Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Kako oprostiti osobi koja nas je povrijedila

kako-oprostiti-osobi-koja-nas-je-povrijedila

Od najranije svjesne mladosti se susrećemo s pojmom oprostiti. Koliko puta smo se sa braćom ili sestrama, sa prijateljicama ili prijateljima sporječkali, nadmetali ko ima pravo, pa smo morali izgovoriti tu čarobnu riječ “oprosti”? Koliko puta smo roditeljima rekli “oprosti”, zbog nekih naših grešaka? Koliko puta smo pomislili da kada postanemo zreli ljudi nećemo morati više da opraštamo? Ipak, svaka nova životna dob nam nosi nove situacije, nova iskustva i nove momente u kojima smo prinuđeni da opraštamo.

ŠTA ZNAČI OPROSTITI?

Kada smo u stanju oprostiti oslobađamo se negativne energije vezane za određenu situaciju. Oprostiti znači ne nadati se da se prošlost može promijeniti. Mi ne možemo ništa promijeniti, to se već desilo, ali to ne znači da moramo da odobravamo što nam je neko nešto nažao učinio. Ono što možemo je naučiti se nositi s nečim iz prošlosti i to nam može pomoći da neke situacije bolje sagledamo za svoju budućnosti.

Oprostiti je nešto što mi izaberemo. To je snaga i mogućnost da naše odluke budu svjesno pozitivne. Što znači da je oprostiti djelom izbor, a jednim djelom odluka. Oprostiti znači osloboditi se ljutnje i osude, a također i tuge.

Često čujemo: ”Mogu oprostiti, ali ne mogu zaboraviti”. Znači da smo oprostili samo zato što mislimo da to moramo i tada opraštamo samo intelektom, a ne emocijom, ali oprostiti moramo srcem. U tom slučaju moramo potisnuti svoj ego na momenat i probati se postaviti u suprotnoj situaciji. Onda postajemo svjesni koliko smo i mi skloni napraviti greške, a možda i iste.

Oprostiti je jedan proces u kome prebrodimo nanesenu bol, nepravdu i strah. Ako nismo u stanju oprostiti znači da se držimo čvrsto nekog očekivanja koje ne može više da se desi.

Pročitajte i...  Ho'oponopono -  Kako kultivirati unutarnji mir havajskom tehnikom opraštanja

VJEŽBA OPRAŠTANJA

Ko ili koja situacija te najviše boli? (možda i godinama). Budi svjestan sebe i boli koju doživljavaš. Ta ljutnja i frustraciju koju osjetiš je dokaz da još uvijek živiš u prošlosti, ali prošlost koju ne želiš akceptirati. To je razlog da su nam sadašnjost i budućnost teži. Niko drugi nego mi sami možemo unijeti promjene.

Zamisli osobu koja te uvrijedila ili nanijela bol. Skoncentriši se na nju. Šta osjećaš da ti se dešava u tijelu, ako jako misliš na tu osobu. Kada taj osjećaj prepoznamo, onda se moramo tog osjećaja i osloboditi.

Uzmimo blok za pisanje i pišimo sljedeće:

“Ja ti želim još jedan puta reći koliko boli mi je nanijelo to što si učinio/la”.

Napišimo koje loše ili bolno iskustvo je doživljeno s tom osobom. Zatim, napišimo kako nam je bol nanijeta, kako je doživljena. 

Završetak teksta treba da bude: “Zbog toga imam osjećaj…”

Pošto smo to napisali imamo situaciju bukvalno u svojim rukama i vidimo da ništa ne možemo promijeniti, ali možemo prihvatiti i premjestiti situaciju, skloniti pa čak i na duže vrijeme, za zaključak možemo napisati:

“Meni bi bilo draže da si …….tako uradio (la).

“Za sve što je bilo, odustajem od mojih očekivanja.”

Čovjek nije stvoren da nosi svoje I tuđe greške na leđima, nego je čovjek stvoren da međusobno uči opraštati.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X