Search here...
TOP
Business Coaching Uspjeh

6 prednosti ženskog lideršipa – Zašto je žena lider budućnosti

prednosti zenskog leadership lidersipa

Međunarodna konsultantska firma McKinsey sa sedištem u Njujorku, je pre nekoliko godina napravila studiju koju je nazvala: ‘Žensko liderstvo, konkurentska prednost za budućnost‘. To me je inspirisalo da podelim sa vama nekoliko saveta iz moje menadžerske prakse. Radila sam skoro trideset godina kao menadžer u velikim korporacijama u Evropi i uglavnom bila u muškom okruženju. Za sve to vreme sam uporno održavala svoju ženstvenost i nisam pokušavala da se ponašam kao moje kolege.

Polna ravnopravnost je ono o čemu se također puno govori i velike kompanije često ponosno naglašavaju njeno poštovanje. Ja sam za ravnopravnost (ista prava za sve), ali i za to da se prepoznaju posebne kompetencije. Današnja istraživanja, i reći ću konačno, potvrđuju da žensko liderstvo ima niz prednosti i da je specifično. Studije pokazuju vezu između prisustva žena u korporativnim menadžerskim timovima i organizacionim i finansijskim performansama kompanija.

Prednosti ženskog lideršipa

Ako ste menadžer u kompaniji možda vam se čini da se od vas očekuje da se ugledate na svoje muške kolege. Drage moje, to su prošla vremena. Budite svoje, a evo i zašto. Neke od karakteristika koje su tipične za ženski lideršip su:

 • Fokusiranost na ljude: Društvene su, izražajne i uspostavljaju bliske veze, jačajući mogućnost ostvarivanja strategije, bilo da su ciljevi kompanije ili određeni projekat.
 • Nadarenost za saradnju: Umeju da učine timski rad prirodnijim kroz aktivno uključivanje i motivisanje ljudi. Također se staraju da se procedure sprovode uredno i kvalitetno.
 • Sposobnost da deluju u različitim pravcima: Poseduju urođenu sposobnost da misle i deluju u različitim pravcima u isto vreme. Ovo nudi prednost prilikom donošenja odluka i suočavanja sa kriznim situacijama…
 • Horizontalno vođstvo: Ženski lideršip je inkluzivan, podstiče učešće i deli informacije i moć sa onima koje vodi. Ona teži stvaranju i jačanju grupnih identiteta.
 • Značaj emocija: One su generalno sposobne da razmotre „ljudsku“ stranu pojedinaca i generišu visok nivo empatije.
 • Prilagodljivost promenama, agilnost: Njihov stil je inovativan, fleksibilan, komunikativan i ubedljiv.
Pročitajte i...  ASERTIVNOST- Kako da budete asertivniji i samouvereniji kao žena lider

Verovatno ste u ovom opisu prepoznale svoje vrednosti i svoj način rada; ili pak vrednosti i način rada, koji bi ste želele da primenite jer je blizak vašoj ženskoj prirodi. Ako obratite pažnju, u ovom opisu nalaze se sve ključne reči za profil savremenog menadžera. Drage moje dame, stiglo je vaših pet minuta.

Žensko liderstvo u praksi

Ako u ženskom liderstvu postoji neka slabost, koju bi smo mogli da generalizujemo, to bi onda bio nedostatak samopouzdanja. Znam da je korporativni svet često surov i da nije lako izboriti se za svoje mesto. Da biste mogle da u praksi primenite svoj stil lideršipa treba početi od razvijanja samopouzdanja. Ako i nemate ambiciju da postanete menadžer, rad na sapouzdanju će vam pomoći da ponosno nosite svoju ženstvenost. U svojoj praksi sam primenjivala jednu vrlo jednostavnu vežbu koja mi je puno pomogla. U prilikama kada mi je trebalo da ojačam svoje samopouzdanje, vraćala sam joj se i nikada me nije izneverila.

Za razvijanje sampouzdanja možete potražiti pomoć kouča ali vam ova praktična vežba može biti korisna za početak. Svako od nas u svom životu ima neki ili više uspeha kojim se ponosimo. Naravno da o tome ne razmišljamo svakog trenutka a ponekad ih čak i zaboravimo. Cilj ove vežbe je da vas podseti na taj uspeh, da u vama ponovo probudi to osećanje pobede i ponosa.

Izaberite jedno profesionalno ili izvanprofesionalno dostignuće koje je značajno za vas:
 • Jer se njime naročito ponosite,
 • Jer predstavlja ono što najbolje znate da radite,
 • Jer ste naučili ili otkrili nešto novo
 • Ili zato što ste se suočili sa stvarnom teškoćom.

Šta je dostignuće? To je konkretna akcija koju ste preduzeli u datom kontekstu u određenom trenutku vaše profesionalne, ili izvanprofesionalne karijere. Sprovedena je da bi se rešio problem ili odgovorilo na datu situaciju i bila krunisana rezultatom kojim se ponosite.

Pročitajte i...  Zašto je emocionalna inteligencija prednost ženskog lideršipa

Da biste identifikovali svoje izuzetno dostignuće, evo nekoliko primera koji vam mogu pomoći: naučili ste ili uradili nešto bez spoljne pomoći (npr. softver bez obuke, strani jezik, sportski uspeh), bili ste inicijator predloga za poboljšanje, optimizaciju, racionalizaciju na poslu ili u porodici, izborili ste se za svoje mišljenje ili svoju odluku iako su svi oko vas bili protiv, pomogli ste nekome, učinili dobro delo, itd. Pošto ste pronašle svoje dostignuće, pokušajte da se prisetite osećanja koje je u vama izazvao taj uspeh, sa svim tim elementima, popunite tabelu:

Okolnosti (gde, kada)

 

Problem sa kojim ste bili suočeni 

 

Analiza situacije i moguća rešenja

 

Akcije koje ste preduzeli

 

Rezultati koje ste ostvarili

 

Vaši lični Resursi ili kompetencije koju su bile potrebne da uspete

 

Vaša Osećanja u tom trenutku

 

Primetićete da podsećanje na uspeh budi u vama lepa osećanja i vaše samopouzdanje raste. Važno je da ovu vežbu uradite kada imate vremena da joj se potpuno posvetite. Kada ste napravili svoju tabelu uspeha, ideja je da je koristite kao hranu za svoje sampouzdanje kada god vam je to potrebno. Nađite joj mesto i neka vam bude pri ruci. Primer: spremate se za razgovor prilikom koga planirate da zatražite unapređenje. Pre sastanka, izdvojite 5 minuta i pročitajte svoju tabelu uspeha i ponosa. Podsetite se osećanja koje je u vama izazvao taj uspeh.

I napomena za kraj: budite lider na svoj način. Ne odustajte od svoje ženstvenosti. Koristite svoju prirodu kao prednost, a ne kao slabost koju treba promeniti ili izbrisati da biste uspele. Integritet je danas jedna od vrednosti koje se najviše cene u profesionalnom okruženju. Onaj najvažniji je možda upravo – integritet prema sebi! Jedno pravilo koje važi za sve, žene i muškarce, kako u privatnom tako i u profesionalnom životu – sa osmehom je sve lakše i to je vaš najjači adut za uspeh. Zato, budite svoji i negujte svoje unutrašnje bogatstvo!

Pročitajte i...  Zašto su žene suzdržanije u pregovorima za posao i kako razviti vještine pregovaranja

O Autoru

«

»

4 COMMENTS

 • Maria

  Congrats Marica!!

 • Sonja Kostić

  Suštinski tačno i iskreno, samopouzdanje je jako važno! Poučan tekst, bravo!

 • Marica Živković

  Thank you Maria 🙂.
  It is a pleasure to receive a feedback.
  Looking forward to exchange on the topic

 • Marica Živković

  Hvala Sonja 🙂.
  Pravo je zadovoljstvo pročitati ovakav feedback.
  Unapred se radujem prilici da porazgovaramo na temu ženskog lideršipa uživo

Leave a Comment

X