Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Kako se osloboditi straha od promjena

kako-se-osloboditi-straha-od-promjena

Zašto se bojimo da nešto promijenimo u svom životu? Zato što se u situaciji u kojoj se trenutno nalazimo osjećamo sigurni i zato što nam je postojeća situacija već poznata.

Ja radim kao Life Coach. Nedavno sam kao klijenticu imala razgovoru imala 38-godišnju osobu koja već godinama radi isti posao. Ima funkciju i dobru platu. Ipak, nije zadovoljna. Boji se konkurencije, jer dolaze mlađe kolege i strah da će jednom zauzeti njeno mjesto je jako veliki. Između ostaloga je već i tri godine bez partnera. Osjeća se usamljeno. Strah ju je početi novu vezu. Ona je nešto pokušavala da promjeni, da nađe smisao ili da se uputi u novu vezu ali uvijek joj se motalo po glavi:

“Ja u tome ne mogu uspjeti.”

“Drugi su bolji od mene.”

“mene niko ne sluša, ako nešto novo predložim.’

“Stara sam za novu vezu i niko mi i ne prilazi.”

“U zadnje vrijeme sam se ugojila.”

Ona vjeruje da je sve što joj se dešava igra slučaja. Pokušala sam joj pomoći da sama dođe do zaključka: da život nije igra slučaja, nego pitanje izbora. Prvo je morala napraviti spisak svih pozitivnih stvari koje je postigla u svom životu. Zatim je napravila spisak ličnih kvaliteta. Tako sam je mogla motivisati na promjene.

Probala sam je suočiti s njenim izgovorima. Vraćala sam je na njene predrasude o sebi i iz toga smo zajedno kreirale nove izazove kao da uživa u poslu kojim se bavi čime će se probuditi i njena kreativnost, jer je funkciju koju ima postigla baš kroz svoju kreativnost, ili da traži posao u kome uživa i počne ponovo da profesionalno raste. Da se posveti sebi, svom izgledu, jer nije bitno ni koliko si težak ni koliko ti je godina. Njegovane osobe su uvijek privlačne.

Pročitajte i...  Kako izaći iz uloge žrtve i promijeniti svoj život

Ako imamo samopoštovanja i samopouzdanja zračit ćemo pozitivno, izgledati ljepše biti privlačniji. Ljepota je u tome kako osoba zrači. Ako rastresemo naše negativne misli o sebi . Ako se oslobodimo straha od “Šta ako…?”, kreiramo u sebi dovoljno prostora da probamo nešto novo. Kreiramo sebi šansu da uživamo u sebi i životu oko sebe.

Imaj povjerenja u sebe. Ne oslanjaj se na druge. Oslobodi se negativnih misli.Bez straha, uzmi odgovornost za svoj život u svoje ruke.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X