Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Kako da budemo prisutni u sadašnjem trenutku

kako-sa-budemo-prisutni-u-sadasnjem-trenutku

Godinama radim na sebi. Učim, treniram, uzdižem se, padam i ponovo ustajem, kao i svako ko želi da živi život koji prolazi kroz njega, a ne pored njega. Imam li rezultate? Da, imam, i jako sam zadovoljna. Ostvarila mi se većina mojih snova, a imam i čitavu listu budućih snova na kojima radim i na kojima ću raditi u budućnosti. 

U ovom vremenu u kome trenutno živimo, brzina dominira. Sada je trenutno velika brzina življenja, tako da ništa ne može biti tako inspirirajuce i ništa tako urgentno kao “ništa raditi”. U većini religijskih tradicija barem jedan dan u sedmici mora biti sveti, da se ništa ne radi. Ali, kako se brzo živi, na kraju je taj jedan dan koji je namjenjen za mir, još više ispunjen svim poslovima koje nismo stigli da uradimo u toku sedmice. Kupovina, sportovi, posjeta familiji i prijateljima… Onda samo da pogledamo imamo li kakvih poruka na telefonima, na socijalnim medijima… Svi smo uvijek online dostupni.

Zato možda razumijete da je jedan dan za “ništa raditi” neophodan za zdravlje i mir. Ponekad mi se čini da mi sami sebe izluđujemo. Još ovo, pa još ono… I što je još gore, to su nam negdje postale vrijednosti kvaliteta. Jednom rječju, pravimo od sebe robote.

U familiji moga muža je jedna snaha prava Amerikanka. Ona sa ponosom kaže da je u Americi još gore i da svi žive još brže. Ipak, iz sveg srca vjerujem da postoji puno drugih mjesta na Zemlji gdje je sasvim drugačije. Ja pokušavam da živim život u momentu. Brojim svaki dan iznova svoje zahvalnosti. Ne dozvoljavam da me proganja srah za moju budućnost. Kao Life Coach dajem veliku vrijednost ovakvom načinu življenja. Ipak, “ništa ne raditi” je puno teže nego što se misli. Engleski kazališni pisac Oscar Wilde je rekao: 

”Ništa raditi je veliki posao”!

Kako to postići? Počnite sa disciplinom, svakodnevno po malo. Ja svaki dan barem na pola sata isključim telefon, radio TV, kompjuter. Izađem na svoju terasu, ili ako mogu, odem na plažu i budem svjesna koliko sam baš u tom momentu i s tim momentom bogata. Naravno da mi na površinu izađu i nemirne misli, koje se još više povećaju kada nađem taj momenat za sebe. Od tih nemirnih misli i strahova ne treba bježati. To se mora proživjeti. Ako ja svoje nemire i strahove prijateljski pogledam i akceptiram postaju sami po sebi manji.

Pročitajte i...  Vođena mindfulness meditacija: Strpljenje za roditelje i djecu

Svojim ukućanima kažem: “Pustite me da sebe nađem, odmah se vraćam” Tada mi se i najgore komlikovane situacije razjasne i ugledam put ka izlazu iz nekog problema. Kao da se sklonim i sačekam da nevrijeme prestane. Pa se opet sve razjasni i opet usija sunce.

Da se razumijemo, ne umišljajte sebi nikada da život bez problema postoji. Ili život gdje ide sve kao pod konac. Tome ne treba ni težiti. Nego naći najbolji i najprirodniji način kako se sa svojim životom nositi. Nemojte sebe nikada odmah prisiljavati da satima “ništa ne radite”, nego pocnite korak po korak. Prvo pet minuta, pa nekoliko puta na dan. Tada postižete povjerenje u sebe i svoje misli. Ako to češće ponavljate postajete sami po sebi mirniji. Dok na kraju ne postignete da vam sasvim prirodno bude da jedan dan u sedmici “ništa ne radite’

Mudrost “ništa ne raditi” je prirodan tok života i prirode. To ne znači da moramo stati sa svim što radimo. Ne, nego se pustiti prirodnom toku života. Ako nam nešto ne ide u životu, onda treba da se zaustavimo i ne “radimo ništa” dok ne naleti prirodni talas dešavanja i rješavanja. U staroj Kini se povlace teistički monasi iz uzurbanog društva u brda, da uče “ništa ne raditi” iz prirode. Poznati kineski mislilac Lao-Tse kaže da “ništa ne raditi”, moramo primjenjivati u cijelom svijetu. Ponekad se podrazumjeva i bukvalno “ništa raditi”

Ako smo posadili neko drvo, uradili smo najbolje što smo mogli. Dali dobru zemlju, đubrivo, vodu i stavili ga na mjesto gdje je dovoljno potrebnog sunca. Onda dolazi momenat da pustimo drvo na miru. Još više vode i đubriva neće mu ubrzati rast. Cijela priroda živi po ovim principima. Možda je u ovom momentu najvažnije da učimo mudrost življenja iz Zakona prirode. Mi nismo ništa drugo nego dio nje same.

Pročitajte i...  Kako bezuvjetno prihvatiti sebe pomoću mindfulnessa

Kada ja kod sebe osjetim kako mi se u glavi nagomilava spisak šta sve moram još da uradim, onda brže bolje idem sjesti u svoju omiljenu fotelju. Znam da je tada momenat da samo odlutam mislima i da “ništa ne radim”. Da se zagledam negdje u prazno. Onda mi se vraća moj unutarnji mir. Ponovo počinju kreativne ideje i riješenja sama po sebi naviru.

Dok su moja djeca mila mlađa, nedjeljom su uvijek kukala kao im je dosadno, jer nismo “ništa radili”. Moj muž i ja nismo nikada trčali da ih zabavimo, ili negdje brže bolje vodimo da ih spasimo od te dosade. Naprotiv, tada sam im govorila: ”Super sutra ćete biti kreativni puni inspiracije i energije. Danas i oni uživaju u nedjeljama “ništa ne radeći”, kao i ja i baš su sretni

Načini kako biti prisutniji u sadašnjem trenutku (svjesniji):

1. Misliti konstantno na svoje tijelo

Mnogi nisu povezani sa zbivanjima u tijelu. Na primjer kako nam naše tijelo vari hranu. U molitvi koju moj muž i ja upražnjavamo iz njegove protestantske tradicije zahvaljujemo se da dišemo i obraćamo pažnju na disanje. Zatim se zahvaljujemo na svim organima koji funkcionaru. A na kraju jela kažemo (“Goeden Bekomst”) – da dobro prođe kroz nas.

2. Emocionalna svjesnost

Ova je složenija od tjelesne, ali vježbom se može naučiti. Ovo je jako bitno, jer je ovo ključ kako si razjasniti miješanje pozitivnih i negativnih misli. Npr. mi se osjećamo trenutno loše i ako sebi kažemo: ”Sada se stvarno osjećam loše”, ta svjesnost nas dovodi do prostora mirnoće, jer svjesnošću kontrolišemo šta se dešava pa nam se ne javlja nagon za bijeg ili borbu. Tada smo u dodiru sa svojom moći i možemo energiju fokusirati na mjesto koje je važno za naše lekcije.

3. Biti svjestan samoga sebe

Mi postajemo i bolje osobe kada smo svjesni sebe. Tada ne moramo bježati od ljudi i situacija koje nas plaše i iritiraju. Razgovarajmo otvoreno sa svima i o svemu. Tada su svi na dobitku. Kada u sebi nađemo moć i snagu to šaljemo od sebe pa nam tako samo raste razumijevanje za sve što nam se događa.

Pročitajte i...  Kako nam Mindfulness može pomoći u mijenjanju uvjerenja
4. Uvijek i u najtežim momentima se prvo smiriti

Poznata vam je izreka: ”Izbroji prvo do 10!”. Smirite se nekoliko trenutaka, duboko udahnite. To pomaže mozgu da se otvori prema novoj razini neuronske povezanosti. Otvaraju nam se neuroni u mozgu da nešto naučimo iz određene situacije i momenta, a ostatak onda da odbacimo.

O Autoru

«

»

Leave a Comment