Search here...
TOP
Mindfulness

Zašto je rad na upoznavanju sebe važniji od ‘rada na sebi’

rad na sebi

Svi nešto rade na sebi. I ptice na grani čini mi se rade da sebi. Već dugo taj trend vlada. I ja sam nekada davno koristila taj izraz i pisala o njemu. S vremenom, spoznajom i razumijevanjem zamijenila sam ga s izrazom “upoznavanje sebe”. 

Postoji razlika između  “Rada na sebi”  i “Upoznavanja sebe”. Promislite i osjetite. Kada izgovorite rečenicu  “Rad na sebi”, moram “Raditi na sebi” ili kada vam netko izgovori moraš malo “Raditi na sebi” kako se osjećate. Ako ne možete prepoznati osjećate, primijetite koja je vaša prva reakcija. Da li je to neka laka i radosna ili osjećate otpor, težinu, moranje. Kada kažemo da moramo raditi na sebi, krećemo s mjesta da nismo dobri, da nešto ne valja s nama, u nama , na nama i da moramo popravljati kako bi postali “ona najbolja verzija sebe”. Zar to nije ludo? To znači da sada nismo dovoljno, dobri, da ne prihvaćamo sebe. 

Popravljamo tijelo, popravljamo misli, popravljamo stav i stalo težimo prema tamo nekom cilju ili koji nam izmiče jer smo postavili ogromnu ljestvicu ili ga ni ne doživimo kada smo ga dostigli jer već smo si postavili neki novi. Mi zapravo ne radimo na sebi, mi hvatamo, “ganjamo” neku verziju sebe koju zamislili. 

Da li smo to mi ili je to netko čiji nam je lik nametnut iz raznih informacija koje dobijmo iz okoline kako bi treba izgledati, ponašati se, komunicirati, živjeti, družiti se, oblačiti, ponašati pitanje je koje si svatko od nas može postaviti? 

Prihvaćanje sebe upravo onakvi kakvi jesmo je prvi korak na putu promjene i upoznavanju sebe. Prihvaćanje u okvirima mindfulness-a ima posebno značenje. Prihvaćamo sve što je prisutno u našem sadašnjem iskustvu. Prihvaćanje je naša spremnost da vidimo činjenice koje su ispred nas onakvim kakve one jesu. Nekima bi to mogao biti izgovor za to da ne moraju se potruditi da se promjene. 

“Ako prihvatim da sam tvrdoglava u nekim svojim stavovima, ne trebam potruditi promijeniti”.

Ovaj stav proizlazi iz pretpostavke da su prihvaćanje i pristanak  isto, i da prihvaćanja vodi do odustanka. 

– “Ako prihvatim da sam tvrdoglava i da ne prihvaćam tuđe mišljenje”. Ja jesam takva. Dajem si dozvolu da odustajem od sebe. 

Pročitajte i...  Prisutnost je put do zadovoljstva i zdravlja - Kako prakticirati mindfulness

Upravo je suprotno. Ako se ne prihvatim ovakav kakav jesam nikada neću imati priliku saznati tko sam i neću znati što i trebala promijeniti. 

Prihvaćanje je prvi korak prema  upoznavanju sebe. Kada stignemo do ovog trenutka moguća je značajna promjena.

U okviru mindfulnessa, pristanak i prihvaćanje su dva važna koncepta, ali imaju nešto različita značenja i primjenu:

Pristanak (engl. acceptance): Pristanak se odnosi na otvoreno i svjesno prihvaćanje trenutne situacije, misli, osjećaja ili senzacija koje se javljaju u vašem umu i tijelu. To podrazumijeva da ne pokušavate suditi ili mijenjati te unutarnje doživljaje, već ih promatrate s radoznalošću i bez osude. Pristanak ne znači da morate biti pasivni ili se složiti s onim što se događa, već je to svjesna svjesnost trenutnog stanja bez pokušaja da ga kontrolirate ili izmijenite.

Prihvaćanje (engl. consent): Prihvaćanje u kontekstu mindfulnessa se odnosi na svjesno odabiranje da se angažirate u praksi mindfulnessa i biti prisutan u trenutku. To podrazumijeva aktivni izbor da budete svjesni, usredotočeni i otvoreni prema trenutnom iskustvu bez otpora ili želje da se pobjegne od neugodnih misli, osjećaja ili senzacija.

Prihvaćanje se odnosi na namjerno usmjeravanje pažnje na sadašnji trenutak, bez obzira na to jesu li iskustva ugodna ili neugodna. To uključuje prihvaćanje da je trenutni trenutak onakav kakav jest, s dobrim i lošim aspektima, bez pokušaja da ga mijenjate ili ocjenjujete.

U praksi, pristanak i prihvaćanje često idu zajedno. Pristanak vam pomaže da prihvatite ono što se događa, dok prihvaćanje pomaže da se pristanak pretvori u aktivno sudjelovanje u trenutnom iskustvu.

Ovi koncepti mogu biti izazovni i zahtijevaju vježbu. Mindfulness praksa je proces u kojem se ovi koncepti sve više razvijaju s vremenom, dopuštajući vam da se suočite s iskustvima bez osude i budete prisutni u sadašnjem trenutku.

Zašto je važno da upoznate sebe?

Upoznavanje sebe je izuzetno važno iz nekoliko razloga:

Samospoznaja

Upoznavanje sebe omogućava vam da steknete dublje razumijevanje svojih misli, osjećaja, vrijednosti, interesa i motivacija. Kroz razumijevanje sebe, postajete svjesniji svojih snaga, slabosti i ograničenja. To vam pomaže da donosite bolje odluke, postavljate realistične ciljeve i ostvarujete veću sreću i ispunjenje.


Samopouzdanje 

Kada se bolje upoznate, razvijate veće samopouzdanje. Svjesnost svojih sposobnosti i vjerovanje u vlastiti potencijal omogućavaju vam da se suočite s izazovima i preprekama s većom sigurnošću. Kada ste svjesni svojih vrijednosti i postignuća, lakše je izgraditi pozitivno samopoštovanje.


Pročitajte i...  Kako beuzvjetno prihvatiti sebe i kultivirati odvažnost
Usmjerenost i svrha

Upoznavanje sebe vam pomaže da pronađete smisao i svrhu u životu. Kada shvatite što vas zaista ispunjava i što vam donosi radost, možete usmjeriti svoje napore prema ostvarivanju tih ciljeva. Razumijevanje vlastitih vrijednosti i strasti omogućava vam da oblikujete svoj život na način koji odražava vašu autentičnost i donosi zadovoljstvo.


Odnosi s drugima: Kada se bolje upoznate, postajete svjesni kako se vaše ponašanje, reakcije i stavovi odražavaju na druge ljude. Razumijevanje vlastitih emocija i načina komunikacije pomaže vam da izgradite zdrave i ispunjavajuće odnose s drugima. Također, kada se osjećate sigurni u vlastitu kožu, lakše je uspostaviti dublju povezanost s drugima.


Rast i razvoj

Upoznavanje sebe je kontinuirani proces. Kako se mijenjate i razvijate tijekom života, važno je biti svjestan tih promjena i prilagođavati se novim okolnostima. Samospoznaja omogućava vam da identificirate područja u kojima želite rasti i razvijati se, te da prepoznate vlastite obrasce ponašanja koje želite promijeniti.


Kao rezultat svega navedenog, upoznavanje sebe je ključni korak prema ostvarivanju osobnog razvoja, zadovoljstva i uspjeha u životu. 

Upoznaj sebe. Odvoji vremena za sebe. Uzmi bilježnicu, olovku, bojice i odgovori na pitanja. 

Kada bih mogla reći nešto svojoj mlađoj Ja, što bi to bilo:

Kada mi postane teško, tada se želim prisjetiti da… 

Da me nije strah ja bih….

U ovom trenutku ono što mi predstavlja najveći problem, izazov je…. 

Imam najviše energije kada……?

Koje su to svari kojima bi boljela reći ne……

Kojima bi to stvarima htjela reći da…..

Koje su moje jake strane? 

Na koja sam svoja postignuća najviše ponosna? 

Koje nove aktivnosti me zanimaju i voljela bi ih da ih isprobam? 

Da imam jednu želju, koja bi to bila? 

Što mi se sviđa u poslu koji radim? 

Što me brine? 

Čega se sramim? 

Gdje se osjećam najsigurnije? 

Upoznavanje sebe divan je i životni proces jer ti si jedina osoba s kojom provodiš i provesti ćeš cijeli život. Nije li vrijedno i važno upoznati tu osobu. U svijetu koji čini mi se sve brže juri na nama je da li smo u njemu ili ga gledamo kako juri pored nas važno je da smo svjesni i sebe i sveg što nam dolazi u iskustvo. 

Pročitajte i...  Kuhanje kao forma meditacije i terapije: Cooking Therapy

Tu nam pomaže mindfulness jer povećava samopromatranje i samosvijest. Mindfulness vam pomaže da postanete bolje upoznati sa sobom, svojim mislima, osjećajima, tjelesnim senzacijama i ponašanjem. Kroz redovitu praksu svjesnosti, razvijate sposobnost promatranja sebe bez osude. To vam omogućava da steknete dublje razumijevanje sebe, identificirate obrasce ponašanja i razmišljanja koji vam možda nisu korisni, te da ih mijenjate na svjesniji način.
Poboljšava kvalitetu života: Kroz svjesnost, možete uživati u trenutku, osjećati više zadovoljstva i ispunjenosti u svakodnevnom životu. Mindfulness vam pomaže da usporite i u potpunosti doživite ono što se događa oko vas i u vama. To vam omogućava da cijenite male radosti i ljepotu u svakodnevnim iskustvima.

Želite li saznati više o Mindfulness ili krenuti na putovanje upoznavanje i integracije sebe, javite mi se putem jednog od linkova u mom biu ispod teksta i pročitajte više informacija na www.dubravkafazlic.com


O Autoru

«

»

X