Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Kako uvećati osjećaj lične slobode

kako-uvecati-osjecaj-licne-slobode

Koliko puta pomislite da biste voljeli otići tamo gdje je bolje? Da radite što hoćete, gdje vas bolje razumiju, ili gdje vas čeka neko drugo vi.Ima li dana kada pomislite da ste zarobljeni u svemu i od sviju? Ima li momenata da pomislite da živite na pogrešnom mjestu?

Je li vam poznat osjećaj da imate ogromnu želju da odete tamo negdje gdje je sve po vašoj želji? Tamo gdje izgledamo lijepo, gdje ne moramo ništa. Nikoga i ništa nema da nam život…? Moram vas razočarati, ali takvo mjesto ne postoji. Mislite li sada: ”Lako je njoj pričati, ona je u Holandiji”?Tamo je demokracija i sloboda!”

Jeste, ovdje je totalna demokracija. Političari sve mogu reći što žele… Droga i prostitucija su legalizirani. U Amsterdamu i Rotterdamu vam mašu prostitutke iz izloga i na svakom ćošku se osjeti miris marihuane i hašiša. Ali, isto tako, dvadesetak kilometara od mjesta gdje ja živim, žene obavezno nose šeširiće, ne smiju da nose hlače, nego samo duge suknje, u kućama niko nema TV, djeca persiraju roditelje i kontracepcija je zabranjena. Vrhunac slobode i demokracije! Za sve možeš da platiš osiguranje i da misliš da ti je sve zagarantovano. Raj na zemlji, neki bi pomislili. Ipak, dosta Holanđana se odlučuje emigrirati u zemlje sa puno manje luksuza i sa manje uređenosti i slobode! Kažu, žele se vratiti “slobodi”!? Razumijete li sada to?

Ja sam bukvalno tijelom i dušom i ovdje i u našim krajevima. Slušam naše ljude kako teže za slobodom i boljom zaradom, sa pogledima uprtim na Zapad i potpuno ih razumijem.
No, po drugoj strani slušam i Holanđane koji žele slobodu negdje drugo i mogu otprilike da osjetim šta traže. Šta je onda ta sloboda za kojom žude i oni kojima je lošiji ekonomski standard i onima kojima je bolji standard?

Pročitajte i...  Svjesni izbori i autentičnost - Kako da ojačate vaš suverenitet i osjećaj lične slobode

Očito da ni jedno ni drugo što sam navela nije sloboda. Dokle god neko nešto traži, znači da to nema. Je li sloboda u tisućama kilometara od nas? Je li sredina i mjesto gdje živimo uzrok nemanja ili imanja slobode? Put do slobode nije u kilometrima. Kilometri i neko drugo društvo nisu problem. Ono što tražimo je u našim mozgovima.

Kada sam došla ovdje da živim, sva sloboda i demokracija koju mi je nudila Holandija meni nije ništa predstavljala. Ništa nisam razumjela i sve mi je bilo čudno. Čak šta više i plašila me. Bila sam zarobljena u okovima straha i nesigurnosti. Sve dok nisam osjetila slobodu u sebi, u svojoj glavi.

Osjetila sam slobodu kada sam se oslobodila onog glasa, koji nije ništa drugo nego strah šta drugi o meni misle i od mene očekuju. Glas koji me stalno pitao: “Radiš li dobro?”, “Jesi li napravila dobru odluku?”… Glas šta će drugi reći, ako se bavim onim što me ispunjava. Glas koji te gura u ćošak i daje ti etiketu…

  • Sloboda je u nama! Sloboda da budemo i da se borimo bez obzira gdje se nalazimo.
  • Sloboda je djetinjasti entuzijazam gdje ne vidiš prepreke, nego vidiš što ti je zanimljivo.
  • Sloboda je smijeh i radoznalost.
  • Sloboda je da osjetiš sreću.
  • Sloboda je da ne upoređuješ.
  • Sloboda je neizmjerno voljeti, a ne gušiti ljubavlju.
  • Sloboda je znati prepoznati sretne momente.

Priroda oko nas je slobodna, jer ona jednostavno postoji. Pogledajte na sunce, nebo, zvijezde, drveće, jezera, rijeke, mora, planine, šume… To je jednostavno to što je , i ima slobodu da postoji! Priroda postoji i u prašumama i pustinjama…

Ako želimo biti slobodni slušajmo na svoje tijelo. Ako nam tijelo šalje signale gdje osjećamo grč, moramo se tog grča osloboditi. Ali, ako naše tijelo reaguje tako da se osjećamo lagodno onda smo na dobrom putu. 

Pročitajte i...  Kako proširivanjem zone komfora otkriti svoju životnu svrhu

Sloboda je sebi iskreirati mjesto i situaciju gdje ćemo se unatoč svemu osjećati ugodno . Skinimo sa sebe okove predrasuda i osuđivanja. Osjetit ćemo odmah koliko slobode imamo. Ne dozvolimo da naš strah zarobi. Pustimo ljubavi da nas oslobodi. Proživimo život u momentima, kao što ga dijete proživljava. Djeca ne znaju ni za prošlost ni za budućnost, ona jednostavno uživaju sada!

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X