Search here...
TOP
Mindfulness

Kako prakticirati suosjećanje prema sebi pomoću Mindfulness-a

suosjećanje prema sebi

Suosjećanje – kada pomislimo za tu riječ imamo kamene spoticanja, možda naše razumijevanje ne ide u istinskom smjeru izvornog razumijevanja suosjećanja. Suosjećanje uključuje učenje da budemo brižni i nježni prema sebi i drugima. Tolerantni prema svojim tuđim osjećajima i iskustvima. Ne reaktivni prema poteškoćama u kojima se nađemo, već da im prilazimo s razumijevanjem i bez prosuđivanja. Iz takvog stanja poduzimamo najbolje korake i akcije. Mindfulness-om stvaramo miran i prisutan um. Prakticirajući Mindfulness otvaramo vrata razvoju suosjećanja. Mindfulness i suosjećanje su dva krila ptice.

Samo razvoj suosjećanja i razumijevanja za druge može nam donijeti mir i sreću koju svi tražimo.” (Dalai Lama)

Razvojem suosjećanja sadimo sjeme jedne nove vještine unutar sebe. Koja nam na svim životnim poljima donosi neprocjenjive plodove. To što ne razumijemo mehanizam emocija ne znači da ih ne poznajemo ih. One nas lansiraju nizbrdo, ili su nam odskočna daska. Plašimo se neizvjesnosti, to je onaj dio kada odlučimo nešto promijeniti i tada ne znamo što nas čeka. Kada odlučimo pogledati svijet misli, zaviriti u svoj unutarnji okoliš ili se povezati primijetiti i dopustiti emocijama u nama da postanu do nas, neizvjesnost vrvi od potencijala. To je kao prazno platno, koje traži našu osobnu odgovornost. ne razumijemo da mi imamo urođenu sposobnost preobrazbe tj. imamo prirodnu sposobnost razlaganja negativne energije ( trauma uzrokovanih emocijama) da se revitaliziramo i vraćamo u stanje mira.

Suosjećanje je upravo jedan od načina vračanja mir u sebi. Mi se bojimo pogledati u naš unutarnji svijet i radije ne bi bili i osjećali neko naše sadašnje iskustvo. Dopuštamo strahu i prošlim iskustvima da tvore naš život. To je sasvim razumljivo i nije naša greška. jedan od načina je da reagiramo ProAktivo i probamo potražiti drugačiji način da se odnosimo prema svom unutarnjem okolišu. Tako da prigrlimo s dobrodošlicom štogod je prisutno umjesto da izbjegavamo. Da s interesom primijetimo što se događa u nama da napravimo mjesta za naše iskustvo.

Pročitajte i...  Self Love Ritual - Pismo suosjećanja prema sebi

Zamislimo to kao da smo slučajni promatrač našeg iskustva kao da gledamo neki događaj, a taj događaj je zapravo ono što je prisutno u nama i našem iskustvu. Na ovaj način kultiviramo stav suosjećanja prema sebi i možemo se odnositi prema teškim gostima u našem kućanstvu na različite načine. Jedan od načina je da prakticiramo suosjećanje kroz dan, Ovo je odlična vježba koju možemo raditi kada osjetimo da smo pod stresom loše se osjećamo, teško nam je …

Mindfulness Vježba: Suosjećanje 

“Ovo je trenutak poteškoće, stradanja,
poteškoće su dio svačijeg života,
Odgovorit ću sa suosjećanjem.”

Stavi ruku na srce, noge ili se zagrli. Duboko udahni i izdahni. Nježno reci sebi zaista osjećajući i doživjeti iskustvo koje dolazi iz ovih riječi:

“Ovo je trenutak poteškoće,
Upravo sada mi je jako teško, bolno.
Svi se ponekad ovako osjećaju .
Puno ljudi se vjerojatno ovako osjećaju,
Žao mi je što si se našla u ovakvoj situaciji,
sve će biti ok.
Znaj da sam tu za tebe i da mislim na tebe.
Neka se osjećam sigurno,
neka oprostim sebi,
neka zaštitim sebe,
neka budem mudra i promijenim što mogu.”

Ovi izrazi mogu se smatrati kao afirmacije suosjećanja. Ovo je trenutak stradanje, patnje- svjesni smo svoje trenutne boli i napravljeno je zato da usmjeri pozornost na naše trenutno stanje. Poteškoće su dio života da shvatimo da svi ponekad dijelimo isto iskustvo i da nije samo nama teško tada pripadamo nekoj grupi nismo izolirani i ne pokazuje nitko prstom na nas to je iskustvo koje je zajedničko svima nama. Treća fraza na ovo ću odgovoriti s nježnošću, suosjećanjem – na ovaj način pokazujemo brigu prema iskustvo koje imamo u ovom trenutku.

Pročitajte i...  Zašto nam je teško 'ništa ne raditi'?

Kada dijete plaće i teško mu je majka priče i nježno ga umiri. Kada smo odrasli tražimo taj osjećaj nježnosti i brige izvana, nema je više jer se smatra da možemo sami. Nitko nas nije naučio kakao i ni svoje poteškoće i stradanja ignorirao, potiskujem i zanemarujemo. Guramo ih pod tepih stvarajući guste naboje negativne energije koje na neki način ostave traga na nama.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X