Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Jesen: Idealno godišnje doba za samorefleksiju i unutarnji mir

jesen-godisnje-doba-za-samorefleksiju-i-unutarnji-mir

Svake godine iznova doživljavam isti osjećaj i tada imam potrebu da se svakodnevno zahvalim prirodi na njenim bojama, mirisima, plodovima…

“Mi dijelimo zrak sa šumama i vodu sa morima. Kao jedno tijelo, smo mi i oni, jedno.” (Buddha)

Jesen je. Moje najomiljenije godišnje doba. Sve je u balansu, zrelo i spokojno. Priroda nas vodi ka tome da zavirimo u sebe. Vodi nas na neko mjesto mira, mudrosti i zahvalnosti. Taj uzdah zahvalnosti mi se javlja iz dna duše i doživljavam ga kao jednu molitvu, za život i svu ljepotu.

U čitavom svijetu traže ljudi taj mir u sebi. I nije bitno da li su Hrišćani, Muslimani, Židovi Budisti, Hindu ili Ateisti. Potreba da na momenat zavirimo u sebe je univerzalna. Ono što je najljepše je da priroda govori jednim jezikom. U prirodi tražimo prostor za sebe, za nadu, za ljubav i za zahvalnost za svo dobro što nam život nudi. Nešto što možda religije zovu sveto i božije. I koliko god da se svi razlikujemo, govor tijela pri zahvaljivanju je prirodan, automatski. Ruke nam idu u pravcu srca, a oči zatvaramo ili tražimo nešto što nas inspiriše.

U prirodi uočavamo kako je sve jedno od drugoga ovisno, a ako dobro pogledamo imamo puno stvari za koje možemo biti zahvalni. Nije bitno da li su to male ili velike stvari.

“Plod tišine je molitva.” (Majka Tereza)

U Bibliji piše :” Broj u sebi čime si blagoslovljen”. To je mudar savjet. U Islamu nam je također poznat “tespih”, odnosno molitveni lanac, koji se sastoji od 33 bobice. Budisti koriste molitveni lanac sa 108 bobica, tako svjesno nabrajajući što je dobro i prave pun krug – formiraju jedno. Sve svjetske religijske ustanove imaju svoju vrstu oltara.

Biti zahvalan i tažiti mir i spokojstvo može svako od nas i ako ne posjećujemo vjerske ustanove. Svugdje i kako i kako nam odgovara. I lijepo je ako si taj prostor kreiramo. Prostor gdje će nam biti opušteno, gdje ćemo malo biti u sebi. Na jednom mirnom mjestu u svojoj sobi uz šolju toploga čaja ili vode iz omiljene čase, uz omiljenu knjigu ili časopis.  

Tečnost je simbol energije i promjene. Uz plamen jedne svjećice, koja nudi utjehu i toplinu, ali također je i simbol životne vatre koju mi nosimo u sebi. Kao i uz miris nekog eteričnog ulja cimeta ili lavande koje opušta.

Molitve i mantre pokazuju koliko su misli jake. Uglavnom se misli na ljubav, zahvalnost, poštovanje. Iz naučnih istraživanja se pokazalo da molitva pomaže u smislu da kreiramo u sebi i oko sebe izvor mira i pozitivne energije. Ali su eksperimenti također pokazali da molitva pomaže kod visokog pritiska, glavobolje i straha.

“O, Velika Dušo,
Pusti me da šetam u ovoj ljepoti,
Da moje oči i dalje gledaju crveni i ljubičasti zalazak sunca.
Pusti da moje ruke osjete sve od tebe stvoreno.
Pusti da moje uši dobro čuju tvoj glas
Pusti da učim lekcije koje su skrivene
u svakome listu i svakome kamenu.”

(Molitva od Sioux Indijanaca)

Uživajte u sebi i ne dozvolite da vas površne stvari udaljuju od sebe. A toplina i bogatstvo jeseni neka bude doprinos vašoj sreći.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X