Search here...
TOP
Spiritualnost

Četiri vježbe za uvećanje pozitivne energije

cetiri-vjezbe-za-pozitivnu-energiju

U svojoj mladosti se nisam usuđivala pokazati ko sam stvarno ja. Nisam se usuđivala biti upadljiva, a kamo li pokazati svoje kvalitete. Bila sam kao pupoljak koji svako proljeće ostaje zatvoren od strahova. Kojih strahova? Onih naučenih i nametnutih. Sve dok se nisam polako počela oslobađati svojih strahova i počela sama učiti umjetnosti primanja snage.

Moje prvo svjesno iskustvo primanja snage je bilo kada sam imala 17 godina. Kada sam po ko zna koji put bila izmučena svakakvim mislima i preprekama koje sam sama kreirala, ili su mi bile kreirane. Otišla sam u vikendicu mojih roditelja. Ona se nalazi na brdu odakle sam mogla pogledom da obuhvatim za moj osjećaj skoro pola Bosne. Nesvjesno sam sjela na travu, ispružila noge, a dlanovima se oslonila na zemlju. Prvo sam osjetila svježinu trave, a potom energiju koja mi je počela ispunjavati cijelo tijelo. Tako sam dugo sjedila, kao da sam bila prikovana.

Snagu koju sam dobivala nije više bila samo fizička, nego i mentalna i spiritualna. Otkrila sam onu istinsku osnovnu unutarnju snagu i povezanost. Pošto sam je svaki puta sve više otkrivala obgrlila sam je svim svojim bićem i upražnjavala svaki puta da sam imala priliku, kao što i dan danas redovno upražnjavam svoje rituale primanja energije.

Bilo da sjedim da travi ili obgrlim drvo u šumi, ili se prepustim slušanju raspjevanih ptica u mojoj bašti, ili što mi je u ovom momentu najdraže – bosih stopala šetati po pješčanoj plaži ovog Sjevernog mora. Svjesno se predajem prirodi i činjenici da nismo ni mi ništa drugo nego to. Ta čista energija prirode u meni ili oko mene me pročišćava i obogaćuje.

Moja holandska prijateljica se prošlu sedmicu vratila s hodočašća u Santiago de Compastella, u Španiji. Ona i njen muž su puna dva mjeseca pješice išli po brdima, šumama, pašnjacima i malim seoskim puteljcima kroz Francusku i Španiju, po kiši i suncu. Svaki dan novih 35 kilometara pješačenja uz žuljeve i znoj. Ali, to mi je samo usput spomenula. Najviše mi je pričala o svojim iskustvima oslobađanja i prepuštanja prirodi i sebi kao dijelu prirode. Taj osjećaj mi je toliko poznat i uživam slušajući je dok istovremeno prepoznajem njen osjećaj.

Pročitajte i...  Kako širenjem pozitivne energije možemo ostvariti svoju životnu misiju

Osjećaj oslobađanja od strahova, pročišćavanje i inspiracija. Nije bitno jesu li to brda i doline Francuske i Španije, pješčana plaza Holandije, ili predivan vidikovac Bosne, ako se pustimo možemo da osjetimo istinsku unutarnju snagu i povezanost. Sada biste možda rekli : ”Ma, da, dok ja dođem do neke prirode da bih to osjetila, prošla me već volja za bilo čim.”

I opet padnete i vratite u ustaljenu i sigurnu čahuru, puni opterećenja i strahova. A čahura vam postaje sve tjesnija. U prošloj kolumni sam pisala o Shinto japanskoj životnoj filozofiji. Oni tvrde da što je duša i svijest čišća, to je čišća energija iz prirode koju upijamo.Po Shinto filozofiji, u svom svakodnevnom životu i na svakom mjestu možemo naći inspiraciju kako da osjetimo sebe pa time i prirodu.

Četiri vježbe za pozitivnu energiju:

1. Svakodnevno tuširanje

Završite svakodnevno tuširanje hladnom vodom. Sve više zatvarajte toplu vodu, pa pustite samo laganim tušem samo hladnu vodu. Počnite od stopala, prvo desnog pa lijevog. Polako kružite tušem dalje po nogama, butinama, pupku, desnoj, pa lijevoj ruci i ramenima, pa na srce. Na kraju, nekoliko sekundi, cijelo tijelo. Osjetit ćete kako vam je tijelo svježe i kako njime struji energija (ova vježba se ne preporučuje srčanim bolesnicima i starijim osobama).

2. Vježba s ogledalom

Postavi ogledalo tako da se dobro možeš vidjeti. Pogledaj se dobro i reci sebi “Hvala”. Duboko se nakloni pa stavi šake ravno na pod gdje kažiprsti i palčevi od lijeve i desne ruke formiraju trougao. Sjedi opet ispravno i ponavljaj vježbu nekoliko puta.

Šta doživljavaš? Koje misli i opservacije idu kroz tebe? Uspijeva li ti da sebe direktno gledaš? Osjetiš li duboku zahvalnost za to što si i za to što živiš? Vježbajte dok to ne osjetite. Možeš li zadovoljno gledati na svoje tijelo takvo kakvo je? Vježbajte dok si jednom spontano ne kažete “Baš izgledam dobro!”).

Pročitajte i...  Vježba za kultiviranje pozitivne (Chi) energije
3. Savjet za pročišćavanje

Izaberi prostor koji želiš da očistiš: svoj ormar, kupatilo, kuhinju… Pospremite i bacite sve što više ne koristite, ili dajte dalje, ako znate da će nekome koristiti. Ovako puštate sve što je bilo u prošlosti. Prošlost nas samo drži u mjestu. I to na isti način ako želimo da zadržavamo i lijepe i ružne stvari. Život ide dalje. U prirodi također ništa ne stoji u mjestu. I najljepši cvijet uvene i pravi mjesto opet novom cvijetu koji treba da se rodi. Sve što je od tvojih stvari prašnjavo, operite vodom. Ovako ćeš osjetiti kako se ovim postupkom vežeš za prostor koji je očišćen i time osjetiš da je očišćena i tvoja psiha.

4. Odlazak u prirodu

Pobrinite se da sa prijateljima češće idete u prirodu, ili u park. Vodite razgovore na zraku uz vodu ili drveće. Zajednički vježbajte. Budite svjesni kako su vam na zraku pluća čista. Pijte vodu i veselite se. Time osjećate zajedništvo sa sobom, prirodom i jedni sa drugima. Izgovarajte afirmacije:

Ja sam danas oslobođena strahova.
Usudim se pokazati ko sam stvarno ja.
Zahvalna sam.

Moja relacija sa prirodom je nešto što sam postepeno izgradila. To nije neka magična pilula. To je više jedno duboko ubjeđenje kako ja svoj život kreiram i kako ga svaki dan iznova svjesno živim. Moja relacija sa prirodom je opet svaki dan iznova jedna nova lekcija. I svaki dan vidim nove mogućnosti, koje mogu iskoristiti i dalje podijeliti u svijet gdje ljubav, priroda i prirodnost stoje centralno. Zbog toga sam u ovom momentu jako sretna.

O Autoru

«

»

Leave a Comment