Search here...
TOP
Ženska Energija

Pet savjeta kako probuditi i ojačati svoju žensku energiju

kako-probuditi-pokrenuti-ojacati-svoju-zensku-energiju

Kada me neko pita zašto se u posljednje vrijeme bavim specifično ženama, onda je odgovor jako jednostavan: 85 % mojih klijenata su žene. Ja imam i muškarce kao klijente i pomažem im rado, ali se u zadnje vrijeme zalažem za razvoj žena i njihovom rastu i želim da budem aktivna sa treninzima kojima im pomažem da nađu svoju ličnu snagu i mudrost, pošto vjerujem da svijetu treba mekana ženska energija.

Ja nisam feministkinja i čak šta više ne sviđa mi se kada žene imitiraju muškarce da bi im pokazale da su ravnopravne. Tako samo pojačavaju mušku dominantnost i energiju. Prije sam se i ja trudila da razvijem u sebi mušku energiju i da se postavljam u životu na muški način. Bavila sam se nekom za mene neprirodnom borbenošću: “Oko za oko – zub za zub”, što rekla poslovica. Ali to je najčešće izgledalo kao da sam u nekoj tuđoj koži.

Puno vremena, energije i truda me koštalo dok nisam objeručke obgrlila svoju mekanu žensku snagu. Počela sam se ponašati prema drugima, bez napadanja i sa strpljenjem. A onda su me neki smatrali naivnom, kao da ja neke stvari ne razumijem. Drugi su, ipak, opet osjetili da se iza te moje mekanosti krije jačina, pa sam često dobivala epitete da sam kao sova, koja sve vidi i danju i noću.

Nije me to uopšte uznemiravalo. Negdje duboko u sebi sam osjetila da sam na dobrom putu i da je to jedini način kako ja mogu funkcionisati. Pratila sam medijske ženske ličnosti koje su me inspirisale i svaki puta u njima prepoznavala tu samo žensku snagu. Zahvalna sam da sam puno životnih lekcija mogla da primim i od nekoliko mudrih žena uz koje sam odrastala.

Moji najveći medijski primjeri su bili i još uvijek su: Oprah Winfrey, princeza Diana, Madonna, Frida Kahlo, Michelle Obama, Marilyn Monroe. Sve su dame, na koje ja sa poštovanjem gledam, koje pratim i od kojih učim. Ovo su žene koje su svaka za sebe pravi primjer ženske snage i ženske energije. One zrače ženstveno i životno.

Onaj ko dobro oko sebe pogleda vidi da se svuda u svijetu dešavaju pomaci i tamo gdje je bilo više muški orijentirane energije, to se polako preobražava u žensku energiju. Tako je u kulturi, filozofiji života i polako u politici. Za mene investiranje i ulaganje u rast i razvoj žena ima značenje i smisao u mom životu i to osjećam kao doprinos ovoj paradigmi u kojoj sada živimo. Skoro pa da se usuđujem to nazvati svojom životnom misijom.

Ako se osvrnem na povijest, uvijek su se žene morale boriti za svoje mjesto u društvu. Uvijek su se morale dokazivati. Koliko puta smo mogli čuti i pročitati da iza svakog uspješnog muškarca stoji njegova žena. Nije li nam to dokaz naše moći?Trebamo sve biti sretne da imamo takvu moć. Zbog toga je važno da razvijamo našu žensku snagu i da se oslobodimo svih elemenata koji pripadaju muškoj energiji.

Ostavimo to muškarcima. Mi njima baš trebamo kao suprotni polovi, ne isti. Ni jedan pravi muž ne očekuje od svoje žene da ona samo klima glavom i odobrava sve njegove zamisli. Muž i žena su partneri koji trebaju biti u balansu koristeći svako svoje kvalitete i sposobnosti.

Nismo mi žene vanzemaljci, mi smo samo najprirodnija bića. U dvorištu na zidu šupe imamo kućicu za ptice. Ne treba mi nikakva visoka životna filozofija da razumijem kako u prirodi sve funkcioniše. Uživam u promatranju ptica koje naseljavaju kućicu svaku sezonu iznova.

Pročitajte i...  Tri načina da se povežemo sa drevnom ženskom mudrošću

Ženka je gazda kućice. Čeka mužjaka da donese grančice za novo gnijezdo i obavještava ga ima li opasnosti od nečega. Sarađuju u divnoj harmoniji. Ona se ne trudi da radi njegov zadatak, a ni njemu ne pada na pamet da se njoj petlja u kućici. Tako su ravnopravni, svako u svojoj ulozi.

Zato mislim da bi što bolje razvili svoju ženstvenost moramo prvo početi od sebe i svoje relacije sa mužem, ili partnerom. Osjećamo li se dovoljno ženstveno u toj vezi? Jednom me jedna klijentica pitala šta ja mislim kako znamo da li smo dovoljno ženstvene u svojoj vezi? I kakva je veza dobra? Mislim da nema jedne formule za idealnu vezu. Nisam joj mogla dati odgovor. To mora svako za sebe da otkrije. Ja mogu navesti samo nekoliko primjera. Jedna moja draga prijateljica, koja je trenutno razvedena i pokušava da upozna nekoga, a ja je od srca podržavam, kaže:

”Moja Vanja, ako nema hemije, tu nema ni fizike!”

I tako i jeste. Ta hemija mora da postoji. Moramo negdje u sebi da to osjetimo. Moj prvi muž je mene privukao svojom pojavom i šarmom. I bilo je sigurno dosta hemije među nama, ali ipak smo se razveli. U očima svog sadašnjeg muža, ja sebe vidim kao ženu. Kao da me to dopunilo i to mi se sviđa. Ili bolje reći, ogledajući se u njegovim očima, sviđam se sama sebi. Pa se i hemija i fizika balansiraju.

U prošloj kolumni sam pisala o novom ženskom dobu koje nam predstoji, ženskoj energiji i važnosti prijateljstva, saradnje i sestrinstva za nas žene. Kako ste vi bile odgajane kao djevojčice i mlade žene?

U mojoj porodici su sve žene jake i dominantne. Počevši od baka, mame, tetke, onda ni meni mane, pa gledam sada i svoje dvije kćeri. Ipak postoji velika razlika u poređenju sa prije i sada u toj ženstvenosti, dominantnosti i ženskoj snazi.

Moja mama i moja tetka su za moj pojam uvijek bile super žene. Sve su stizale; posao, kuća, djeca, gobleni i ručni radovi, spremanje zimnica, hrane, gosti, vikendica, bašta… Njihovi muževi, što će reći moj tata i tetak su uvijek bili ponosni na njih i hvalili ih svaki na svoj način. Meni su, naravno, one bile primjer kako trebam da budem dobra žena i na koji način najženstvenija.

Tako sam se ja udala prvi puta i počela da trčim na sve strane, da budem dobra žena. Moj bivši muž nije baš često bio kod kuće, tako da sve moje stvaralačke vještine nisu dolazile do izražaja. Moj sadašnji muž je Holanđanin, zapadnog mentaliteta. Komplimenti mu nisu baš jaka strana. I dok sam se ja davala u trci dokazivanja moje ženstvenosti i ženskih kvaliteta, najčešće bi komentar bio:

“Ah, zašto se toliko mučiš bez potrebe?”

Moja najstarija kćerka je već nekoliko godina udata i evo jedne scene iz njihovog-našeg života. Mi njima dolazimo jedan dan na večeru. Moja kćerka koju sam JA odgojila PO MOJIM standardima, sjedi opušteno i pijucka vino s nama dok se njen muž tamo u kuhinji, po mom mišljenju muči spremajući lazanje.

Meni nezgodno! Ko da sjedim na iglama! Pokušavam kćerki da dam očima signale da se digne jednom i ide uzet stvari u svoje ruke, a ona ni da mrdne. I tako ja malo isprovocirana kažem njoj:

Pročitajte i...  Žene, Mjesec i mjesečnice - Povežite se sa energijom Mjeseca

“Uh, kako si ti to postigla da ti on tako skakuće kako ti hoćeš?”

A ona će ti meni ni pet ni šest, ko je meni kriv kad biram pogrešne muškarce?! Ostadoh ja tako ko pokisla mačka. Sramota me. Da znaju moje bake, mama i tetka šta ispade iz mog odgoja.

Moram priznati da sam došla u “najženskiju” zemlju na svijetu. Ovdje su žene jake, samostalne, otresite i za moj pojam malo grube. Pa sam se ja ozbiljno zapitala koje nam sad žensko doba dolazi? I, naravno, dolazim do nekog svog zaključka.

Mislim da postoji univerzalna ženska snaga i ženstvenost. Po tome smo sve iste, bez obzira koliko smo stare, koji odgoj imamo, u kojoj kulturi živimo, koju religiju upražnjavamo i koje smo boje kože.
Majčinski instinkt, bez obzira bile majke, ili nosimo sve u sebi. Brigu za druge, nježnost i toplinu nam niko ne može osporiti, kao i osjećaj za druge, razumijevanje, kreiranje doma u kome je ugodno i toplo. Krhkost iz koje proizilazi najjača snaga, to smo mi žene! To je ono što dolazi i što trebamo sve više da razvijamo.

Pet savjeta kako da njegujemo našu ženstvenost i žensku energiju:

1. Potražite svoju najjaču tačku ženstvenosti

Jedan od najjačih tački ženstvenosti je kako zračimo. Nažalost, kriteriji ljepote nam se nameću putem raznih medija, zbog čega možemo osjetiti pritisak da moramo da zadovoljimo određene kriterije ljepote.

Ali, prava ženstvenost i ljepota nemaju ništa sa medijima, sa bojom ili kvalitetom kose, sa debljinom, ili sa bojom kože. Ženstvenost i ženska ljepota ima veze samo sa energijom kojom zračimo! Zato je prije svega najvažnije da sebe volimo da izdvojimo vrijeme za sebe i da se njegujemo. Obgrlite svoju prirodnu ljepotu tako što ćete se zdravo hraniti, baviti se fizičkom aktivnošću i istovremeno biti dragi prema samoj sebi i to zbog sebe ne zbog drugih.

Ljepota dolazi iz duše iz naše ličnosti. Kada se mi lijepo osjećamo i kada smo zadovoljni tako i zračimo! Probajte biti svjesni ove ljepote. I probajte da se svakodnevno bavite sobom. Počnite na najjednostavniji način, kroz jedan osmijeh, ili na način kako nešto kažete.

Pročitajte i Zašto je prijateljstvo i sestrinstvo za nas zene tako važno

2. Odvojite vrijeme za relaksaciju

Obgrlite svoju mekanu ženstvenost. Ženstvenost i ženska energija znači postojanje! Naravno da i muška energija ima svoje kvalitete, ali sada je došlo vrijeme da te dvije energije budu u totalnom balansu.

Balans je ključ za budućnost. Pošto je u ovom momentu još uvijek više muške energije u svijetu, taj balans je jako bitan. Kada izbacite svoju žensku energiju na površinu osjetit ćete da ste više opušteni.

Ako imate pritisak da uvijek morate više i uvijek za sve biti spremne u ovo vrijeme je pogrešno. Vi možete žensku mekanu stranu da vježbate i prizivate kroz spiritualnost, jogu, meditaciju, pletenje ili kakav drugi ručni rad, ili uzgajanje cvijeća.

3. Pitajte za pomoć

Ženska snaga je znati šta hoćete. Ženska energija ima kvalitetu primanja. Do sada smo mislile da sve moramo same. Kao teorija: mi smo jake žene koje imaju posao, brinu o djeci, za partnera, prijatelje i familiju. Ali, ponekad je i ovo previše, ponekad je i intimidirajuće za partnere, pa se oni povuku i postaju još inertniji.

Pročitajte i...  Najbolji kristali za jačanje i balansiranje ženske energije

Zato ne ustručavajte se pitati za pomoć. Partner ili muž želi da pomogne. Oni žele da nas štite. Zato slobodno pitajmo za pomoć. Na primjer, slobodno recite: “Hoćeš li mi pomoći fizički?”, ili “Hoćeš li mi pomoći premjestiti kauč ili ponijeti torbu?”.

4. Ispoljite svoju kreativnost

Budite kreativne. Kuhajte, ako to volite i na taj način njegujete svoju kreativnost. Ako ulažemo vrijeme u pravljenje hrane i biramo zdravu hranu, brinemo više za sebe, našu djecu i muža. Naša hrana i naše tijelo nam je važno. Iako vam kuhanje nije jaka strana, bitno je zdravo se hraniti.

5. Kreirajte zonu odmora

Probajte poslije posla biti same sa sobom. Presvucite se, upalite svjećice, pustite si opuštajuću muziku, upalite mirišljavi štapić. Drugim riječima nađite mir. To je dobro za vas, za vaše partnere i vašu okolinu. Znači, ako želimo da naša snaga i naša ženska energija izbije na površinu i ima utjecaja na našu bližu i širu okolinu, na naš grad, našu zemlju, trebamo uživati u sebi kao ličnosti i stvarima koje nas lično inspirišu. 

Mi nismo nikakvi borci na ratištu. Mi smo izvor lijepih emocija i osjećaja i to je sada potrebno svijetu za balans. Ako izvadimo samo jedan mali kamenčić iz korita rijeke, on može da promjeni njen tok!

Ja dijelim rado svoju priču i svoje misli kao inspiraciju u ovom divnom ženskom magazinu, kao što sam svoju priču podijelila i u svojoj knjizi “Život”. Svijetu trebaju nježne i slobodne žene, koje su pune samouvjerenosti i ženske snage. I opet ću ponoviti da vjerujem da ako žene udruže svoje snage mogu sebi puno pomoći, a možda i spasiti svijet! Moju knjigu “Život” možete kupiti klikom na ovaj link.

O Autoru

«

»

Leave a Comment