Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Kako prihvatiti sebe i ojačati samopouzdanje

kako-prihvatiti-sebe-i-ojacati-samopouzdanje

Danas ću vam pisati u kratko o tome kako je tekao rast mojih razmišljanja o meni samoj. Ja sam prije uvijek imala puno problema o tome kako i šta drugi misle o meni. Nisam uopšte imala samopoštovanja i nisam bila sigurna ko sam ja. Uvijek sam se prilagođavala drugima. Uvijek sam se ponašala onako kako sam mislila da drugi to od mene očekuju. Htjela sam negdje pripadati.

Bojala sam se kako će reagovati učitelji u školi i roditelji kod kuće. Uvijek sam se bojala loših komentara. Iscrpljivala me i sama pomisao na negativan feedback bilo koga. Htjela sam da me drugi prihvate tačno takvom kakva sam, a u stvari ni sama nisam znala ko sam. Zato je u mom mindset-u prvo morao da se dogodi proces prihvatanja sebe.

A to je išlo ovako: naučila sam da nitko nije u potpunosti savršen. Svi smo mi skup snaga, slabosti, uspjeha i neuspjeha. Iako vjerovatno postoje stvari kojima nismo sasvim zadovoljni, moramo voljeti sebe bez obzira na njih. U redu je priznati da nismo besprijekorni i da imamo mana, ali moramo i prihvatiti da naše pozitivne osobine uvijek nadjačavaju naše nedostatke.

Počela sam učiti sama sebe i prihvatati misli o sebi da je svijet stvarno bolje mjesto, jer sam ja dio njega! Iako sam željela promijeniti ili poboljšati svoj mindset, neke stvari o sebi, to je bilo super, ali nisam dopuštala da me to zaustavi u prihvaćanju same sebe kakva zaista jesam.

Izgovarala sam afirmacije

Pozitivne afirmacije su mi pomagale izgraditi svoje samopoštovanje. Nas um je nevjerojatan i jako odan prijatelj koji će vjerovati u ono što mi sami želimo da vjerujemo. Pokušala sam naći par afirmacijama kao što su “Ja sam dobra i pozitivna osoba”. Pročitala bih afirmacije na glas nekoliko puta dnevno. Uočila sam rezultat gotovo odmah.

Pročitajte i...  Kako biti svjesna sebe i izgraditi samopouzdanje

Napravila sam popis svojih vrlina

Ja sam obzirna osoba.
Ja sam dobra sa svojim djetetom.
Ja sam načitana.
Ja sam velikodušna.
Ja hoću da radim posao koji volim.
Ja sam pouzdana.
Ja imam prijateljski osmijeh.
Ja se sviđam drugima.
Zanimljivo i pametno pričam.

Napravila sam popis svih stvari o sebi koje su dobre i lijepe. Nisam se zaustavljala sve dok nisam dobila popis od najmanje 10 stvari koje su činile da sam se osjećala dobro u svom tijelu.

Pustila sam prošlost

Većina ljudi koja je imala ružna i skoro traumatična iskustva u prošlosti, ili su iskusila neku situaciju koja je uzrokovala bol, jednostavno se ne mogu riješiti te traume za uvijek. Pa, tako ni ja, ali ja nisam smjela dopustiti da prošlost ima utjecaj na moj život.

Stalno sam sebi govorila da je od sada je svaki novi dan, moj najljepši dan! Učila sam što sam mogla iz tih iskustava iz prošlosti, ali bila spremna ostaviti ih tamo gdje im je i mjesto, u prošlosti. Uvijek sam govorila da bez obzira kakva mi je bila prošlost, moja budućnost će od danas biti lijepa!

I uspjelo mi je. Sa mojim pozitivnim i lijepim gledanjem na moju budućnost, moja sadašnjost je lijepa i pozitivna, kao što su i moje misli o meni pozitivne i sigurne. A ponavljam i dan danas da bez obzira šta je bilo jučer, sutra će biti još ljepše!

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X