Search here...
TOP
Spiritualnost

Ljubav je rješenje za svaki problem

ljubav-je-rjesenje-za-svaki-problem

Dok razgledam i prikupljam literaturu koju ću ponijeti na odmor, nađoh jednu knjigu engleskog psihologa (Robert-a Holden-a), koji već dvadeset godina daje popularne kurseve, pod nazivom “Be Happy” (Budi Sretan). Knjiga mi je jednostavno ostala u rukama i u želji da samo malo zavirim o čemu ću na godišnjem citati, pročitah je! Pise o razgovorima o ljubavi tokom kurseva sto je on otkrio i kaže:

“Ti ne možeš biti sretan bez ljubavi”

Ovo sve što pročitah me još jednom vratilo na iskustvo koje sam doživjela na mom dugogodišnjem proučavanju mudrosti iz svetih knjiga; Talmuda, Biblije, Kurana i svete knjige hinduizma “ Bhagavad Gita”. Ja sam još iz svih ovih svetih knjiga naučila da ljubav nije samo emocija, osjećaj i ugodna hemija koja nam se uslijed ovoga razvija u mozgu i širi kroz naše tijelo. Naučila sam da je ljubav intelekt i mudrost esencijalne energije postojanja.

Ljubav je jedini razlog zašto postojimo. Ljubav je jednako važna za nas kao i zrak, voda i hrana. Što smo više u stanju otkriti ljubav i biti u stanju ljubav dalje dati to više imamo osjećaj da živimo. Ne moramo sada misliti kako je ljubav nedostupna i misteriozna. Sve ove knjige imaju isti zaključak:

“Mi smo ljubav, to je naša srž. To je naša čista duša, bez predrasuda i strahova.”

Sve ove mudre knjige imaju jednu zajedničku teoriju o Bogu: LJUBAV JE BOG. Ranije sam pisala o blokadama koje sami sebi pravimo i one nam prave probleme. Jedna od najvećih blokada koje sami sebi pravimo je traženje ljubavi. Lovimo je i tražimo negdje van sebe, a u međuvremenu zaboravljamo da smo mi ti u kojima je ljubav. U Zakonu Privlačenja što dajemo to primamo, pa tako je i sa ljubavlju. Što više ljubavi iz sebe damo to više ljubavi primimo. Svako jutro recite sebi:

Pročitajte i...  Šta je to spiritualnost i kako je prakticirati

”Danas je ljubav na prvom mjestu!”

Udišite zrak prisjećajući se da smo mi to, da smo mi ta moć prirode. Meditirajte, plašite, radite i poslove za koje vas ne plaćaju, pomažite drugima. Ako mi sebe ne volimo, ne možemo da volimo ni druge! To je baš tako! Ako prestanemo sebe da kritikujemo, prestajemo da kritikujemo i druge, ili bolje reći bolje razumijemo druge. To je poklon koji dobijemo ako sebe volimo. I u ovom slučaju, sebe voljeti nije egoistično.

Ja imam puno diskusija u mojim grupama o tome gdje je razlika između narcizma (zaljubljenosti u sebe) i ljubav prema sebi. Možda ova dva pojma liče jedan na drugoga. Naš ego je ono što predstavljamo drugima. Ono što želimo da drugi o nama misle. To je naučeno Ja. I ako u tome pretjerujemo, vodi ka narcisizmu.

Da sebe istinski volimo moramo prije svega sebe poznavati, sa svim našim vrlinama, manama, našom ranjavošću. Ljubav prema sebi se razvija prirodno iz nas, iz naše duše. To je neki glas koji nam uvijek govori:

“Ja nikada ne zaboravljam ko sam ja stvarno i ja sama sebe nikada neću iznevjeriti.”

Da se opet vratim na psihologa Robert-a Holden-a. Pročitah nešto divno s čim se svom mojom dušom i bićem slažem, pa evo prevoda:

“Ja vjerujem da je ljubav rješenje za svaki problem. Ljubav može da zaustavi ratove, glad, siromaštvo i stotinama godina staru mržnju među ljudima. Kako? Na isti način kako nam ljubav pomaže da prestanemo sa samokritikom, da se oslobodimo predrasuda, osjećaja krivice, da sebi i drugima možemo da oprostimo. Ljubav nam pomaže da na sebe drugačije gledamo – i kao rezultat toga mijenjaš svijet oko sebe. Sa svojim egom i nekoj iluziji o razdvojenosti imaš samo malu ulogu u ovom životu i još kratko. Ali, po teoriji ljubavi svako mjesto na zemlji je centralno mjesto svijeta i sadrži svijet u sebi tako da uvijek imaš jako važnu ulogu. Ljubav ti pomaže da vidiš da je svijet oko nas posljedica, a ne uzrok. Svaki problem, svaki konflikt u nama i na našoj planeti dolazi zato što nemamo dovoljno ljubavi i ne osjećamo se voljeni. Suprotno ovome je: sreća, zdravlje i blagostanje koju ti u svom životu doživljavaš ovise o tome koliko ljubavi si spremni dati i primiti. Što više ljubavi imaš, lakše podnosiš teškoće i možeš biti sretniji”.

Ovo me jako inspirisalo i probudilo u meni iznova ko sam ja i moja sjećanja o onome što sam i ja godinama bukvalno učila i kroz ta učenja i bukvalno tu ljubav doživjela. Jako sam sretna, jer kroz svoje lično obrazovanje svaki dan iznova učim i iznova proživljavam da je ljubav ključ do sreće.

Pročitajte i...  Kako istinski upoznati sebe

O Autoru

«

»

Leave a Comment