Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Kako se osjećati ljepše u svojoj koži

Godišnji odmori su za nama. Neko je negdje išao, a neko je ostao kod kuće. U svakom slučaju, iza nas je period kada se možda malo promijenio ritam dana, kada smo napravili ekstra šetnju u parku ili prirodi, družili se sa dragim ljudima, ili jednostavno samo se za momenat posvetili sebi.

Moj godišnji odmor je bio na Jadranskom moru, među maslinama. Prema grčkoj mitologiji masline su simbol mudrosti. Vjerovatno to nije bez razloga tako rečeno. I ja kada sjedim uz masline sam inspirisana za razmišljanje o životu. O stvarima koje nam život uljepšavaju ili ne uljepšavaju.

P,a kada već pominjem uljepšavanje ne mogu a da ne pomenem da zapažam, a mislim i drugi da kada smo na odmoru izgledamo svi lijepo i privlačno, bez obzira na životnu dob. Naravno, rekli bismo – zato što smo na odmoru.

U jednom tekstu sam pročitala komentar da bi najbolje bilo da svaki dan svog života proživljavamo kao da smo na odmoru. Da nam svaki dan bude ispunjen i obojen raznolikostima. U tekstu naglašavaju da je u tom slučaju život ljepši i ispunjeniji. Kako sam dalje razumjela misli se na to da nam svakodnevnica bude ispunjena, da ne ulazimo u kolotečinu, gdje vrijeme i naš život prolazi pored nas umjesto kroz nas. Potpuno se slažem s tim.

Ali, se istovremeno slažem da i svaki dan možemo da izgledamo lijepo i privlačno kao i na odmoru. Mala je razlika između duševne i vanjske ljepote. Povezane su više nego što mi i mislimo. Savjete za vanjsku ljepotu ću prepustiti stručnjacima za kozmetiku. Ono što ja želim da dam je nekoliko savjeta za unutrašnju ljepotu:

PRAKTICIRATI ZAHVALNOST

Jako je bitno za duševnu ljepotu i zdravlje da budemo zahvalni za sve organe koji nam vare hranu. Za mišice koji nas služe i nose gdje hoćemo. Za oči i srce koje nas vode kroz život… Jako je bitno biti zahvalan svom tijelu kakvo god da je. Pa i onda ako tijelo nije onakvo kako bismo htjeli.

Pročitajte i...  Kako da sebe volimo i prihvatimo sa svojim nesavršenostima

GRADITI SAMOPOUZDANJE

Graditi samopouzdanje je savjet broj jedan. Psihologinja Dr.Vivian Dille je radila istraživanje zašto su neki top modeli uspješni, a neki ne. Zaključak joj je bio da nisu uspješne zato što su lijepe, jer svi modeli su lijepi. Isto tako nisu uspješne zato što su perfektne, jer perfekcija ne postoji. Uspješne su zbog svog držanja i svoje samouvjerenosti.

foskusirati SE NA ONO ŠTO IMAMO, A NE ONO ŠTO NEMAMO

Svakodnevno smo u situaciji da stanemo pred ogledalo. To je ritual koji je postao automatizam. Rado se kontrolišemo u staklima izloga. I uvijek smo jako kritični prema sebi. Jer mislimo da drugi izgledaju ljepše. Želimo zatvoriti oči da ne vidimo dio tijela koji nije lijep. Pogrešno! Trebamo otvoriti oči i gledati na ono što nam je lijepo i naše originalno. Lijepa kosa, oči lijepo držanje…

DUŠEVNA HIGIJENA

Ljubaznost, poštovanje, kreativnost, suosjećanje sa drugima su elementi koje svaki dan treba iznova osvježavati. U ovome je najveća ljepota. Brinuti se o svom tijelu i srcu su osnovni i najdragocjeniji duševni kozmetički preparati. Ljepota je u originalnosti i jednostavnosti na isti način kako je priroda oko nas originalna i jednostavna i istovremeno prelijepa i bogata. Moju knjigu ‘Iluzija O Sebi – Kako Istinski Zavoljeti I Upoznati Sebe I Otkriti Svoju Životnu Svrhu’ možete kupiti klikom na ovaj link.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X