Search here...
TOP
Ženska Energija

Kako faze Mjeseca utiču na naše emocije

kako-faze-mjeseca-uticu-na-nas-menstrualni-ciklus-i-emocije

Nekako se osjećam nemirno. Kao da mi je moja sopstvena koža tijesna. Vjerovatno je većini od vas ovakav osjećaj poznat. I dok tako smušeno obavljam neke kućanske poslove, koje sam u stvari htjela uraditi nekom drugom prilikom, ali mislim se da bar nešto radim – djeca me čudno gledaju. Čujem ih kako pitaju: 

”Tata, šta je mami?”

 I ja samo poprijeko gledam i mislim se, samo su mi još ta njihova zapitkivanja trebala. Najradije bih se svađala, galamila na njih, da je bolje da posvete svojoj školi i svojim obavezama. Svađala bih se sa mužem, jer opet nije uradio sve što sam ga pitala. Pa, opet se mislim, bolje spremaj kuću i šuti, jer ako počnem da se svađam bit će i kuća tijesna, a ne samo moja koža… Na radiju čujem da je na putevima puno automobilskih nezgoda, a da ne znaju šta je u stvari uzrok. Hmm… Odjednom mi se upali lampica! Sjetih se!

Dok sam živjela u Sloveniji, na radiju su uvijek upozoravali vozače da oprezno voze kada je pun Mjesec, kao što su upozoravali i  trudnice da se ne izlazu nepotrebnim naporima,  jer se često dešavaju raniji porodi kada je mjesec pun.

“Pa to je to što me muči, ili što osjetim!” 

Sve u prirodi, kao i naš duševni sat, se kreće u ritmu Zemlje i Mjeseca. Ako pratimo njihovo kretanje, možemo za sebe otkriti kada smo u lošoj ili optimalnoj formi, fizički i emotivno.  Sve što je živo na zemlji:  biljke, životinje kao i mi ljudi je pod utjecajem tog okretanja i kosmičkog vremena. Zato imamo dnevni, mjesečni i godišnji ritam.

Na naša ženska tijela, kao i na plimu i oseku svih mora i okeana, veliki utjecaj ima prisutnost Mjeseca. Poneke žene to ne osjete, mada bih prije rekla da ne obraćaju pažnju. Poneke kao i ja mogu tačno osjetiti kada je pun Mjesec. Ne samo psihički, nego i biološki to osjetimo. Tijelo nam zadržava tečnost, više nam se jede, koncentracija nam je slaba, a emotivno smo razdražljivije.

Pročitajte i...  Kako balansirati mušku i žensku energiju u vezama

Poslije 24 sata se osjećamo kao nove, puno stabilnije i prijatnije. Poslije 14 dana smo  opet pod utjecajem mladog mjeseca. Tada imamo više volje za intimom, kao i više volje da se dotjerujemo i dopadamo drugima. I onda je opet sve OK može nam se po glavi skakati, a da nam ne smeta.

Nije nikako slučajno da su prosječni menstrualni ciklusi kod žena 28 dana. To je tačno vrijeme koje je potrebno Mjesecu da se okrene oko Zemlje. Puno prirodnih religija tumači mjesec kao Boginju, a Sunce kao Boga. Kao što napisah, Mjesec ima utjecaja na naše žensko tijelo i na našu psihu, ali toga nismo uvijek svjesni.

Mjesečevi ciklusi su:

   –   Mladi mjesec

   –   Polu mjesec

   –   Puni mjesec

   –   Opadajući mjesec

Svakoj od ovih faza pripada i energija koju možemo osjetiti. Zato ako smo svjesni te energije možemo je izprocesovati i živjeti s njom svjesno. Bit će nam lakše da živimo svoju svakodnevnicu, bez da se pitamo zašto se nekada čudno osjećamo.

Neka vam postane običaj da pratite Mjesec, ako je noć vedra i nebo bez oblaka. Možete pogledati i na internetu mjesečev kalendar i zapišite si kada su tačno koji mjesečevi ciklusi.

Ako je mladi Mjesec, onda imamo idealnu energiju da razmislimo šta bismo u svom životu željeli početi? Čemu posvetiti posebnu pažnju? Da li bismo željeli nešto novo naučiti?

Ako je polu Mjesec onda primamo energiju da gradimo što smo zaželjeli;  karijeru, porodicu, mir u sebi, socijalne aktivnosti.

Ako je pun Mjesec, energija je dostigla vrhunac. Tada je najbolje malo stati i vratiti se na protekli period. Da vidimo i budemo svjesne šta smo do sada  posijale, u šta smo ulagale energiju. Da u tome uživamo. Na taj način, ovaj vrhunac energije usmjeravamo na sebe i hranimo sebe pozitivnošću.

Pročitajte i...  Tri načina da se povežemo sa drevnom ženskom mudrošću

Ako je opadajući Mjesec, razmislimo čega želimo da se oslobodimo. Tada nam mjesečeva energija pomaže da se lakše oslobodimo  onoga što nas zaustavlja u našim namjerama. Ovo je također idealno vrijeme ako želimo da mijenjamo način ishrane. Zbog mjesečeve energije bit će nam lakše da se oslobodimo namirnica koje su nam suvišne.

Pročitajte i Kako manifestovati s Mjesecom – Rituali manifestacije za puni i mladi Mjesec

Pogledajmo kako nam mjesečeva energije pomaže! Budimo svjesne te energije i načina na koji ona utiče na nas žene. Ali, prije nego se svjesno prepustimo mjesečevoj energiji, budimo prvo zahvalne. Zahvalnost je ključ koji otvara vrata svih mogućnosti, vrata koja su otvorena prema nama, za sve što je moguće, da se lično nadgrađujemo i da budemo sretne.

Zahvalnost kreira još više razloga da budemo zahvalne! U ovom momentu sam zahvalna da sam se prisjetila slovenačkih radio vijesti. Iako me nemir i napetost još uvijek drže, lakše mi je jer znam razlog. Zahvalna sam kada uvidim da smo mi svi samo dio jedne ogromne cjeline, gdje je sve povezano. U toj povezanosti  se naša odgovornost za naš život ne sastoji u tome da se odupiremo i gubimo glavu od nečega ružnog što momentalno doživljavamo.

Zahvalna sam jer uočavam da je naša odgovornost pustiti se prirodi i stvari razumjevati i akceptirati iz tog aspekta, jer sve je samo jedan ciklus. Uh, kako me obuzima divan osjećaj rasterećenja kada znam da ću poslije ove napetosti koju sada osjetim, isto tako doživjeti osjećaj sreće i ljepote, jer i to jednako pripada istom ciklusu.

Napišite za sebe  spisak sa tri stvari za koje ste danas zahvalne. Nije bitno da li su to, velike ili najmanje stvari ili samo momenat, neka situacija ili jedno lijepo sjećanje. 

Pročitajte i...  Kako Mjesec i faze mjesečnog ciklusa utječu na naš nivo energije i produktivnost

O Autoru

«

»

Leave a Comment