Search here...
TOP
Emotivno Prejedanje Mindfulness

Emotivno prejedanje: Pravi razlog zašto dijete ne uspijevaju

Emotivno prejedanje

Često od klijentica (ženska populacije iz mog iskustva sklonija je traženju pomoći, no vjerujem da će se to uskoro promijeniti) čujem: ‘Moram početi paziti; od ponedjeljka krećem na dijetu‘, ili ‘Danas sam pojela sendvič, pa već kad sam prekardašila dijetu i nastavila sam jesti do navečer. Ispočetka ću početi sutra ujutro…’.

Svi mi imamo različite dijelove u sebi iz kojih djelujemo, reagiramo. Uzmimo na primjer imate tri prijateljice i ako malo bolje pogledate ne razgovarate sa svakom isto, ne dijelite iste svari i način na koji im nešto želite reći vjerojatno je različit. Isto tako niste isti s partnerom, svojim roditeljima ili vašom djecom. Sve su to dijelovi u nama i sve smo to mi jedna divna cjelina. No, da se vratimo na našu temu i temu dijeta.

Tu možemo reći da se javljaju tri dijela. Prvi dio je onaj koji je odlučio držati dijetu. Odlučio je, proučio, stavio si zadatke, ciljeve, jelovnik i napravio pripreme i krenuo. Nazvat ćemo taj dio Disciplina. Za disciplinu potrebno je puno energije. Krenuli smo na dijetu. I prolazi tako jedan sat, jedan dan, drugi, peti. Biti discipliniran dugoročno je teško, jer disciplina zahtjeva puno fizičke energije. Discipliniranost je poput rada s mišićima. Kada smo disciplinirani, to je kao da stalno intenzivno vježbamo, trčimo ili radimo teški fizički ili mentalni posao. Za discipliniranost je potrebna volja, a volja zahtjeva glukozu, gorivo. Do navečer se umorimo, potrošimo veliku većinu energije jer tijekom dana mi obavljamo cijeli niz zadataka uz to što smo na dijeti i energija se troši. Što se približavamo večeri, snaga naše volje opada.

Upravo zato, navečer je hrana najprivlačnija i najteže joj je odoljeti, Navečer izlaze van naše nesvjesne želje. Navečer se javlja i snaži naš drugi dio Želja. Želja je koji je manipulativna i sugestivna. Što to znači? Javlja se onaj glasić u nama koji nam govori da nam treba torta, sendvič, kruh kao neka “prava hrana”. Upravo zbog toga navečer jedemo i pijemo više nego što je potrebno.

Pročitajte i...  Zdrav stil življenja: Pravilo 80/20 u prehrani i životu

Kada se taj mali glasić (nazvali smo ga Želja) javi, javlja se još jedan dio u nama. Onaj koji se bori sa željom. Dio koji se bori sa željom. Taj dio nam skreće pažnju na nešto toliko važno, toliko bitno što smo sami sebi zabranili sposobnost da uočimo postojanje njega ( možemo ga čak i zamijeniti s kontrolom). Treći dio najčešće zanemarimo jer se toliko stidimo želje koja je u njemu. I ne želimo je osvijestiti.

Potom dođe jutro. Mi osvježeni, naspavani i javlja se dio Disciplina. Stajemo na vagu i taj dio vidi što je učinio i odlučimo biti još strožiji. I našli smo se u začaranom krugu. Najčešće pojačavamo dio za kontrolu i taj dio promatra dio želje i međusobno se natječu. Tako nastaje jo-jo efekt. Ova dva dijela su poput dvoje djece koje se natežu oko bicikla i kome će bicikl pripasti. Ono što želimo postići da su oboje djece zadovoljni. U mojoj mladosti to smo radili dogovorom. Jedan je vozio, a drugi sjedio na “gepeku”, a drugi krug je bilo obrnuto.

Kod nekih osoba ovo se javlja na dnevnoj bazi, kod nekih osoba na tjednoj. Nama nije cilj da pobijedi ni jedan od ovih dijelova. Ovi dijelovi su u konfliktu. Ovdje je važno razumjeti svrhu svakog dijela i njegov zadatak i stvoriti primirje među njima. Nešto poput mirovne konferencije – treba pregovarati, popričati s njima. Shvatiti koje su naše želje i što je najvažnije priznati si ih. Priznavanjem vlastitih želja oslobađa se energija koju trošimo na njihovo potiskivanje, ta energija vraća se nama. Trebamo poslušati naše dijelove. Što oni nam imaju za reći?

Zašto dijete ne uspijevaju?

Dijete ne uspijevaju, jer s dijetom se javlja osjećaj težine i zabrane. Da bismo dobili nešto mi moramo dati nešto. Moramo se odreći hrane da bi dobili manje centimetara, manje kilograma na vagi. To u nama stvara otpor. Samim odlaskom na dijetu javlja se konflikt u nama i u našim dijelovima.  Dijeta nam je poput posla na koji se ne možemo skoncentrirati. Ako je tako onda smo svu svoju pažnju stavili na taj posao i samim time napravili ga jako teškim. Prisjetite se sve što činite s lakoćom i zabavom niste ni svjesni da ste napravili, a već je bilo gotovo.

Pročitajte i...  Emocionalno prejedanje - Da li jedete svoje emocije

Mogu se kladiti da je bilo perioda u vašem životu kada su se kilogrami topili, a vi niste bili na dijeti. Vaši dijelovi i vi bili ste u balansu i niste usmjeravali veliki dio svoje energije na ‘Ja nešto moram!’. Prvenstveno je važno okrenuti svoje fokus i preusmjeriti ga s vanjskih potreba i poslušati svoje potrebe iznutra. Tako ostvarujemo odnos sa samim sobom i dugotrajne promjene nastaju. Smisao razvoja, unapređenja i razumijevanja nas samih nije u tome da prigušimo i zarobimo sve što nam se ne sviđa već da budemo u ravnoteži sa svim svojim željama, potrebama, u ravnoteži sami sa sobom.

Biti svjestan i prisutan dok pripremaš obrok, ili dok piješ napitak, divan je način da u svoj život uvedete korisnu vještinu i alat koji donosi mnoge dobrobiti poput mindfulnessa. Ako želite iskušati mindfulness, a nemate mnogo vremena, kliknite na ovaj link za preuzimanje besplatne mindful kuharice u pdf-u i otkrijte kako da spremanje zdravog doručka pretvoriti u mindfulness vježbu.

Moj vodič ‘Galaktička Dijeta: Kako Voljeti I Podržavati Sebe – Zaustavite Emocionalno Prejedanje I Izgubite Kilograme Bez Dijete‘ možete kupiti klikom na ovaj link.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X