitivni i optimistični u negativnim situacijama

kako-da-budemo-pozitivni-i-optimisticni-u-negativnim-situacijama

Kako da ostanemo optimistični i pozitivni, kada je oko nas finansijska i ekonomska kriza, strah od nezaposlenosti, neizlječive bolesti, nesreće, prerane smrti i ostale nevolje. Sve izgleda kao neka bujica koja nas nosi, a ne znamo kuda. 

“Potreban je novi način razmišljanja, kako bi čovječanstvo opstalo.” (Albert Einstein).

Potpuno se slažem s ovom izrekom, ali kada kažemo čovječanstvo, djeluje tako ogromno i nedostižno. Meni već u prvom koraku djeluje umarajuće da radim nešto za čitavo čovječanstvo. Osjećam se bespomoćno pri toj pomisli.

Ono što mogu i za što imam snage je da za sebe počnem drugačije da razmišljam. I tu mogućnost ima svako od nas. A ono što treba da nam bude svima zajedničko je naš lični OPTIMIZAM. Sama riječ optimizam dolazi iz latinske riječi “optimum” što znači ”najbolje”. To je vjera u najbolje za sve u cijelom svijetu. Neki teoretičari kažu da je optimizam u principu apsolutni dokaz življenja.

Ako smo optimisti imamo više povjerenja u osjećaj nego u razum. Naš razum konstatuje situaciju, a osjećaj nam pomaže da se sa situacijom možemo nositi. Ako kažemo da je definicija optimizma vjera u dobar rezultat onda možemo da imamo prostora da razmišljamo da svaka kriza, nesreća, ili tuga nudi jednu šansu za promjenu, za novu orijentaciju. Jedan optimista je ubijeđen da iako je neka situacija jako teška ona ne može vječno da traje. I tačno ta vjera da loše mora da prođe i da će opet biti bolje je osnova za pozitivnu promjenu.

Ako smo optimisti, onda nismo pasivni nego smo sa pozitivnom energijom koja nas pokreće više aktivni, motivisani i imamo snage gledati u naprijed. Naravno mi ne možemo preko noći promijeniti situacije u kojima se nalazimo. Niko nam ne može obećati da nam se ružne stvari neće dešavati. Život je jednostavno kombinacija dobrog i lošeg, kombinacija smijeha i boli.

Pročitajte i...  Kako zadržati pozitivnost u teškim situacijama u životu

Kao što postoje dan i noć, ako ne upoznamo loše dobro ne možemo prepoznati i obratno. Mi se ne možemo pustiti toj životnoj rijeci da nas nosi. Na nama je da učimo, da plivamo, da učimo da živimo. Samo sa optimističnim razmišljanjem i gledanjem na život možemo naše krize pobijediti. Svi nosimo u sebi tu jačinu, samo joj moramo otvoriti put da se razvije.

Koliko god čudno zvučalo, ali ako smo optimisti, stvaramo sebi mogućnost da svoj život poboljšavamo. S tim da ne zaronimo glavu u pijesak, već da podignemo glavu, da tražimo nove odluke, postavljamo nove ciljeve i ideje. Pravi optimista se ne boji pada, jer ima snage ponovo da se digne i da ide dalje.

Svi poznajemo osjećaj kada je početak proljeća. Priroda počinje da se budi. Novo rađanje. Lijepo vrijeme. Kada smo sretni i imamo osjećaj da je cijeli svijet pred nama. A svi poznajemo i osjećaj kada su nam loši dani, kada imamo osjećaj da smo najlošiji i da nam se dešavaju smo ružne stvari. Momenti kada nam ne ide ništa od ruke. U oba slučaja, smo mi iste osobe. U čemu je onda razlika? Zašto nas jedan puta nosi jedan osjećaj, a oda opet drugi? Kako sportisti postižu dobre rezultate? Američki psiholog William James kaže:

“Ljudi mogu svoj život promijeniti, ako su u stanju svoje duševno držanje promijeniti.”

Sa optimizmom, voljom i odlučnošću možemo biti uspješni. Naravno, optimizam nije garancija da ćemo uvijek biti sretni i zdravi. Ali, ako smo optimisti ne bojimo se, vjerujemo da ćemo imati snage da sve prebrodimo. Ako smo optimisti ne dozvoljavamo da život prolazi pored nas, već kroz nas i da ga mi potpuno udahnemo, i ma kakav bio obogaćuje nas i očvršćuje.

Pročitajte i...  Trebamo li uvijek razmišljati pozitivno

Optimisti cijene svoj život sa svim usponima i padovima i raduju se svakom novom danu, jer vjeruju da je svaki novi dan šansa za neki novi početak, šansa za neki novi izazov, šansa za novu životnu lekciju.

“Budi promjena koju bi želio da vidiš u svijetu!” (Mahatma Gandhi )

O Autoru

«

»

Leave a Comment