Search here...
TOP
Yoga

Pogledajte Video – Osnove yoge za trudnice (Prenatalna Yoga)

prenatalna yoga za trudnice
Drugo stanje je posebno, osjetljivo i jako nepredvidivo razdoblje u našim životima. Uz mnoge predivne promjene nailazimo i na pokoju neugodnu s obzirom na sve što naše tijelo prolazi. Kako bi ovo posebno razdoblje provele kvalitetno trebamo posvetiti vrijeme sebi, svojem tijelu i bebi u nama. 
 
Yoga je predivan put za održavanje vitalne trudnoće jer se sve vježbe provode sporo i pomno, jer nam daje dovoljno snage da se dobro razgibamo i ostanemo u formi. Vježbe koje se rade mogu ciljano ublažiti boli i neugode koje trudnoća donosi tako da ne kompromitiramo bebu.
 
Tijekom vježbanja učimo osluškivati kako se osjećamo i radimo ono što je za nas u tom trenutku korisno. Istezanjem širimo tkiva u tijelu, dobivamo osjećaj slobode, otvorenosti i lakoće te povećavamo fleksibilnost. Napetosti, grčevi i kontrakcije u mišićima koji se stvaraju od stresa svakodnevnog života utječu na naše emotivno stanje i kapacitet da “budemo tu za drugoga”, koji svakako trebamo jačati s obzirom na to da dolazi malo biće koje će nas trebati 24h na dan. 
 
Yogom učimo pravilno i duboko disati. U svakom satu uzmemo si vremena da dišemo – mirno, ciljano i duboko, kroz sve organe i duboko do bebe. Učimo dahom regulirati bol, napetost ili svoje stanje. Kada dođe napor poroda imamo taj vrijedni unutarnji alat kojim si možemo pomoći. Yoga nam pomaže umiriti um, vratiti se sebi i pronaći sigurnost u sebe. 
Kroz sate prenatalne yoge često se prolaze sljedeći elementi:
 • uvodne vježbe
 • vježbe disanja
 • lagani pokreti istezanja
 • trudnički pozdravi Suncu
 • razgibavanje kralježnice, kukova i ramena
 • yoga asnae prilagođene drugom stanju
 • usporavanje i povlačenje pažnje prema unutra
 • povezivanje s bebom
 • otvaranje kukova
 • opuštanje
 • meditacija.
Yoga za trudnice namijenjena je svima neovisno o prethodnom iskustvu. Svaka trudnica je posebna i svaka trudnoća drugačija zato je bitno da razvijamo neposrednu svjesnost tijelom te da se pripremamo za porod i majčinstvo.

Redovni program yoge za trudnice vode Izabela Marić i Tena Rebernjak, iskusne dugogodišnje učiteljice yoge s visokom izobrazbom prema internacionalnom certifikatu Yoga Alliance te mnogobrojnim završenim edukacijama i bogatim iskustvom u radu s polaznicima raznih potreba. Obje imaju iskustvo s trudnoćom i vježbom yoge u trudnoći.
 
Za sudjelovanje potrebno je imati odobrenje od strane ginekologa da je trudnoća uredna i da nema prepreka za vježbanje. Svjesne ste da vježbate na vlastitu odgovornost. Više informacija o programu na linku: https://tena.yoga/programi/prenatal-yoga/. Pozivamo sve trudnice i mlade mame ako niste sigurne da li je yoga za vas, isprobajte ovaj kratki sat osnova yoge za trudnice:

Pročitajte i...  Kako nam yoga pomaže da osvijestimo aspekte svog života

O Autoru

«

»

Leave a Comment