Search here...
TOP
Spiritualnost

Uskrs i tri simbola sreće: vjera, ljubav i nada

smjernice-za-srecu-vjera-ljubav-nada

Jednom sedmično posjećujem obližnju seosku farmu, gdje imaju malu trgovinu s njihovim biološkim proizvodima. Ovaj puta sam uzela veći broj jaja. Trgovkinja se nasmijala i rekla mi : ”Sigurno za Uskrs!” Počela mi je još nuditi neke biološke boje. Ljubazno sam joj se zahvalila i rekla da ja stalno farbam jaja na isti način kao i moja baka. Jednostavno u ljusci od crvenog luka. Iznenadila se. Za to još nije čula. Obećala je da će i ona ovu godinu uzeti moj – bakin recept.

Zauzvrat mi je dala njeno objašnjenje zašto se u periodu Uskrsa farba i jede više jaja. “Da bi kokoške preživjele zimu i nastavile prirodni bioritam ne liježu jaja u periodu korizme (posta). Tako se jaja u tom periodu i ne konzumiraju. Poslije 6 sedmica i kada dani postaju dulji počinje sve iznova. Tako da je pravo slavlje poslije 6 sedmica imati jaja na stolu i jelovniku.”

Kod kuće smo nastavili razgovor o Uskrsu. Naša djeca pohađaju Hrišćanske škole, tako da taj praznik doživljavaju kroz prizmu jedne religije, gdje se govori o Isusu koji je na Veliki Petak preuzeo grijehe svih ljudi, a njegovo Uskrsnuće dalo vjeru u novi početak .

Svaka religija ima rituale i praznike koji se odnose na relaciju čovjek – priroda, kao i praktični – duhovni život. U svakoj vjerskoj knjizi su isprepletene historijske priče i priče vjere i ukazuju na još neotkrivenu, istovremeno snagu i ranjivost ljudi.

Tako nam i priča o Uskrsu govori o vjeri, nadi i ljubavi koju nosi svako od nas u sebi.

VJERA

Je druga riječ za povjerenje. To povjerenje nam je osnova u našem dubokom uvjerenju da je svijet dobar i siguran. Da iako se ponekad i spotaknemo uvijek ima dno na kome ćemo pasti. Oko nas se uvijek dešavaju nepredviđene stvari zbog kojih smo ranjivi. Ponekad se kolebamo u našim odlukama, ali uz vjeru naši životni koraci ipak naiđu na čvrsto tlo.

NADA

Je prelijepa, ona nam daje volju za život. Nada je nešto iznad našeg razuma. To najčešće prepoznamo kada pored svega ružnog što smo doživjeli opet ujutro otvorimo oči, duboko udahnemo i krenemo dalje u dan ne znajući šta će nam novoga donijeti. Jedino sto u tom momentu imamo je nada. Nada nas učvršćuje u realnosti koja nije opipljiva, ali za naš osjećaj ipak moguća. Nada ne računa na neuspjehe. Nada nam produžava želju da će sve izaći na dobro i daje nam snagu da obgrlimo svoj život kakav god da je.

LJUBAV

Ljubav je više nego što možemo i zamisliti, kažem uvijek svojoj djeci. Ljubav je nešto što nam daje ogromnu snagu. Svi želimo da nas se gleda očima punim ljubavi koje kažu : “Ti si dobrodošao, ti smiješ postojati.” Svi znamo za izreku: ” Volim, dakle postojim”. Ljubav je davanje i uzimanje. Ljubav boli ali istovremeno i liječi. Često smo izloženi kompromisima. Ali ako nekoga jako volimo nisu više kompromisi, nego jednostavno ljubav. Vjera, nada i ljubav su čarobne riječi, koje govore o životnoj snazi koju svi nosimo u sebi. Snaga koja je jača i od smrti. Kako se i u biblijskoj priči o Uskrsu govori, šta znači bez ičega u rukama živjeti u vjeri i pokazati da ljubav ipak ima zadnju riječ.

Iz bilo koje vjerske ili životne priče i iskustva crpimo lekcije o ljudskoj hrabrosti, a simboli nam pomažu da se tih priča iznova prisjetimo. I ja sam jednom od muža dobila na poklon privjesak sa 3 simbola vjere, nade i ljubavi (krstić, sidro i srce). Ponekad ga nesvjesno stavim na vrat i u momentima kada mi treba nada da će nešto dobro proći i pored trenutnih razočarenja ili strahova. Kada mi se učini da sam i pored uloženog truda gubitnik. Tada dotaknem privjesak pa se podsjetim na vjeru, nadu i ljubav kao snagu za sebe i druge. Ali, ti simboli i riječi mi nisu samo lijepi. Čini mi se da nas često stavljaju pred činjenicu da u životu možemo voljeti gdje ljubav nije samo osjećaj već često izbor. Da možemo vjerovati i vjeru izabrati.

Kada biramo za vjeru i ljubav imamo i nadu. Za sve nas je samo pitanje šta biramo?

O Autoru

«

»

Leave a Comment