Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Kako proširivanjem zone komfora otkriti svoju životnu svrhu

kako otrkiti zivotnu svrhu misiju

Vruće ljeto je idealno vrijeme da razmišljamo o svom životu. Šta je svrha života, kako da je otkrijemo? Zašto se osjećamo nekad kao da stojimo mirno? Zašto ne vidimo nekada izazove? Zašto rijetko prelazimo svoje granice? Zašto se slijepo držimo svojih ustaljenih navika?

Kako bismo odgovorili na sva ova pitanja, morali bismo da izađemo iz svojih poznatih zona komfora u kojima se osjećamo sigurno i udobno. Koliko god toga bili svjesni, ipak je teško izaći iz svoje zone komfora. Mi smo stvorenja kojima fiksne rutine i automatsko ponašanje čine naš život jasnim i osiguravaju da ne moramo razmišljati o tome šta radimo.
Ako radimo nešto što nikada prije nismo radili i ne znamo da li to možemo ili ne možemo, tada izlazimo iz svoje zone komfora. Tada mi stimuliramo i izazivamo sebe. Otkrivamo stvari, stičemo nova iskustva, povećavamo svoje znanje i vještine. To je dobro za nas, jer doprinosi našem ličnom razvoju i pomaže nam da saznamo svrhu svog života.

Šta god želimo u životu, van utabanih staza, su nove i nepoznate mogućnosti. Nije uvijek lako izaći iz svog sigurnog svijeta, jer u svom sigurnom svijetu znamo šta imamo, a ne znamo šta dobijamo za uzvrat ako rizikujemo. I upravo to onemogućava mnoge da izađu iz te tako ugodne zone komfora. Sa sigurnošću mogu reći da nam mirovanje stoji 100 % na putu ličnog napretka. Svatko od nas ima svoju životnu svrhu. Ako želimo da počnemo sa svojom životnom svrhom, moramo da resetujemo svoj um. Moramo da pomjeramo svoje granice i redovno izazivamo sebe.

Ako ostajemo u svom starom pouzdanom i sigurnom utočištu, tada je teško otkriti svoju svrhu i ostvariti svoj cilj iz snova. Svako za sebe može da pronađite svoja ograničenja. Korak po korak. Raznim izazovima i promjenom svojih rutina dajemo sebi poseban zadatak. Radeći nove stvari pokrećemo svoj mozak da krene drugim putem, što povećava našu kreativnost.

Pročitajte i...  Kako otkriti šta je naša životna misija

Svatko od nas ima snove. Velike ili male. Ali, da li se svi trudite da ih ostvare? Ili je lakše ostati u zoni komfora i samo sanjati? Normalno je da nam je ono što je nepoznato strašno i ono nas plaši. Plašimo se reakcija drugih, ili mislimo da nešto ne možemo zato što nemamo odgovarajuće vještine. Važno je da budemo svjesni da naš san neće zaživjeti sam od sebe. Za to se moramo potruditi. Najbolje je početi tako da napravimo plan i počnemo pomjerati svoje granice.

Ako tražimo svoju svrhu u životu izvan zone komfora, primijetit ćemo da nije svaki naš korak jednako uspješan. Razočarenja i neuspjesi će nam se neizbježno naći na putu. Ali, ne trebamo dozvoliti da nas to spriječi da pomjerimo svoje granice. Tada treba istražiti druge opcije i pogledati na svoje zastoje kao korisne lekcije. To je nešto što radom na sebi, samorefleksijom, čitanjem ovakvih tekstova i knjiga za samopomoć, te radom sa life coach-em možete naučiti. Trebamo ostaviti svoj strah i nesigurnost po strani. Zapitajmo se šta bismo željeli raditi? Tada ne trebamo razmišljati ni o strahu ni o neizvijesnosti.

Neizvjesnost može poremetiti naš život. Sumnjate li ko ste, šta možete i šta radite? Svi se često osjećamo ranjivo, nekompetentno i manje samopouzdano. Svako pati s vremena na vrijeme. Ali, ne treba odustati od penjanja na planinu, samostalnih putovanja, osnivanja firme, savladavanja fobija do zarade miliona prije šezdesetog rođendana. Moja preporuka je: pronađite svoja ograničenja. Ko zna, možda je to vaš krajnji cilj u životu. Ili postepeno otkrivajte šta vam odgovara, a šta ne.

Naravno, vidjet ćete medvjede na cesti ako skrenete sa utabane staze. Ali, ako vjerujemo u sebe, svoju snagu onda nas nije briga za našeg unutrašnjeg kritičara. Tada možemo prevladati strah od nepoznatog i stvoriti nove mogućnosti. Raditi na svojim snovima i svrsi u životu. Ne smijemo zaboraviti da se nagradimo za svaki svoj uspjeh koji postignemo. To je dobro za vaše samopouzdanje!

Pročitajte i...  Kako prevladati strah od nepoznatog i životnih promjena

Važno je očuvati samopouzdanje umjesto da budemo pod utjecajem drugih. Samopouzdanje je tema o kojoj se često piše i govori i svi želimo da imamo malo više samopouzdanja. Zato vizualizirajmo svoje ciljeve. Vizualizacija je odličan način da razumijemo zbog čega nam srce brže kuca, u šta smo spremni da uložimo svo svoje vrijeme i energiju. Na primjer, svaki dan odvojimo malo vremena da sanjamo o svom konačnom cilju. Kako izgleda, osjeća se, miriše i sjajan osjećaj koji nam taj konačni cilj pruža. Tada će biti mnogo vjerojatnije da ćemo izaći izvan svoje zone komfora i biti spremni na rizik da bismo postigli svoju životnu svrhu.

Naša zona komfora često uključuje i redovan krug prijatelja i poznanika u kojima se osjećamo opušteno. Želite li svom životu dati novi impuls i pronaći svoju svrhu u životu? Potražite nove prijatelje izvan svoje udobne mreže. Potražite ljude koji misle drugačije. Oni mogu biti izvor inspiracije ili motivacije za ono što zaista želite u svom životu.

Da li se usuđujete da izađete iz svoje zone komfora kako biste pronašli svoju svrhu u životu? Onda pričajte svoju priču i iskustva ukratko i drugima. Na ovaj način motivirate i inspirišete i druge. I to je jedna od naših svrha u životu!

O Autoru

«

»

Leave a Comment