Search here...
TOP
Mindfulness

Kako osvijestiti i promijeniti svoje misli pomoću Mindfulness-a

mindfulness

Učitelji Mindfulnessa razvili su modele kojima se pojašnjavaju naša iskustva tijekom učenja Mindfulnessa. Za promatrača čula sam i radila  s njim tijekom edukacija. Nešto što se naziva na engleskom ‘undrercurrent’ (ispod površine) čula sam prvi put na Mindfulness treningu.  Ispod površine pojam odnosi se na sav sadržaj koji naš um proizvodi i koji je neprekidan. Konstantan. Mi možemo biti aktivni sudionik u njemu ili samo promatrač, on se odvija. On ima svoj život, autonoman je. Upravo zato nam se događa da nam u nekom trenutku padne na um misao koja nema veze s ničim i mi se onda čudimo otkud mi to. E, pa pa sad znate. 

Neprekidni tok misli sjećanja, stanja, osjećaji sve su dio njega. Dio sadržaja koji prolazi svjesni smo ga, veliki dio sadržaja koji neprestano teće njega nismo svjesni. Taj sadržaj prepun je naših prošlih doživljaja, iskustava. razmišljanja, stanja uma i emocionalnih stanja. Sjećanja, nesigurnosti, strahovi, ljubav, snovi nadanja, radost – sve je tu i nije kronološki organizirano. 

Onaj promatrač s početka priče pokušava ga razumjeti, organizirati, analizirati i manipulirati. Tako mi činimo da je taj sadržaj dio naše trenutne životne priče. Mi ne možemo mijenjati ono što se nalazi u sadržaju – ispod površine. Promjena dolazi od promatrača kojeg mi treniramo tako da postajemo sve svjesniji i svjesniji. 

Što duže prakticiramo mindfulness taj sadržaj postaje nam sve jasniji i sve bliskiji. Primjećujemo da nam je sadržaj poznat. On je rezultat navika koje smo razvili u prošlosti i njihov eho je u sadržaju koji vidimo sada. Razvoj promatrača izuzetno je značajan za nas. Time možemo spriječiti neželjene reakcije, odluke, usmjeriti komunikaciju u smjeru da je povoljan za sve sugovornike. Primjećujemo svoje misli u odnosu na nekoga. Možda smo ih do tada vezali uz tu osobu i rekli si da je ona uzročnik tih misli, osjećaja, zapravo je do nas i našeg unutarnjeg okoliša u tom trenutku. 

Pročitajte i...  Kako optimističnim razmišljanjem promijeniti svoj život i svijet

Jedan primjer mog aktivnog promatrača i “ispod površine” sadržaja od neki dan. Nazvala me prijateljica prije par dana. Gledam hoću li se javiti ili ne. Dva sata prije doslovno su me vanjske okolnosti stavile u žrvanj i za kraj jedan poziv bo je kako se ono kaže šlag na torti. Bila sam uznemirena. Osjećala sam se preplavljeno mislima i emocijama. Bila sam loše. Nisam stigla procesuirati sve informacije i energija na kojoj dnevno funkcioniram pala je. Hvatala sam se za slamku spasa kako bih udahnula – tako sam se osjećala. 

Javila sam se prijateljici. S druge strane žestok nalet veselja, vrckavosti, entuzijazma, sreće, radosti. Sve ono suprotno od što sam ja bila u tom trenutku, kako sam se osjećala. Slušala sam je. Ona je pričala sva uzbuđena. U tom trenutku za mene misao koja mi je prošla – ne gasi se. I krenuo je igrokaz u meni. Primijetila sam misli koje se javljaju: ‘Reci joj da ti to sada nisi spremna slušati. Fakat si je zabrijala. Bože, što sad meni ovo treba. Daj molim te kako možeš bas cijeli dan biti ovakva. Gle nije ni osjetila kako sam ja loše. Nije me ni pitala.”

Sadržaj se javljao (ispod površine), ja sam ga promatrala bez da sam reagirala. Slušala sam nju, promatrala svoje misli. Razgovor je tekao. S vremenom, počela sam se opuštati. Disanje mi je postalo drugačije.  Misli su prestale biti toliko intenzivne, glasne. Rekla sam joj kako sam se osjećala i što sam primijetila u svojim mislima. Nisam reagirala na misli, nisam si dozvolila uvući u rijeku misli koje bi me odvele na put koji je već poznat mi. Reakcije koje sam već imala. 

Pročitajte i...  Vođena Mindfulness Bodyscan Meditacija

To radi mindfulness praksa otvara nam mogućnost da se odlijepimo od starih navika koje su zalijepljene sa super ljepilom. Navika koje sa sobom u paketu nose misli, osjećaje, reakcije. Istraživanja su pokazala da već 7 minuta mindfulness prakse nakon 8 tjedana prakticiraja donose pozitivne promjene na našem mozgu i na našem ponašanju. 

O Autoru

«

»

Leave a Comment