Search here...
TOP
Mindfulness

Kako prevladati samokriticizam pomoću pisanja dnevnika, mindfulness-a i meditacije

samokriticizam mindfulness meditacija

Sviđaju nam se torbice, haljine, tanjuru, tepisi… Mogla bih tako nabrajati u nedogled. Sviđaju nam se predmeti, muzika, hrana, građevine, priroda, drugi ljudi… No, sviđamo li se mi sami sebi? Ono najvažnije je s čim bi trebali započeti dan je s odnosom prema sebi. Koliko se sviđamo sami sebi?

Trebamo se osjećati ugodno sa samom sobom kada ostanemo sami u sobi. Kada ugledamo svoj odraz u ogledalu, trebali bi se pogledati s ljubavlju, odobravanjem i sa sviđanjem. Da, sviđam se sama sebi. Sviđa mi se osoba koju vidim u ogledalu. Sviđa mi se osoba čije tijelo nosim. Sviđa mi se osoba koju dišem.

Um, duh, tijelo emocije jedinstvena su isprepletena cjelina koja neminovno utječe jedna na drugu. najčešće kritiziramo svoje tijelo, svoj fizički izgled. Ono što vidimo kao odraz u zrcalu. To nam je prvo na tapeti jer to vidimo. Često nismo svjesni kolika je količina kritike i negativnosti koju usmjeravamo prema sei i kako ona djeluje na nas. Na naše raspoloženje, naše odluke, naš imunitet.

Kritika = Stres = Smanjen imunitet

Ne sviđaju nam se ni odluke koje donosimo. Način na koji ih donosimo. Osuđujemo sebe zbog onoga što smo napravili i kakav je to utjecaj ostavilo na nas. Ne sviđamo se sami sebi. Koliko puta sam čula sasvim sam bila ok i onda sam počela razmišljati “koliko sam glupa bila” ( često mi tako mislimo o sebi, a da toga nismo ni svjesni).

“Što sam tako dugo ostala u tom odnosu? Što sam si to dozvolila? Zašto nisam radije nešto poduzela? Poduzela sam korake i željela sam si dobro, ali ishod je bio takav da se u životu nisam osjećala gore. Upropastila sam si život!.”

Ne sviđamo se sami sebi s odlukama koje smo donijeli. Odlukama koje nismo donijeli. Odlukama koje smo prerano, ili prekasno donijeli. Stalno se kudimo, stalno se ‘bičujemo’, gonimo. Naši unutarnji kritičari, goniči su u punom cvatu. Spavamo loše, ili ne spavamo uopće, Pomažemo si pomoću tableta. Povlačimo se od ljudi. Smetaju nam zvukovi, buka. Ljudi. Imamo osjećaj težine na prsima. dah nam je kratak. Nervozni smo. Ljuti, bijesni. anksiozni. Imamo napade panike. Ne sviđamo se sami sebi.

Pročitajte i...  Zašto je rad na upoznavanju sebe važniji od 'rada na sebi'

Naše misli su poput nepresušnog izvora izuzetno moćne, stabilne energije koja podržava ono što hranimo. Hranimo ne-sviđanje prema sebi. Iz dana u dan, iz minute u minutu, iz sekunde u sekundu. Taj izvor punom svojom snagom podržavat će nas. Dodatni napor moramo napraviti da bi se izmakli iz tog začaranog kruga. Naš um je napravljen tako da prvo uočava opasnosti i ono negativno i zbog toga smo uspjeli evo dogurati do 21 stoljeća. Ono što je prije predstavljalo opasnost iz našeg okruženja: glad ,hladnoća, divlja životinja…, čega smo se trebali čuvati, sad se premjestilo u naše misli. Danas nam najveća opasnost vreba upravo iz našeg naših misli.

Da bismo sačuvale sebe i da bi doživljavale svaki dan upravo onakav kakav on je. da bi se sviđali sebi i voljeli sebe, potrebno je da napravimo promjenu u navikama, ponašanju i da promijenimo dosadašnji način života. Korak po korak idemo. Ovo što sam napisala može se činiti ogromna nedostižna planina. Nije , onaj prvi korak je bitan. Idemo ga napraviti zajedno. Znam kako se osjećate – i sama sam bila nezadovoljna žena koja se nije sviđala sama sebi. Nije mi se sviđalo ono što vidim. Ono što osjećam. Bježala sam od sebe. Na razne načine.

Kada se počnemo otvarati i dijeliti iskustva shvaćamo da nismo jedine koje se tako osjećaju, da mnoge dijele isto iskustvo i podrška i mudrost onih koji su prešli put prije nas može nam pomoći da iscijelimo sebe i svoj odnos sa sobom – “da se počnemo sviđati sami sebi”.

Za početak počnite primjećivati svoje misli. Meditacija je za mene najbolji način. Odvajate vrijeme za sebe. Primjećujete svoje misli. Primjećujete obrasce ponašanja. Učite da misao bude tu, a da vi se ne uvučete u njenu igru. Učite kako biti nježni prema sebi. Dobar trening meditacije je najbolja investicija koju možete uložiti u sebe. Ako imate neka negativna iskustva s meditacijom ili jednostavno mislite da to nije za vas, primijetite gdje još na ovaj način razmišljate i ostajete zakopani u mislima u svojem prijašnjem iskustvu i ne pokrećete se. dok je vaše tijelo i ona vaša suština u ovom vremenu sada.

Pročitajte i...  Kako promijeniti svoj život pomoću NLP-a i Mindfulnessa

Drugi meni jako drag način je pisanje i vođenje dnevnika. Ja upotrebljavam dva načina. Pišem kako se osjećam. Osvrćem se na iskustvo koje sam imala i primjećujem što sam mislila, kako sam se ponašala, koje sam reakcije imala i koje sam korake napravila i zapisujem to. Dok zapisujem dozvoljavam si napraviti odmak i pitam se da si udahnula i izdahnula da li bi napravila isto što si napravila ili bi napravila nešto drugačije i što b to bilo? Drugi način je da tjedan dana svako jutro zapisujem sve što mi prolazi kroz misli. koliko god da mislim da je blesavo, glupo, dosadno,…. sve to zapišem i nakon tjedan dana čitam i primjećujem.

Život je satkan od niza iskustava i mi smo ti koji imamo priliku promijeniti svoja iskustva. Promijeniti način na koji ih doživljavao i kakav odnosi imamo prema sebi. Sve kreće od nas, pa i ti koliko se sviđamo sami sebi.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X